Σπουδαίος μέσα στα γήπεδα ο Άντι Γκρέι

Πριν από τέσσερις δεκαετίες , τα κατορθώματα του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους τα έλεγαν όλα. Αυτές τις ημέρες όμως τα λόγια του λίγες δεκάδες μέτρα από αυτούς ήρθαν να αμαυρώσουν την εικόνα που με τόση δουλειά και σημαντική δόση ταλέντου ως ποδοσφαιριστής και αργότερα ως ειδικός πίσω από τα μικρόφωνα του Sky Sports, είχε χτίσει επί σειρά ετών.



Σπουδαίος μέσα στα γήπεδα ο Άντι Γκρέι
 
Βλέπετε μπορεί ο Άντι Γκρέι σήμερα να έγινε ευρύτερα γνωστός για τα σεξιστικά του "εκτός αέρα" σχόλια ( που όμως καταγράφηκαν από τις τηλεοπτικές κάμερες του καναλιού) για την βοηθό διαιτητή του αγώνα Γουλβς – Λίβερπουλ, Σιαν Μάσεϊ, πριν την έναρξη της αναμέτρησης αλλά οι παλιότεροι φίλοι του βρετανικού ποδοσφαίρου τον γνωρίζουν καλά από την εξαιρετική καριέρα την οποία έκανε κυρίως με τις φανέλες πρώτα της Νταντί Γιουνάιτεντ και έπειτα των Άστον Βίλα, Γούλβς και Έβερτον.
 
Ένας υπέροχος «χωριάτης» και επικίνδυνος «λύκος»
 
Γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου του 1955 ο Σκωτσέζος αργότερα διεθνής επιθετικός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο «Ταναντάις Πάρκ» και στις 62 παρουσίες του με τη φανέλα της Νταντί Γιουνάιτεντ πέτυχε 46 γκολ. Επίτευγμα που κίνησε το ενδιαφέρον των αγγλικών ομάδων με την Άστον Βίλα, που μόλις τότε είχε ανέβει στην 1η κατηγορία, να επενδύει αρκετές χιλιάδες στερλίνες για να τον αποκτήσει τον Οκτώβριο του 1975 στα 20 του χρόνια. Η είσοδος του στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ την σεζόν 1976-77 με 25 γκολ. Αλλά τα τέσσερα περισσότερα την αμέσως επόμενη τον ανέδειξαν κορυφαίο παίκτη της χρονιάς στο δημοψήφισμα της Ένωσης Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της χώρας τόσο στην κατηγορία των ανδρών όσο και των νέων . Ένα ιστορικό νταμπλ που χρειάστηκε να περάσουν 30 ολόκληρα χρόνια για να το επαναλάβει άλλος ποδοσφαιριστής ( ο Κριστιάνο Ρονάλντο). Τότε ήταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής ο οποίος έπαιρνε το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς και ο πρώτος που κέρδιζε περισσότερα από ένα από τα τρία σημαντικότερα ατομικά ετήσια έπαθλα στο Νησί.
 
Επόμενος σταθμός τον Σεπτέμβρη του 1979 η αιώνια αντίπαλος των «χωριατών» Γούλβς που αναγκάστηκε να καταρρίψει το τότε ρεκόρ μεταγραφής στη Βρετανία καταβάλλοντας 1,5 εκατομμύριο στερλίνες για την απόκτηση του. Ήταν ο παίκτης ο οποίος πέτυχε το μοναδικό και φυσικά νικητήριο γκολ στον τελικό του Λιγκ Καπ κόντρα στην μεγάλη (κάτοχο του τίτλου της διοργάνωσης και πρωταθλήτρια Ευρώπης τότε ) Νότιγχαμ Φόρεστ του αλησμόνητου Μπράιαν Κλαφ. Και παρά το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμεινε στους «λύκους», αν και υποβιβάστηκαν στην 2η κατηγορία το 1982, και τους βοήθησε να επιστρέψουν ένα χρόνο αργότερα στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου.
 
Στις μαγικές χρονιές της κορυφαίας Έβερτον
 
Μετακόμισε στην Έβερτον το Νοέμβρη του 1983 έναντι 250 χιλιάδων στερλινών κάνοντας πολύ επιτυχημένη καριέρα στο σωματείο του Μερσισάιντ. Μάλιστα ήταν μεταξύ των σκόρερ του τελικού του κυπέλλου του 1984 κόντρα στην Γουότφορντ (νίκη 2-0 για την Έβερτον) και πέτυχε ένα από τα πλέον αμφισβητούμενα γκολ στο «Γουέμπλεϊ» κερδίζοντας με κεφαλιά τη μπάλα από τα χέρια του γκολκίπερ των «Χόρνετς» Στιβ Σέργουντ.
 
Ένα χρόνο αργότερα αναδείχθηκε πρωταθλητής Αγγλίας και θριαμβευτής στο Κύπελλο Κυπελλούχων με τη φανέλα των «μπλε» . Μάλιστα ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στον τελικό κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης στο «Ντε Κούιπ» του Ρότερνταμ βοηθώντας την κατά πολλούς κορυφαία ομάδα όλων των εποχών για την Έβερτον να νικήσει 3-1 και να κατακτήσει τον ένα και μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο του συλλόγου του μεγάλου λιμανιού. Την ίδια χρονιά όμως το γκολ του Νόρμαν Γουαϊτσάιντ στην παράταση εμπόδισε την ομάδα του κάνει ένα εντυπωσιακό τρεμπλ καθώς ηττήθηκε 1-0 στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα ο ερχομός του μεγάλου Γκάρι Λίνεκερ στο «Γκούντισον Πάρκ» και παρά τις οργισμένες αιτήσεις των οπαδών της Έβερτον για παραμονή του Γκρέι ο τελευταίος πέρασε την πόρτα της εξόδου στις 10 Ιουλίου του 1985 επιστρέφοντας στην πρώτη του (αγγλίδα) αγαπημένη Άστον Βίλα έναντι 150 χιλιάδων στερλινών. Όμως η δεύτερη του θητεία στο «Βίλα Πάρκ» δεν ήταν επιτυχημένη . Μόλις πέντε γκολ σε 35 παρουσίες στο πρωτάθλημα στο 85-86 με την ομάδα του να αποφεύγει στο …τσακ τον υποβιβασμό. Την επόμενη σεζόν τα πήγαν αμφότεροι ακόμα χειρότερα καθώς δεν σημείωσε ούτε ένα για δείγμα σε 19 εμφανίσεις και η Βίλα αποχαιρέτησε την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Έτσι τον Σεπτέμβριο του 1987 δίχως να έχει ούτε μία παρουσία με τη φανέλα της μεταγράφηκε στην γειτονική Μπρόμγουϊτς όπου παρέμεινε μόλις μία επίσης τραυματική σεζόν (καθώς η ομάδα του απέφυγε την τελευταία στιγμή τον υποβιβασμό στην 3η κατηγορία). Το καλοκαίρι του 1988 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη αυτή τη φορά για να φορέσει τη φανέλα της λατρεμένης του Ρέιντζερς την οποία και βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Σκωτίας στη μοναδική σεζόν του στο «Άϊμπροξ». Τέλος πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 1990 γύρισε στην Αγγλία και αγωνίστηκε στην τότε ερασιτεχνική Τσέλτεναμ.
 
Παρά τα κατορθώματα του στα τέλη της δεκαετίας του 70 ο τεχνικός της Σκωτίας Άλι Μακλάουντ δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για τα Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή. Ο συνολικός του απολογισμός με τη φανέλα των «χαϊλάντερς» ήταν 20 παρουσίες και 7 γκολ.
 
Πετυχημένος τηλεοσχολιαστής και αθεράπευτος ….γυναικάς
 
Μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής εργάστηκε ως βοηθός κόουτς τόσο στην Άστον Βίλα όσο και την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ πλάι στον Ντέβιντ Πλατ αλλά εγκατέλειψε γρήγορα το συγκεκριμένο μετερίζι για να ασχοληθεί επαγγελματικά ως τηλεσχολιαστής. Από το 1992 εργαζόταν στο Sky Sports, πλάι στην έτερη πέτρα του σκανδάλου τον Ρίτσαρντ Κις καθώς τον Μάρτιν Τάιλερ Επίσης συνεργάστηκε με το BBC Radio 5 Live στο Μουντιάλ του 2002 και το ESPN στο Euro 2008. Στις δραστηριότητες του και τα tips για λογαριασμό της Betfair.
 
Για να ακολουθήσουν τα γνωστά πλέον και μη εξαιρετέα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων με τα σχόλια σε βάρος της νεαρής βοηθού διαιτητή να έχουν ως συνέχεια τις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις για το προηγούμενο , αναλόγου περιεχομένου , επεισόδιο με την συνάδελφο του, στην πρώην πλέον εργοδότρια του εταιρεία, Σάρλοτ Τζάκσον στα δοκιμαστικά του Χριστουγεννιάτικου σόου του Sky Sports που οδήγησαν στην χθεσινή απόλυση του 55χρονου Γκρέι. Ο τελευταίος που έχει στο …ενεργητικό του δύο γάμους (με τις κυρίες Βανέσα Τέιλορ και Ζακλίν Τσέρι) και πέντε παιδιά με τέσσερις διαφορετικές γυναίκες (τις δύο πρώην πλέον συζύγους του και τις επίσης πρώην φιλενάδες Σάρα Μάθιους και Τζάνετ Τρίγκ) αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 όταν ερωτεύτηκε την πρώην γυμνάστρια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεργάτιδα του Σούζαν Ντάντο δήλωσε στις εφημερίδες ταμπλόϊντ ότι οι ημέρες του ως… γυναικάς έλαβαν τέλος. «Με τα χρόνια έρχεται η ωριμότητα. Σίγουρα δεν βλέπω τον εαυτό μου με άλλη γυναίκα στο μέλλον» είχε πει, αλλά δεν στάθηκε στο ύψος της διακήρυξης του και μέχρι πρόσφατα ήταν δεσμευμένος με την Ρέιτσελ Λιούις, πρώην μοντέλο και ….προηγούμενη σύζυγο του παλιόφιλου και ατζέντη του Μάικλ Λιούις.
 
Τελικά τα θηλυκά που έχουν παίξει τόσο μεγάλο ρόλο στην προσωπική του ζωή έμελλε να αποδειχθούν και μοιραία για την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Sky Sports. Καθώς αποκαλύφθηκε ότι με δική του καθαρά ευθύνη είχε βγει απελπιστικά …οφσάιντ ως ένας πρωτάρης επιθετικός. Ας πρόσεχε….