Χάνεται η αγγλική κυριαρχία...

Η Αγγλία μπαίνει με δύο ομάδες στη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2003 και ενώ την τελευταία πενταετία, τρεις φορές το αγγλικό ποδόσφαιρο "φλέρταρε" με εμφύλιο σε τελικό για να τον ζήσει τελικά μόνο μία, στη Μόσχα το 2008. Η φθίνουσα πορεία πάντως άρχισε να εμφανίζει τα σημάδια της από το 2009...



Χάνεται η αγγλική κυριαρχία...

Τη σεζόν 2002-2003, η Αγγλία μπήκε στη διοργάνωση με τέσσερις ομάδες, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Νιούκαστλ, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, μετείχαν στους ομίλους όμως μόνο οι τρεις πρώτες κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για την επόμενη φάση ομίλων, όπως ήταν τότε διαμορφωμένη η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η Λίβερπουλ αποκλείστηκε αφού έμεινε 3η πίσω από τις Βαλένθια και Βασιλεία. Στους "8" όμως, στην πρώτη "νοκ-άουτ" φάση αγώνων,  έμεινε μόνο μία, αφού Άρσεναλ και Νιούκαστλ αποκλείστηκαν με τη Γιουνάιτεντ να μένει ως η μοναδική εκπρόσωπος.

Από τότε, η Αγγλία έμπαινε πάντα με τρεις ομάδες στη φάση των "16". Ομως η φετινή σεζόν έρχεται να θυμίσει κάτι από 2003. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αγγλικές ομάδες πραγματικά κυριαρχούσαν στη διοργάνωση και δεν ήταν λίγες οι φορές που το Τσάμπιονς Λιγκ, φλέρταρε με αγγλικό τελικό.

Τσάμπιονς Λιγκ 2006-2007
Η Αγγλία φτάνει με τρεις ομάδες μέχρι τα ημιτελικά. Η Λίβερπουλ απέκλεισε την Τσέλσι στο ένα ζευγάρι και η Μίλαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο άλλο για να αποφευχθεί ο "εμφύλιος" στο ΟΑΚΑ όπου η Μίλαν πανηγύρισε τη νίκη 2-1 απέναντι στους "κόκκινους"

Τσάμπιονς Λιγκ 2007-2008
Η Αγγλία τα καταφέρνει ξανά και φτάνει με τρεις ομάδες στα ημιτελικά. Η Τσέλσι απέκλεισε τη Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Μπαρτσελόνα για να δημιουργηθεί ο "εμφύλιος" στη Μόσχα όπου στη μάχη των πέναλτι, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πανηγύρισε το 2ο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του.

Τσάμπιονς Λιγκ 2008-2009
Πάμε ξανά. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ-Τσέλσι στα ημιτελικά όμως οι "μπλε" θα αποκλειστούν με πολλά παράπονα από την Μπαρτσελόνα στον ένα ημιτελικό και η Γιουνάιτεντ θα υποταχθεί στο ταλέντο της ομάδας του Πέπε Γκουαρντιόλα στον τελικό της Ρώμης.

Τσάμπιονς Λιγκ 2009-2010
Αρχίζει η πτώση...Καμία αγγλική ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά αφού η Τσέλσι αποκλείστηκε στους "16" ενώ Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ στους "8"

Τσάμπιονς Λιγκ 2010-2011
Δεν αντέδρασαν όμως ούτε την επόμενη χρονιά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να φτάσει σε έναν ακόμα τελικό, η Αρσεναλ αποκλείστηκε στους "16" ενώ η Τσέλσι και η Τότεναμ έφυγαν στους "8"

Τσάμπιονς Λιγκ 2011-2012
Η χρονιά δεν κυλά ιδανικά...Η Αρσεναλ και η Τσέλσι πήραν τις πρώτες θέσεις στους ομίλους τους όμως η πόλη του Μάντσεστερ είδε τις Σίτι και Γιουνάιτεντ να αποχαιρετούν πολύ γρήγορα...