Φουλ επίθεση, με... ξαφνικές άμυνες!

Καλημέρα παιδιά! Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα το τελευταίο διάστημα στην Αγγλία, είναι το... "die hard" της Manchester United. Είναι πραγματικά αξιομνημόνευτο, το πόσες φορές έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και πως πάντα καταφέρνει να φτάνει στη νίκη.



Φουλ επίθεση, με... ξαφνικές άμυνες!

Παρακολούθησα το παιχνίδι με την Aston Villa, και η ροή του σκορ μου θύμισε ορισμένα από τα προηγούμενα φετινά ματς της ομάδας.

Είναι πασιφανές, ότι η ομάδα του sir Alex, αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στο κέντρο της άμυνάς της (θυμίζω τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς της ομάδας στην συγκεκριμένη θέση στο ξεκίνημα της χρονιάς), όσο και στα κεντρικά της χαφ (κακά τα ψέματα οι παίκτες που αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο φέτος, δεν θυμίζουν σε τίποτα τους... αστέρες του παρελθόντος). Την συγκεκριμένη αδυναμία της η United την... ΥΠΕΡκαλύπτει με την απίστευτη επίθεση που διαθέτει φέτος! Robin van Persie, Wayne Rooney, "Chicharito" Ernandez, Danny Welbeck. Ποιος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο... επιθετικό κουαρτέτο; 

Με μία πρώτη ματιά, το φετινό σύνολο των "κόκκινων διαβόλων" δεν μου γέμιζε το μάτι. Ok, είναι πολύ επικίνδυνοι μπροστά αλλά στις υπόλοιπες θέσεις χωλαίνουν. 

Στο κέντρο της άμυνας παρατηρούνται ελλείψεις. Το μεγαλύτερο κουπί έχουν τραβήξει οι Ferdinand και Evans. Ο πρώτος είναι μεν... μπαρουτοκαπνισμένος, αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία δυσκολία να συμβιβαστεί με το γρήγορο στυλ παιχνιδιού που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες αγγλικές ομάδες. Σε αυτήν τη θέση, ο sir Alex, στερήθηκε των υπηρεσιών και του Vidic (μεγάλη απουσία και χρονικά και ποιοτικά), αλλά και του Jones! Ως εκ τούτου ο Σκωτζέζος coach σκέφτηκε την... οπισθοχώρηση του Carrick σε ορισμένα παιχνίδια, ωστόσο ούτε εκείνη απέδωσε. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην διατηρείται σχεδόν ποτέ στα παιχνίδια της United το... clean sheet.

Στα κεντρικά χαφ δεν βλέπω τον... υπερπαίκτη που διαθέτουν άλλες ομάδες (πχ Lampard, Gerrard, Yaya Toure κλπ.). Και εξηγούμαι. Giggs, Scholes καλοί, χρυσοί αλλά πόσο ακόμα... Anderson ασταθής, δεν έχει καταφέρει ακόμη να στεριώσει. Cleverley και Fletcher φαντάζουν μαζί με τον Carrick ό,τι καλύτερο διαθέτει στα κεντρικά χαφ η United. Είναι όμως... παικταράδες; Λίγο δύσκολο... Είναι καλοί παίκτες, αλλά ως εκεί. Και αυτό φαίνεται τόσο στην ανασταλτική λειτουργία του κέντρου (δεν μπορεί να βοηθήσει την άμυνα), όσο και στις επιθετικές αρμοδιότητές του (σπάνια η ομάδα αναπτύσσεται από το κέντρο, κυρίως το κάνει από τα πλάγια). Η ανυπαρξία της μεσαίας γραμμής και η μεταγραφή του van Persie οδήγησαν τον Ferguson (ορθώς βάσει αποτελεσμάτων!) να κάνει τον Rooney δεύτερο επιθετικό.

Παρά λοιπόν, τις χτυπητές αδυναμίες της ομάδας, τα αποτελέσματα έρχονται. Σε αυτό δεν βοηθάνε μόνο οι επιθετικοί αλλά και οι... διαιτητές για να τα λέμε όλα! Δεν είναι λίγα τα ματς φέτος που η United ευνοήθηκε  από την διαιτησία. Σε αυτόν τον τομέα, πιστεύω ότι οι μεγάλες ομάδες δεν έχουν ανάγκη από τέτοια σφυρίγματα. Ok θα σκεφτούν πολλοί την... παράγκα του Ferguson. Είμαι ξεκάθαρος δεν πιστεύω σε αυτά. Αυτά είναι... ελληνική λογική, επειδή εδώ στην Ελλάδα έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε... την Παράγκα! Αυτά στο εξωτερικό δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Απόδειξη η καθαίρεση του Clatenberg από τους πίνακες μετά την... ντροπιαστική διαιτησία στο Stamford Bridge.

Κλείνοντας το άρθρο μου, κάνω την εκτίμηση ότι αυτό το ρόστερ της United δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλη τη χρονιά. Κάποια στιγμή Rooney και van Persie θα... μπουκώσουν! Είναι ποδοσφαιρική λογική αυτό. Και προκειμένου να μπορέσει η ομάδα να διατηρηθεί ανταγωνιστική τόσο στην Premiership όσο και στο Champions League, θα πρέπει να υπάρξουν προσθήκες τον Ιανουάριο. Πιστεύω κυρίως στα χαφ. Και αυτό διότι στην άμυνα υπάρχουν καλοί παίκτες, απλά πρέπει να ξαναμονταριστούν έπειτα από τους τραυματισμούς τους. Στο κέντρο απλά δεν υπάρχει ο παίκτης που θα κάνει το... κάτι παραπάνω. Δεν θα γίνω πιο συγκεκριμένος αναφέροντας ποιους παίκτες θα μπορούσε να πάρει ο sir Alex, αλλά το δεδομένο είναι ότι... λεφτά υπάρχουν προς ενίσχυση!

Εξάλλου ο χρόνος μας έχει δείξει πως... οι άμυνες φέρνουν τις κούπες! Ή καλύτερα, οι σωστές αμυντικές λειτουργίες.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 

Χαρίλαος Καρακίτσος

(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)