Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζονται για άλλο ένα ντέρμπι στο «Ολντ Τράφορντ». Έχουν δώσει πολλά τέτοια άλλωστε. Μόνο στο πρωτάθλημα, μετρούν 71 παραστάσεις στο «Θέατρο των Ονείρων». Το ντέρμπι του Σαββάτου όμως έχει μία αύρα διαφορετική. Το ντέρμπι Νο72 είναι το πρώτο ντέρμπι κορυφής μετά το μακρινό 1968.
Οι «κόκκινοι διάβολοι» βρίσκονται στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ 12 αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν. Οι «πολίτες» είναι ακριβώς από κάτω. Ενδιάμεσα υπάρχει και η Άρσεναλ. Όμως όχι το Σάββατο. Τότε δεν θα υπάρχει κανένας άλλος. Μόνο οι δυο τους. Το μίσος δεν αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από τον αντίπαλο και αυτό ακριβώς έχουν σκοπό να κάνουν οι ομάδες του Μάντσεστερ. Για μία ολόκληρη μέρα η πόλη θα χωριστεί στα δύο και δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει.
Πολλά είναι τα ντέρμπι πρωταθλήματος σε μπλε και κόκκινο φόντο που προσέφεραν πολλές συγκινήσεις. Το england365.grεπιχειρεί μία μικρή αναδρομή φέρνοντάς σας στη μνήμη πέντε παιχνίδια μίσους. Ντέρμπι, όμως όχι ντέρμπι κορυφής. Τέτοιο θα είναι μόνο το Νο72.
1974 Γιουνάιτεντ – Σίτι 0-1
"Denis has done it!
Η ιαχή του speakerδονεί το γήπεδο. Ο ήρωας της Γιουνάιτεντ σκοτώνει την αγάπη του. Με γκολ στο 80’ ο Ντένις Λόου ρίχνει την πρώην ομάδα του κατηγορία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποβιβάζεται από το «παιδί» της. Αν πανηγύρισε το γκολ; Όχι. Αν συνέχισε τον αγώνα; Ζήτησε αμέσως αλλαγή και δεν ξαναπάτησε σε γήπεδο. Ήταν το τελευταίο ματς της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο (καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα αγωνίστηκε με την Σκωτία στο Παγκόσμιο Κύπελλο). «Ποτέ δεν έχω ξανανιώσει μεγαλύτερη θλίψη. 19 χρόνια έδινα τα πάντα για να φτάσω στα γκολ. Όμως εκείνο εύχομαι να μην το είχα πετύχει ποτέ», τονίζει αργότερα.
Το γκολ όμως μπήκε και μάλιστα με τακουνάκι. Η κατάσταση στην κερκίδα έγινε έκρυθμη. Μετά το γκολ έμπαιναν άτομα συνεχώς μέσα στο γήπεδο και διέκοπταν τον αγώνα. Μία. Δύο. Τρεις φορές. Ο διαιτητής προσπάθησε να αφήσει το ματς να κυλήσει, όμως σε μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια, ο κόσμος όρμισε εντός αγωνιστικού χώρου ευχόμενος να διακοπεί το ματς. Να ξαναγίνει άλλη φορά. Να μην δει τη Γιουνάιτεντ εκεί που τελικά την είδε. Μία ολόκληρη κατηγορία πιο κάτω από τη Σίτι.
Φάσεις – γκολ – αλλαγή Λόου – εισβολή κόσμου
Κανένα από τα υπόλοιπα ματς μέχρι και σήμερα δεν είχαν ανάλογη σημασία, όμως δεν έλειψαν οι συγκινήσεις. Όμορφα γκολ, τυχερά γκολ, γκολ της τελευταίας στιγμής. Σκηνές του «Ολντ Τράφορντ» μέσα στο χρόνο.
1980 Γιουνάιτεντ – Σίτι 2-2
Με γκολ του Πάλμερ στο τέλος η Σίτι ισοφαρίζει
1994 Γιουνάιτεντ – Σίτι 5-0
Ένας μάγος στο γήπεδο. Ο Ερίκ Καντονά σερβίρει, σκοράρει χορεύει. Απολαύστε τον
2008 Γιουνάιτεντ – Σίτι 1-2
50 χρόνια από την επέτειο της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου η Γιουνάιτεντ έμεινε στο πένθος και δεν βγήκε στο γήπεδο. Βασέλ και Μπενζανί έκαναν το 2-0 στο ημίχρονο με τον Κάρικ να μειώνει στο τέλος. Ήταν η πρώτη «πολίτικη» επικράτηση από τη νίκη του 1974 σε ένα ματς όπου οι δύο ομάδες αγωνίστικαν με εμφανίσεις δίχως ονόματα στην πλάτη και διαφήμιση στο στήθος, σε ένδειξη πένθους.
2009 Γιουνάιτεντ – Σίτι 4-3
Το καλύτερο για το τέλος. Σύμφωνα τουλάχιστον με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. «Ήταν το καλύτερο ντέρμπι όλων των εποχών», τόνισε εμφανώς φορτισμένος ο Σκωτσέζος τεχνικός λίγο μετά το γκολ του Μάικλ Όουεν στην εκπνοή του αγώνα. Το «Ολντ Τράφορντ» υποδεχόταν τον Κάρλος Τέβες με καθόλου κόσμιες διαθέσεις μετά τη μεταγραφή του στη μισητή αντίπαλο. Η Σίτι κατάφερε να ισοφαρίσει τρεις φορές τη Γιουνάιτεντ και μάλιστα με το 3-3 να γίνεται στο ‘90! Μετά η μπάλα έφτασε στον Όουεν…
Ο Ντόμινικ Σόμποσλαϊ είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ, γεγονός που όπως φαίνεται του δίνει νέο συμβόλαιο. Η παρουσία του Ούγγρου έχει αλλάξει τους «reds», οι οποίοι έχουν πλέον έναν ηγέτη στη μεσαία γραμμή. Για τον λόγο αυτό είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν μαζί του, για την ανανέωση της συνεργασίας τους.
Για έναν από τους καλύτερους παίκτες της Νιούκαστλ, αλλά και της φετινής Premier League, ενδιαφέρεται η Άρσεναλ. Ο λόγος για τον Τίνο Λιβραμέντο. Ο πλάγιος μπακ της Νιούκαστλ κάνει τρομερή σεζόν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει περάσει… απαρατήρητος από τους «κανονιέρηδες». Μάλιστα, μπορεί να κάνουν την κίνησή τους, μέσα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
Οι διοικούντες τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα συζητήσουν face-to-face με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και θα του προτείνουν τη θέση του υπηρεσιακού κόουτς μέχρι το φινάλε της σεζόν!
Ο Κούτι Ρομέρο ενημερώθηκε 24 ώρες πριν το ματς της Τότεναμ με την Άστον Βίλα για το Κύπελλο, πως είναι τιμωρημένος με εξτρά ποινή που του επέβαλε η Ομοσπονδία για τη συμπεριφορά του στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ στο Λονδίνο.