Μαθήματα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης!

Χαιρετώ για μία ακόμα φορά την παρέα μας! Την Κυριακή είχαμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Ένα derby που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι. Πολλοί λόγοι με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά εκεί πάνω στο νησί έχουν... καντάρια πολιτισμού! Πάμε να δούμε γιατί το Liverpool - Manchester United πέρασε με "Άριστα" τις εξετάσεις που έδωσε. 



Μαθήματα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης!

1) Hillsborough Disaster: Η ατμόσφαιρα που δημιούργησε το kop του Anfield, και κατ επέκταση οι φίλαθλοι της Liverpool ήταν φαντασμαγορική. Με χιλιάδες πανό, κορεό και με τη συνοδεία του "You'll never walk alone" τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τα  96 αδικοχαμένα αδέλφια τους, καθώς έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια έλαμψαν η "Αλήθεια" και η "Δικαιοσύνη" σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην Leppings Lane End του Hillsborough εκείνο το απόγευμα του 1989. Η είδηση όμως ήταν άλλη, αφού λίγο πολύ όλοι μας περιμέναμε μία ΙΔΑΝΙΚΗ τελετή από τους φιλάθλους των γηπεδούχων.

Εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η στάση των φίλων της Manchester United. Πριν το ματς κατέθεσαν στεφάνι στο σχετικό μνημείο έξω απ το Anfield, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής πριν την έναρξη του αγώνα "ένωσαν" τις φωνές τους με εκείνες των Liverpooliands, κόντρα σε όσους υποστήριζαν πως θα προέτρεπαν σε γιουχαίσματα ή στο περιβόητο "Always the victims. It's never your fault." Ένα μεγάλο μπράβο και στον sir Alex Ferguson, ο οποίος με προσωπικό γραπτό μήνυμα που λάμβανε κάθε φίλος της United εισερχόμενος στο γήπεδο, τον συμβούλευε να σεβαστεί τη στιγμή και να αποδείξει για μία ακόμη φορά γιατί η Manchester είναι η "μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο".

Μέσα σε όλα και η συνεργασία των 2 ζωντανών θρύλων! Ο μεν (sir Bobby Charlton από Manchester United) εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο με... 96 κόκκινα τριαντάφυλλα, τα οποία παρέδωσε στον δε (Ian Rush από Liverpool) μία κίνηση που δικαιολογημένα αποθέωσε όλο το γήπεδο!

2) Luis Suarez vs Patrice Evra: Όλοι περίμεναν να δουν τι ακριβώς θα γίνει με τη χειραψία τους. Θα δώσει ο ένας το χέρι στον άλλον σεβόμενοι την στιγμή και τις ομάδες τους; Χαρακτηριστικό είναι πως ο σκηνοθέτης με το που παρατάχθηκαν οι 2 ομάδες για χειραψία είχε κολλημένη την κάμερα στο ύψος του Evra από όπου θα περνούσε ο Suarez!! Τελικά έδωσαν τα χέρια, σε μία ένδειξη αλληλοκατανόησης και διάθεσης να αφήσουν τις όποιες διαφορές τους στο παρελθόν.

Στο αγωνιστικό κομμάτι είδαμε από τη μία πάθος και διάθεση για τη νίκη (Liverpool) και από την άλλη υπομονή και ψυχραιμία για το αποτέλεσμα (Manchester United). Για μένα το δικαιότερο θα ήταν η ισοπαλία. Θεωρώ σωστή την κόκκινη στον Shelvey, χωρίς όμως να μπορώ να το πω με την ίδια βεβαιότητα και για τον Evans, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις αυτός που τραυματίζει τον αντίπαλο θεωρητικά έχει κάνει το foul. Κοινώς ο Evans δεν κάνει foul (προηγείται χρονικά το τάκλιν του Shelvey) άρα δεν υπάρχει αιτία για να δεχτεί κόκκινη κάρτα. Επίσης, η κίνηση να αντιμιλήσει στον sir Alex (ΟΣΟ δίκαιο κι αν  πιστεύει ότι έχει) είναι αδικαιολόγητη και κατακριτέα. Τέλος, δεν υπάρχει κανένα πέναλτυ του Johnson στον Valencia για να τα λέμε όλα! 

Το ντέρμπυ αποτελεί παρελθόν. Δεν θα μου μείνει τόσο το αγωνιστικό κομμάτι, όσο η συμπεριφορά των φίλων των δύο ομάδων. Τους αξίζουν συγχαρητήρια! Απέδειξαν ότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και (όπως έδειξε και η Everton στο παιχνίδι με την Newcastle), οι όποιες διαφορές των ομάδων πρέπει να μένουν εντός αγωνιστικού χώρου! 

Κλείνοντας μία πρόβλεψη για την πορεία των δύο ομάδων. 

Η Liverpool, έκανε τραγικό λάθος με την περίπτωση Carroll και την ΜΗ αντικατάστασή του. Δεν γίνεται στον πάγκο να μην έχεις αναπληρωματικό φορ και η πρώτη σου αλλαγή να είναι πάντα ο Downing! Άλλη μία χρονιά φαίνεται πως η ένδοξη ομάδα του Merseyside θα περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου στη Premier League! Είναι το λιγότερο απογοητευτικό να έχεις δώσει τρία ντέρμπυ μέχρι τώρα στο Anfield και να μην έχεις κερδίσει έστω ένα (vs Manchester City 2-2, vs Arsenal 0-2, vs Manchester United 1-2)!

Η Manchester United πάει για πρωτάθλημα! Ξεκάθαρα πράγματα. Είναι αυτό που λέμε... all time classic! Με μεστό και ελκυστικό ποδόσφαιρο καταφέρνει να παίρνει τα αποτελέσματα, και είναι δεδομένο πως και στο Champions League έχει υψηλές βλέψεις! Ίδωμεν....

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

 

Χαρίλαος Καρακίτσος

(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)