Η Έβερτον καλύτερος...πελάτης της Άρσεναλ!

Υπάρχει ένας αντίπαλος που η Άρσεναλ θα επιθυμούσε να αντιμετωπίζει κάθε Κυριακή, εντός ή εκτός έδρας, σε πρωτάθλημα ή κύπελλο, σε κάθε λογής διοργάνωση, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ποδοσφαιρικό της καλεντάρι. Η Έβερτον είναι ο πλέον πελατειακός δεσμός των «κανονιέρηδων» που δε σταματούν να «πληγώνουν» όπου και όποτε την αντιμετωπίσουν.  



Η Έβερτον καλύτερος...πελάτης  της Άρσεναλ!

Οι δύο ομάδες έχουν «κοντραριστεί» 195 φορές σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία, με την Άρσεναλ να είναι το απόλυτο αφεντικό με 96 νίκες διαχρονικά. Αριθμός ρεκόρ, αφού καμία άλλη ομάδα δεν έχει περισσότερα νικηφόρα αποτελέσματα απέναντι σε έναν αντίπαλο. Αν υπολογιστούν και οι μεταξύ τους αγώνες για το FA Cup και Λιγκ Καπ, το νούμερο εκτοξεύεται στις 105 νίκες.

Σε επίπεδα Πρέμιερ Λιγκ, υψηλή παρουσιάζεται και η παραγωγικότητά τους στο σκοράρισμα, αφού έχουν επιτευχθεί 151 γκολ, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο «ζευγάρι». Ο Βενγκέρ έχει βρει τον τρόπο του απέναντι στα «ζαχαρωτά», τα οποία αποδείχθηκαν και γουρλίδικα. Ο Αλσατός τεχνικός τη χρονιά των «Invicibles» και του αήττητου πρωταθλήματος, ξεκίνησε τη σεζόν νικηφόρα με 2-1 επί της Έβερτον, στις 16 Αυγούστου του 2003, ενώ εντός έδρας δεν έχει ηττηθεί ποτέ από τον συγκεκριμένο σύλλογο. Το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ αγνοεί το «διπλό» στο Emirates αφού τελευταία φορά ήταν το Γενάρη του 1996, όταν και είχε επικρατήσει με 2-1 στο Χάιμπουρι. 

Άρσεναλ και Έβερτον είναι από τους πιο σταθερούς συλλόγους στα μεγάλα σαλόνια του πρωταθλήματος στο νησί, με τους «κανονιέρηδες» από τότε που «ανέβηκαν» να μην έχουν «γευτεί» ποτέ το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού. Από την άλλη, τα «ζαχαρωτά» έχουν τις περισσότερες παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία, αφού έχουν λείψει από αυτή μόνο 4 χρονιές από το 1888-89 όταν ξεκίνησε η διαδρομή. Υπήρξαν επίσης από τα ιδρυτικά μέλη της αγγλικής λιγκας τον Μάρτιο του 1888.

Η τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση δεν είχε καμία διαφορά ως προς το αποτέλεσμα, με την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου απλά να διευρύνει το σερί της. Εντυπωσιακά ήταν τα προσωπικά επιτεύγματα των παικτών του Βενγκέρ, με το πρώτο χατ-τρικ του Ράμσεϊ να τον ανακηρύσσει τον 20ο ποδοσφαιριστή που το πετυχαίνει, σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, με τη φανέλα της Άρσεναλ. Παράλληλα, οι τρεις ασσίστ του Μχιταριάν πλησίασαν το ρεκόρ του Σάντι Καθόρλα, με τις τέσσερις «μοιρασιές» το Μάιο του 2013 με αντίπαλο τη Γουίγκαν. Τέλος, ο Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έγινε ο όγδοος που κατορθώνει να σκοράρει στο ντεμπούτο του, για λογαριασμό των «κανονιέρηδων», μετά τους Μπόουλντ, Κάμπελ, Λιούνγκμπεργκ, Αντεμπαγιόρ, Νασρί, Βερμάλεεν και τον πιο πρόσφατο Λακαζέτ φέτος στην πρεμιέρα της σεζόν με τη Λέστερ. 

Σχέσεις αγάπης έχει η Άρσεναλ με την Έβερτον που της έχει πάρει κατά κράτος τον αέρα και συνεχίζει ακάθεκτη, στον ίδιο τέμπο, απέναντί της. Οι «κανονιέρηδες» δε χαλάνε χατίρι στους... πελάτες τους, φιλοδωρώντας τους απλόχερα. Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, ενίοτε όμως το ποδόσφαιρο έχει και ορισμένους άγραφους κανόνες.  

Έλενα Χαριτάκη