Ο... Φαν Ντάικ της επίθεσης της Λίβερπουλ

Από παιχνίδια σαν κι αυτό κόντρα στη Νόριτς μποείς να βγάλεις, ή καλύτερα να επιβεβαιώσεις πολλά πράγματα για την Λίβερπουλ και την τρομερή δουλειά που έχει κάνει ο Γιούργκεν Κλοπ. Οι λόγοι που θα είναι η πιο άξια πρωταθλήτρια από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ είναι πολλοί, αλλά μετά και το ματς του «Κάροου Ρόουντ» δεν μπορείς παρά να σταθείς στον... Βίρτζιλ φαν Ντάικ της επίθεσης των «κόκκινων», Ρομπέρτο Φιρμίνο. Γράφει ο Γιώργος Σιάφας.



Ο... Φαν Ντάικ της επίθεσης της Λίβερπουλ

Όσο η ομάδα του Ντάνιελ Φάρκε προσπαθούσε να βρει στέρεα πατήματα στην άμυνά της και δοκίμαζε να βγει μπροστά μόνο με γρήγορες επιθέσεις, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους γηπεδούχους άκουγε στο όνομα Ρομπέρτο Φιρμίνο.

Δεν πιστεύω πως είναι υπερβολή η σύγκριση του Βραζιλιάνου με εκείνον που πάει να γίνει (αν δεν είναι ήδη) ο αμυντικός της δεκαετίας, ο οποίος είναι κάτοικος «Άνφιλντ» εδώ και πέντε χρόνια και τα λεφτά που κόστισε στην Λίβερπουλ για να τον αποκτήσει (35 χαρτιά) φαντάζουν σήμερα αστεία. Ο 28χρονος προκαλεί πολλές φορές ακόμη και τον θαυμασμό των αντιπάλων του με την συνεισφορά που έχει στην λειτουργία του συνόλου του Κλοπ, μην αφήνοντας τους αμυνόμενους σε ησυχία με την συνεχή και κυρίως to the point πίεσή του, την ώρα που διαθέτει την ποδοσφαιρική οξυδέρκεια να φτιάξει παιχνίδι τόσο με την μπάλα να φεύγει από τα πόδια του όσο και κάνοντας κινήσεις χωρίς αυτή, πρόκειται – δεν πρόκειται να φτάσει σε εκείνον.

Οξυδέρκεια και αλητεία για την ακρίβεια, όπως έδειξε και η πάσα στον Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ η οποία πήγε να γίνει ασίστ στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Νόριτς, αφού την κόλλησε σε πρώτο χρόνο στο πόδι του, συγχρόνως γύρισε το κορμί του και την... απελευθέρωσε για τον συμπαίκτη του. Και μπορεί ο Ολλανδός να μην ολοκλήρωσε την ντρίμπλα του, αλλά είχες την αίσθηση πως ακόμη και σε γκολ να κατέληγε η φάση, πάλι στον Φιρμίνο θα κολλούσε η κάμερα, με τον σκηνοθέτη να τον «ερωτεύεται» τα επόμενα δευτερόλεπτα.

 

 

Νωρίτερα πήγε να το βάλει μόνος του αλλά τον πρόλαβαν, στο τέλος έχασε το άχαστο, αλλά δεν είναι αυτά που έχουν σημασία. Αυτό που μετράει με την περίπτωση αυτού του παικταρά είναι πως είναι πραγματικά αναντικατάστατος στο οικοδόμημα του Κλοπ αφού αποτελεί το «Ω» σε αυτό το ρόστερ, αν θεωρήσουμε πως η μεταμόρφωση της Λίβερπουλ από τότε που αποκτήθηκε ο Φαν Ντάικ αποτελεί το «Α». Τον Μο Σαλάχ τον αλλάζεις, τον Σαντιό Μανέ δύσκολα και βαριά καρδιά, τον Φιρμίνο, ούτε με σφαίρες. Γιατί σε περίπτωση που είχε και την ποιοτική/δολοφονική εκτέλεση -ας πούμε- του προηγούμενου που άφησε τεράστια τρύπα σε αυτήν την θέση όταν αποχώρησε για την Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρες, θα έπρεπε να γυρίσουμε πολύ πίσω για να βρούμε κάποιον σε αυτά τα κυβικά.

Και δεν θα ήταν απίθανο να μην τον βρίσκαμε και ποτέ.