Η πιο εύστοχη ατάκα..

Αφορμή για να ξαναγράψω στο αγαπημένο μου england365, μου έδωσε το άρθρο του κ. Σωτηρακόπουλου για την όπως λέει πιο πετυχημένη αλλά και πιο άστοχη ατάκα του μέγιστου Μπιλ Σάνκλι. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, αλλά κάτι πολύ πιο σοβαρό».



Η πιο εύστοχη ατάκα..

Μέσα από μια πρώτη ανάγνωση προφανώς βλέπεις μια υπερβολή τουλάχιστον στη συγκεκριμένη ατάκα.

Όμως γνωρίζοντας το βίο και την πολιτεία του Σκωτσέζου, τις πράξεις και τη φιλοσοφία του εντός και εκτός γηπέδου, νομίζω ότι τελικά πίσω από την ατάκα αυτή, βλέπουμε πραγματικά μεγάλες αλήθειες για τη ζωή και το ποδόσφαιρο, βλέπουμε μια φιλοσοφία ζωής πραγματικά Ανθρωπιστική, βλέπω ακόμα ακόμα κι έναν Καμύ, έναν Γκαλεάνο.

Για μένα ασφαλώς και το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο σοβαρό από ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου.. Στην κοινωνία που ζούμε, τα ζητήματα ζωής ή θανάτου έχουν να κάνουν με το χρήμα, την ισχύ, τη θρησκεία..ε φυσικά και το παιχνίδι ειναι πολύ πιο σημαντικό από αυτά.. έτσι όμως θα έπρεπε να είναι και η ζωή μας, ένα παιχνίδι..το πιο όμορφο, το πιο απρόβλεπτο και το πιο δημοκρατικό παιχνίδι.. ένα παιχνίδι που δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, που κερδίζοντας μπορείς να χάσεις και που χάνοντας μπορείς να κερδίσεις, που ο αστάθμητος παράγοντας, το λάθος ή και ο δόλος έχουν το ρόλο τους, που ένας μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά και που δείχνει και τη δύναμη του συνόλου, που με το να συμβάλλει ο καθένας από το πόστο του αυτό που μπορεί, ισχυροποιεί την ομάδα αλλά και τον εαυτό του.. και μέσα στην άκρατη εμπορευματοποίηση των πάντων, μέσα απ' το ποδόσφαιρο βγαίνουν εκείνοι οι ρομαντικοί που μάχονται για αρχές και ηθικές, που αντιστέκονται στη βίαιη κερδοσκοπική αντίληψη της εποχής μας.. και πέρα από την ανάλυση του ποδοσφαίρου ως κοινωνικού φαινομένου ή οτιδήποτε άλλο, απλώς και μόνο σαν παιχνίδι να το δούμε, αλήθεια τί είναι πιο σημαντικό από το παιχνίδι στην κυριολεκτική του έννοια;

Τί είναι πιο σημαντικό από ένα αληθινό You 'll never walk alone?..

Ευχαριστώ για το χρόνο και το χώρο σας,

Μάνος Δρακωνάκης

(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)