Έσωσε τα προσχήματα…

Όσοι έμειναν στην εμφάνιση του Κισινάου και την πεντάρα επί της Μολδαβίας, πριν από λίγες μέρες, προφανώς δεν είχαν υπολογίσει ότι η Αγγλία έχει και… κακό πρόσωπο. Και μάλιστα, φρόντισε να τους το δείξει στην αναμέτρηση με την Ουκρανία. Τα «τρία λιοντάρια», έσωσαν μονάχα τον βαθμό της ισοπαλίας με το τελικό 1-1 στο «Γουέμπλεϊ».



Έσωσε τα προσχήματα…

Το σύνολο του Ρόι Χότζον και το 4-4-2, όπως εμφανίστηκε και την περασμένη Παρασκευή, δεν λειτούργησαν σωστά αυτή τη φορά, με την Αγγλία να ακούει τις φωνές των οπαδών της, αλλά να μην λαμβάνει ποτέ την ώθηση που έπρεπε. Οι Ουκρανοί, άκρως επικίνδυνοι κάθε φορά που πλησίαζαν την περιοχή του Χαρτ, έκαναν τη ζημιά από το πρώτο μέρος.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 85’ ισοφάρισε, αλλά όχι μόνο το σκορ του αγώνα, αφού έφτασε και την επίδοση του Μπράιαν Ρόμπσον με τα 27 γκολ με τη φανέλα με το εθνόσημο. Εκπληκτικός στα λεπτά που αγωνίστηκε στην επανάληψη ο Ντάνι Γουέλμπεκ, κέρδισε το πέναλτι από το οποίο ήρθε το γκολ των Άγγλων.

Με δέκα παίκτες ολοκλήρωσαν το ματς τα «τρία λιοντάρια», λόγω αποβολής του Στίβεν Τζέραρντ δύο λεπτά πριν το φινάλε. Δίκαια παράπονα από τους γηπεδούχους για το ακυρωθέν γκολ του Ντεφό στο 10ο λεπτό.

Α’ ημίχρονο:

Όσο τέλεια λειτούργησαν τα πάντα στο Κισινάου, την περασμένη Παρασκευή, άλλο τόσο μπλεγμένα έμοιαζαν στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Ουκρανία. Η Αγγλία είχε τις ευκαιρίες και τη σωστή ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο επικίνδυνοι σε κάθε επίθεσή τους. Από το 4ο λεπτό του αγώνα, η ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν έφτασε κοντά στο γκολ με τον Γκούσε φ να βλέπει τη μπάλα να σταματάει στο δοκάρι του Χαρτ. Η ευκαιρία αυτή αφύπνισε τους Άγγλους που με τον Στίβεν Τζέραρντ προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του αγώνα, αλλά το γκολ του Ζερμέιν Ντεφό στο 10ο λεπτό ακυρώθηκε για φάουλ…

Στην αμέσως επόμενη φάση, η Ουκρανία απείλησε ξανά με τον Ροτάν να φτάνει στην περιοχή του Χαρτ, να τον πλασάρει, όμως ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν πάνω στη γραμμή για να απομακρύνει προτού τη μαζέψουν οι γηπεδούχοι από τα δίχτυα τους. Ο μοιραίος του πρώτου ημιχρόνου έγινε ο Τομ Κλέβερλι. Στη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα και με τα «τρία λιοντάρια» να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, από πλεονεκτική θέση σούταρε πάνω στον αντίπαλο πορτιέρο για να παραμείνει το 0-0. Οι Ουκρανοί, αφού δεν… βρέθηκαν στη σέντρα, είπαν να στείλουν εκεί τους Άγγλους κι έτσι έγινε με το μακρινό σουτ του Κονοπλιάνκα στο 39’ που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Χαρτ και έγραψε το 1-0. Πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους, ξανά ο Κλέβερλι πρωταγωνίστησε σε δύο καλές ευκαιρίες, αλλά πρώτα σούταρε πολύ άσχημα κι έπειτα έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά της εστίας του Πιάτοφ.

Β’ ημίχρονο:

Η Αγγλία προσπάθησε να κυκλοφορήσει τη μπάλα στην επανάληψη, αλλά ο ρυθμός έπεσε αισθητά και αυτό, ευνοούσε μονάχα την Ουκρανία. Είχε το προβάδισμα, οι ποδοσφαιριστές του Ρόι Χότζον δεν γίνονταν απειλητικοί και το γεγονός πως έστω και στις σπάνιες επισκέψεις τους στα καρέ του Χαρτ, «τρόμαζαν» τους γηπεδούχους, έλεγε πολλά. Τα «τρία λιοντάρια» έπρεπε να ρισκάρουν και πρώτος το κατάλαβε ο Χότζον που με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα πέρασε στο παιχνίδι τον Ντάνι Γουέλμπεκ αντί του Τομ Κλέβερλι που είχε χάσει σπουδαίες ευκαιρίες στο πρώτο μέρος και αυτό είχε αντίκτυπο στην ψυχολογία του. Η αρχική οδηγία για τον νεαρό επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον ήθελε να κινείται αριστερά και να μετατοπίζεται ο Τσάμπερλεϊν σε ρόλο ελεύθερου, πίσω από τον – και πάλι μοναδικό – προωθημένο, Ντεφό.

Μαζί με την είσοδο και του Ντάνιελ Στάριτζ, οι γηπεδούχοι έγιναν αρκετά επικίνδυνοι και ο Γουέλμπεκ έδωσε… δουλειά στον Πιάτοφ! Στο 83ο λεπτό έπειτα από σέντρα του Στάριτζ η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι, λίγο αργότερα σούταρε δυνατά με τον Ουκρανό πορτιέρο να βλέπει ανακουφισμένος τη μπάλα να περνάει άουτ και στο 85’, το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στο χέρι του Κατσέριντι για να πάρει η Αγγλία το πέναλτι! Ο Φρανκ Λάμπαρντ ευστόχησε για το 1-1, όμως ο Στίβεν Τζέραρντ «έκοψε» τα φτερά της ομάδας του που εκείνη τη στιγμή είχε πάρει τα πάνω της. Αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, οδηγήθηκε στα αποδυτήρια νωρίτερα από όλους τους υπόλοιπους και κάπου εκεί τελείωσε και το ματς… Η ομάδα του Χότζον, έσωσε, τουλάχιστον, τα προσχήματα με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αγγλία: Χαρτ, Τζόνσον, Μπέινς (73’ Μπέρτραντ), Λέσκοτ, Γιαγκέλκα, Τζέραρντ, Μίλνερ, Λάμπαρντ, Κλέβερλι (62’ Γουέλμπεκ), Τσάμπερλεϊν (69’ Στάριτζ), Ντεφό

Ουκρανία: Πιάτοφ, Σελίν (75’ Σέβτσουκ), Κατσέριντι, Ρακίτσκι, Τίμοστσουκ, Γκαμάς, Ζοζούλια (89’ Ντέβις), Γκούσεφ, Κονοπλιάνκα, Γιαρμολένκο, Ροτάν (90’ Ναζαρένκο)