Arsene (still) knows?

Επέλεξα Σάββατο απόγευμα να παρακολουθήσω το παιχνίδι της Norwich με την Arsenal. Εστίασα κυρίως στην αμυντική λειτουργία και τον τρόπο ανάπτυξης των "κανονιέριδων", δεδομένου ότι πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ομάδα του Wenger σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.



Arsene (still) knows?

Η Arsenal δεν πείθει και αυτό είναι εμφανές.

 
Στο μεταγραφικό σχεδιασμό, αν μη τι άλλο ορισμένα πράγματα είναι ακατανόητα. Όχι μόνο από όσους παρακολουθούμε Premier League, αλλά και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές των gunners! Δόθηκαν παίκτες-πυλώνες για την Arsenal τα προηγούμενα χρόνια (Robin van Persie, Alex Song) και σίγουρα τα κενά τους δεν έχουν καλυφθεί. Ο ίδιος ο Sagna είχε εκφράσει την... απορία του, για το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι 2 παίκτες παραχωρήθηκαν χωρίς ουσιαστικά να έχει βρεθεί αντικαταστάτης
 
Για τον van Persie, λίγο πολύ τα δεδομένα είναι απλά. Την... δύσκολη αποστολή της αντικατάστασής του έχουν επωμιστεί οι Cazorla (δείχνει φιλότιμος και προσπαθεί), Podolski (πρέπει σίγουρα να ανεβάσει επίπεδο) και Giroud (ακόμα δεν πείθει). Είναι σχεδόν δεδομένο, πως και οι τρεις μαζί δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τον αριθμό των γκολ που μόνος του είχε πέρσυ ο Ολλανδός striker.
 
Για τον Song όμως, τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο δύσκολα. Η Arsenal ουσιαστικά μετά από τη συγκεκριμένη παραχώρηση δεν έχει αξιόπιστο Ball Winning, έχοντας μείνει μόνο με τον ασταθή Diaby σε αυτόν το ρόλο. Το δίδυμο των χαφ που χρησιμοποιεί ο Wenger (Arteta και Ramsey), είναι μεν παίκτες ρολίστες και πολύ καλοί με την μπάλα στα πόδια, αλλά δεν μαρκάρουν! Η Arsenal δεν μπορεί να παίξει το ποδόσφαιρο κατοχής που τα προηγούμενα χρόνια ήταν το σήμα κατατεθέν της, και χάνει αισθητά τις μάχες του κέντρου.
 
Δεν μπορώ να διακρίνω την... βελτίωση στην αμυντική της λειτουργία που γενικά καταγράφεται. Και αυτό γιατί, αν εξαιρέσουμε τα 2 πρώτα της παιχνίδια στην Premier σε ΟΛΑ τα υπόλοιπα (σας βάζω μέσα Premier, Champions League και League Cup) έχει δεχτεί Γκολ! Αυτό αν μη τι άλλο δεν λέγεται... αποτελεσματική αμυντική λειτουργία και για μένα το πρόβλημα είναι στα χαφ! Εκεί πρέπει να εστιάσει τον Γενάρη ο Wenger, αν θέλει να επιστρέψει η ομάδα του πρωταγωνιστικά στην Premier. Θέλει χαφ-σκυλί, να μαρκάρει, να πρεσάρει και γενικώς να καταπίνει χιλιόμετρα.
 
Πάμε και στην επιθετική της λειτουργία. Η ανάπτυξή της είναι κυρίως από τον άξονα. Η μπάλα περνάει συνεχώς από τα πόδια του Cazorla και δευτερευόντως από εκείνα των Arteta, Ramsey με τα extrem της Arsenal να κάνουν κινήσεις στο χώρο. Το παιχνίδι της φαντάζει πολύ προβλέψιμο. Αν εξουδετερώσει κανείς τον... playmaker Cazorla, οι υπόλοιποι παίχτες δεν έχουν ούτε το ποδοσφαιρικό θράσος, ούτε και την απαραίτητα ψυχραιμία να πάρουν πάνω τους μία φάση.
 
Για τον ίδιο τον Wenger, πέρα από την τακτική ανάλυση σε αμυντικό και επιθετικό κομμάτι έχω κάποιες ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται το υλικό του:
 
->Δεν καταλαβαίνω στην επιθετική τριπλέτα, γιατί να παίζει ο Podolski αριστερά και ο Gervinho κορυφή. Από τους δύο, πιο... center for είναι ο Γερμανός και αυτό είναι πασιφανές! Η ομάδα δεν αποδίδει επιθετικά και σχεδόν σε κάθε ματς ο Αλσατός αναγκάζεται νσ βάζει ως αλλαγή τον Giroud, κάνοντας την επίθεσή του πιο αργή. Τον Gervinho ως extrem τον μάθαμε και εκεί πρέπει να παίζει.
->Ο Φινλανδός δεξιός μπακ Carl Jenkinson δείχνει παιδί με θέληση να προσπαθήσει. Το σώμα του όμως δεν τον βοηθά σε αυτή τη θέση. Είναι ψηλός και αν μη τι άλλο έχει σωματοδομή για stopper. Ούτε ιδιαίτερα γρήγορος είναι, ούτε και τεχνίτης. Στοιχεία που χρειάζονται στις θέσεις των μπακ!
->Έχει καταργήσει τους Arshavin και Chamakh. Θεωρώ πως και οι δύο στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Η εμπειρία του Ρώσου είναι απαραίτητη ενώ ο Μαροκινός δεν θεωρώ πως είναι... τόσο χειρότερος από τον Giroud. Το ίδιο πάει να γίνει και με τον Walcott που ουσιαστικά ο Wenger των... ωθεί στην έξοδο.
 
Το κλου είναι πως η Arsenal για μία ακόμα χρονιά στην Premier περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου. Ας ελπίσουμε αυτό να αλλάξει στην πορεία, γιατί οι κάτοικοι του Βόρειου Λονδίνου θέλουν μία σαφώς πιο ανταγωνιστική ομάδα για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το "Wenger knows"!
 
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
 
Χαρίλαος Καρακίτσος
(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)