Η νόσος του Φλέτσερ
Μόνο με μεγάλη αποχή από την επαγγελματική του δράση μπορεί ο Ντάρεν Φλέτσερ να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί. Το θέμα πλέον δεν είναι η καριέρα του και αν θα ξαναρχίσει το ποδόσφαιρο, αλλά η υγεία του. Ο Σκωτσέζος μέσος πάσχει από ελκώδη κολίτιδα και το england365.gr σας εξηγεί τι σημαίνει αυτό.

Τι έχει ο Φλέτσερ;
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια πάθηση του παχέως εντέρου, στο οποίο γίνεται η απορρόφηση του νερού και άλλων ουσιών από τις τροφές. Στην ελκώδη κολίτιδα το παχύ έντερο παθαίνει φλεγμονή, διογκώνεται (πρήζεται) και δημιουργούνται στην επιφάνεια του έλκη (πληγές) που μπορεί να είναι από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα.
Από τι το έπαθε;
Η αιτία μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη. Παρόλο που δεν είναι μια καθαρά κληρονομική νόσος, δηλαδή δεν κληρονομείται από την μητέρα ή τον πατέρα στο παιδί, φαίνεται ότι έχει κληρονομική προδιάθεση, που σημαίνει ότι εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα της ίδιας οικογένειας.
Ποιοι το παθαίνουν κυρίως;
Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ελκώδη κολίτιδα, άνδρας, γυναίκα, παιδί ή ακόμα και βρέφος, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας 16-25.
Είναι σπάνια ασθένεια;
Στην Αγγλία υπάρχουν 80.000 άνθρωποι που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, ενώ κάθε χρόνο παρουσιάζονται 5.000 νέες περιπτώσεις. Είναι περισσότερο συχνή στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Ναι αλλά είναι όλες οι μορφές ίδιες;
ΟΧΙ και εκεί είναι που φαίνεται και η σοβαρότητα της κατάστασης του Σκωτσέζου μέσου.. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, ανάλογα με το πόσο μεγάλο τμήμα του παχέως εντέρου έχει ελκώδη κολίτιδα. Όσο πιο μικρό κομμάτι του εντέρου, τόσο πιο λίγα είναι τα συμπτώματα και πιο ελαφρά η μορφή της κολίτιδας. Με την πάροδο του χρόνου, είναι δυνατόν να προχωρήσει από ένα μικρό τμήμα σε όλο το έντερο, η αντιθέτως να υποχωρήσει από όλο το έντερο σε ένα πολύ μικρότερο τμήμα.
Θα είναι άρρωστος για πάντα;
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια κατάσταση που έρχεται και φεύγει, δηλαδή μπορεί ένας άρρωστος να είναι εντελώς καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σε κάποια στιγμή να παρουσιάσει υποτροπή και συμπτώματα της αρρώστιας. Από την στιγμή που είχε ένα επεισόδιο ελκώδους κολίτιδας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει άλλο ένα στο μέλλον. Για πόσο καιρό θα είναι εντελώς καλά και πότε θα παρουσιάσει ξανά υποτροπή δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν ελάχιστα επεισόδια σε όλη τους τη ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν συνέχεια συμπτώματα.
Πώς μπορεί να απαλλαγεί από αυτό;
Αν με τις θεραπείες δεν βρεθεί γιατρειά και ηρεμία τότε υπάρχει και η εγχείρηση. Με την εγχείρηση αφαιρείται ολόκληρο το παχύ έντερο και ουσιαστικά δεν θα έχει πια ελκώδη κολίτιδα.
Γιατί να σταματήσει όμως την μπάλα;
Τα συμπτώματα όπως απώλεια υγρών, σωματικού βάρους, πόνου στα πόδια, μπορεί σε κάποιον να μην επηρέαζαν ολοκληρωτικά τη ζωή του, αν ήταν προσωρινά, αλλά σε έναν ποδοσφαιριστή είναι φαινόμενα που κάνουν την καθημερινότητά του ανυπόφορη και κυρίως επικίνδυνη για την υγεία του.
Συμπέρασμα
Μόνη λύση λοιπόν για τον ποδοσφαιριστή η αποχή από το ποδόσφαιρο τουλάχιστον ως το τέλος της σεζόν και επανεκτίμηση της κατάστασής του πριν την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.