Διαβολικές Συμπτώσεις

Κατά καιρούς μάνατζερ όπως ο Rafa Benitez και ο AVB έχουν αναρωτηθεί δημοσίως για το πώς γίνονται οι επιλογές και οι ορισμοί των διαιτητών.Παραδόξως αντί ο Βρετανικός τύπος να κάνει μια μικρή έρευνα προτίμησε απλά να τους διακωμωδήσει. Παρακάτω υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.



Διαβολικές Συμπτώσεις
Κατά την περίοδο 2010/11 η Manchester United έχασε σε τέσσερις αγώνες. Ο πρώτος ήταν τον Φεβρουάριο με την Wolves 2-1.
 
Ο διαιτητής σε εκείνο τον αγώνα ήταν ο Michael Oliver.Ο Oliver δεν ορίστηκε ξανά  σε αγώνα της United μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011.Έκτοτε έχει "σφυρίξει" δύο αγώνες.
 
Μία με την Fulham στην νίκη με 1-0 σε ένα πολύ καθοριστικό αγώνα οπού αρνήθηκε πεντακάθαρο πέναλτι στους  φιλοξενούμενους και πριν μερικές βδομάδες στην νίκη με την Wigan καταλογίζοντας πέναλτι σε μια γελοία βουτιά του Welbeck.   
 
Ο δεύτερος αγώνας ήταν με την Chelsea όπου ο Sir Alex Ferguson είχε φοβερά παράπονα από την διαιτησία του Martin Atkinson.O Atkinson δεν ορίστηκε σε αγώνα τις United για έναν ολόκληρο χρόνο.Επίσης δεν σφύριξε σε αγώνα της Premier για ένα μήνα αλλά αντιθέτως ορίστηκε σε τρεις αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών.   
 
Η τρίτη ήττα ήταν με την Liverpool 3-1 όπου και πάλι ο Ferguson είχε παράπονα από τον Phil Down για την απόφαση του να μην αποβάλει τον Jamie Carragher. Ο Down ήταν αυτός που έδωσε το πέναλτι που σφράγισε την κατάκτηση του τίτλου στο 1-1 με την Blackburn όπου ο Hernandez απλώνει το πόδι για να "σκαλώσει" στον τερματοφύλακα παρά το αντίθετο ενώ ήδη έχει αρχίσει να πέφτει πριν καν έρθουν 
σε επαφή.   
 
Η τελευταία ήττα ήρθε με 1-0 από την Arsenal. O διαιτητής Chris Foy δεν διορίστηκε σε αγώνα πρωταθλήματος της United για...έναν χρόνο. Αντίθετα "σφύριξε" σε δυο αγώνες κυπέλλου.Έναν με την Crystal Palace όπου έδωσε ένα πέναλτι και πάλι στο FA Cup με την Manchester City όπου έδωσε άλλο ένα και ξεσήκωσε αντιδράσεις με την αποβολή του Vincent Kompany.Και δεν σταματάμε εδώ.
 
Ο Mike Jones πέρσι στον αγώνα εντός έδρας με την Newcastle έδωσε λανθασμένα πέναλτι στον Demba Ba στο τελικό 1-1. Ο Jones δεν ορίστηκε σε καμιά κατηγορία για έναν ολόκληρο μήνα.Μετά από μήνες oρίστηκε πάλι στην United με την Stoke 2-0 καταλογίζοντας δύο πολύ εύκολα πέναλτι. Στην αμέσως επόμενη αγωνιστική η United κάνει ένα φοβερό comeback μέσα στην Chelsea από 3-0 με δύο πέναλτι του Webb ( σε μια ακόμα γελοία βουτιά του Welbeck) και γίνεται ιστορικά η πρώτη ομάδα στην Premier που σκοράρει με τέσσερα σερί πέναλτι.
 
Τι συμβαίνει όμως με τον Mark Halsey; Ο Halsey έχει δώσει ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στη WBA στο 1-1 τον Μάιο του 2005 στον 5ο του αγώνα εκείνη την σεζόν. Την επόμενη σεζόν δεν ορίστηκε σε κανέναν αγώνα της United... από πέντε την μία σε κανένα την επόμενη. Από τότε έχει "σφυρίξει" σε 11 αγώνες με 11 νίκες, η τελευταία στο Anfield στις 23 Σεπτεμβρίου. Ο Mark Clattenburg όπου είχε να οριστεί σε αγώνα της United από το 1-6 με την City, μετά από 36 αγωνιστικές(δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο) ορίστηκε στον γνωστό αγώνα με την Chelsea και αυτό έρχεται σε αρμονία με τις δηλώσεις του πρώην διαιτητή Jeff Winter ότι η FA δυσκολεύεται  να ορίσει διαιτητές στους αγώνες της United τους οποίους έχει κριτικάρει αρνητικά ο Ferguson. Σύμφωνα πάλι με δηλώσεις του Winter όταν είχε αποβάλει τον Keane κάποια στιγμή, μυστηριωδώς δεν οριζόταν σε αγώνα της United επί 2 χρόνια.   
 
Άλλα γιατί κανείς δεν αναρωτιέται γιατί ο David Gill εκτός από Chief Executive της Manchester United είναι μέλος της FA και πάει για αντιπρόεδρος; Δεν θα έπρεπε για λόγους ευεξίας να παραιτηθεί από την μια θέση; Μπορεί να σκέφτεται αντικειμενικά εφόσον πληρώνεται από την United και ταυτόχρονα είναι τόσο υψηλόβαθμος μέσα στην ομοσπονδία; Ας δούμε όμως ποιος είναι αυτός που ορίζει τους διαιτητές.
 
Ο Mike Riley πρώην διαιτητής και για τους πιο παλιούς ο Howard Webb της προηγούμενης γενιάς γνωστός για το πέναλτι βουτιά του Rooney το 2004 στη νίκη που έσπασε το ρεκόρ των 49 αγώνων χωρίς ήττα της Arsenal. Σε μία έρευνα της Guardian, από το 1998 έως το 2004 ο Riley καταλόγισε σε 14 αγώνες στο Old Traford 10 πέναλτι. Ήταν τόσο αναγνωρισμένο το έργο του που όταν ορίστηκε στον ημιτελικό του FA Cup 
κόντρα στην Everton το 2009 ο Moyes ουσιαστικά ζήτησε να ερευνηθεί αν ο Riley είναι οπαδός της Manchester United. Ο Alain Wiley ήταν ο διαιτητής στην ήττα με 1-4 από την Liverpool.Δεν κατηγορήθηκε ούτε από τον ίδιο τον Sir Alex Ferguson για τις αποφάσεις του. Ευρέως θεωρήθηκε σωστή η αποβολή του Vidic και τα μοιρασμένα πέναλτι. Αργότερα όμως την ίδια χρονιά σε έναν αγώνα με την Sunderland παρά την αποβολή υπέρ της United ο Sir Alex Ferguson με πρωτοφανή θράσος τον αποκάλεσε στην συνέντευξη τύπου "χοντρό και χωρίς την απαιτούμενη φυσική κατάσταση". Όπως αναφέρει η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ο Wiley "συμφώνησε" να σταματήσει να σφυρίζει στο τέλος της σεζόν. Μόνο δεν μας λέει με ποιόν συμφώνησε...
 
Για τον Howard Webb απλά θα αναφέρω ότι το 1/5 τον πέναλτι που έχει καταλογίσει στην 9ετή καριέρα του είναι υπέρ της United. Δεν σταματάνε εδώ όμως οι συμπτώσεις. Ο Chris Foy δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ της United  στο 2-3 με την Tottenham φέτος. Η τιμωρία; Την επόμενη αγωνιστική ορίστηκε σε αγώνα της 4ης κατηγορίας για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Την ίδια αγωνιστική ο Mike Jones έχασε το οφθαλμοφανές πέναλτι στον Suarez μέσα στην Norwich αλλά την επόμενη ορίστηκε στο WBA-QPR.
 
Ο Webb πάλι αν και λανθασμένα απέβαλε τον Jordi Gomez,μια κάρτα που ανακλήθηκε από την FA, ορίστηκε αμέσως την επόμενη στο Newcastle-Manchester United χάνοντας πάλι την αγκωνιά του RVP και την μπάλα που περνούσε την γραμμή στο γκολ του Cisse. Δηλαδή αυτά τα λάθη δεν τους κοστίζουν; Τα Βρετανικά Μέσα ενημέρωσης δεν τολμάνε να πιάσουν ένα θέμα που χαλάει την εικόνα ενός προϊόντος που τους φέρνει τεράστια κέρδη και μια ενδεχόμενη υποψία διαφθοράς θα χαλούσε μια για πάντα την εικόνα του υγιούς αθλητισμού που με κόπο έχουν χτίσει. Πιστεύει κανείς ότι το πρωτάθλημα παίζεται μόνο στα 90' που βλέπουμε σε έναν χορό δισεκατομμυρίων;
 
Πρόσφατα πήραμε ένα μάθημα με το Hillsborough ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει, κανένας δεν άγγιζε το θέμα και θα κρυβόταν για πάντα αν οι οικογένειες τον θυμάτων, φίλοι και οπαδοί όλων των ομάδων δεν πίεζαν επί χρόνια τις κυβερνήσεις που τους συγκάλυπτε,καθώς περίμεναν το πόρισμα για να ζητήσουν ένα απλό συγνώμη από τις οικογένειες η κυβέρνηση, η FA μέχρι και η Σέφιλντ που έως την μέρα εκείνη δεν έκαναν τίποτα για να μαθευτεί η αλήθεια. 
 
Παράνοια; Τα συμπεράσματα δικά σας.
 
Π.Τ
(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)