Πάει να το πάρει ξανά με... καπετάνιο τον Αλέξις! (videos)

Με τον Αλέξις Σάντσες στο τιμόνι, η Άρσεναλ απέφυγε το... παγόβουνο της Ρέντινγκ (2-1 στην παράταση, 1-1 στην κανονική διάρκεια) και έβαλε πλώρη για την δεύτερη συνεχόμενη (11η της ιστορίας της) κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας! Ο Χιλιανός σκόραρε και τα δύο τέρματα της τροπαιούχου στο «Γουέμπλεϊ», χαρίζοντάς της την πρόκριση στον τελικό της 30ης Μαΐου.



Πάει να το πάρει ξανά με... καπετάνιο τον Αλέξις! (videos)

Η τυπικά γηπεδούχος Ρέντινγκ δεν φοβήθηκε τους «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ και έψαξε από την αρχή τρόπους για να βρεθεί μπροστά στο σκορ, έχοντας για φύλακα άγγελο στα μετόπισθεν τον Άνταμ Φεντερίτσι, ο οποίος έκανε ένα και μοναδικό λάθος στο ματς, αυτό στο 2-1 του πρώτου μισού της παράτασης.

Η Άρσεναλ ήταν ανώτερη σε όλο το ματς, αλλά χρειάστηκε να ιδρώσει και να κουραστεί για την πρόκριση στο έξτρα 30λεπτο, με τον Βόιτσεχ Σέζνι να είναι επίσης ο αρνητικός πρωταγωνιστής στο 1-1.

Πλέον οι παίκτες του Βενγκέρ στρέφουν τα μάτια τους στον δεύτερο ημιτελικό, αυτόν της Λίβερπουλ κόντρα στην Άστον Βίλα (την Κυριακή 19/4 στις 17:00), για να μάθουν με ποια από τις δύο θα μονομαχήσουν για το τρόπαιο της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τις τρεις τελευταίες φορές που η Άρσεναλ απέκλεισε αντίπαλο μικρότερης κατηγορίας στα ημιτελικά (1998, 2003 και 2014) κατέκτησε και το τρόπαιο.

Το ματς:

Με την συμπλήρωση του πεντάλεπτου ο Γουέλμπεκ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Φεντερίτσι μετά από πάσα του Γκιμπς, αλλά ο πορτέρο της Ρέντινγκ αντέδρασε γρήγορα και με την κόντρα στον Άγγλο επιθετικό κέρδισε την κατοχή. Δύο λεπτά αργότερα ο Μερτεσάκερ δοκίμασε κι αυτός με την σειρά του τα αντανακλαστικά του Φεντερίτσι, για να ακολουθήσει η πρώτη ευκαιρία των τυπικά γηπεδούχων στο 9’, με τον Σέζνι να κάνει την πρώτη του απόκρουση στο παιχνίδι.

Οι ευκαιρίες ανά δίλεπτο συνεχίστηκαν, με τον Μακί να μην ολοκληρώνει ακριβώς μία από αυτές στο 11’, καθώς ο βοηθός σήκωσε το σημαιάκι σταματώντας τον ποδοσφαιριστή της Ρέντινγκ από το να δοκιμάσει να ανοίξει το σκορ με πολύ καλές προϋποθέσεις, σε μια αμφισβητούμενη φάση.

Η Άρσεναλ είχε την συντριπτική κατοχή της μπάλας μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Τα σουτ τον Εζίλ και Καθόρλα δεν βρήκαν στόχο, για να ακολουθήσει μια κεφαλιά του Σάντσες, που απέκρουσε ο Φεντερίτσι. Οι δυο τους ήταν και πάλι πρωταγωνιστές όταν ο Χιλιανός έπεσε στο έδαφος, αλλά δεν κέρδισε το πέναλτι.

Τελικά ο Σάντσες αξιοποίησε ιδανικά την εξαίσια μακρινή πάσα του Εζίλ και με ωραία κίνηση και ανάλογο τελείωμα εντός περιοχής έκανε το 1-0.

Εννέα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Ρέντινγκ κατάφερε να βρει την ισοφάριση και αυτό χάρη στην ωραία ενέργεια του Πάβελ Πογκρεμπνιάκ και το τραγικό λάθος του Βόιτσεχ Σέζνι. Ο Ρώσος γύρισε την μπάλα στον Γκάρεθ ΜακΚλίρι εκείνος σούταρε προς την εστία, με τον Σέζνι να μην υπολογίζει σωστά, την μπάλα να περνάει την γραμμή και τον Πολωνό γκολκίπερ να την απομακρύνει όταν ήταν ήδη πολύ αργά.

Ο Αρσέν Βενγκέρ κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά στα μετόπισθεν, και το προσπάθησε να το αλλάξει περνώντας τον Γκάμπριελ στην θέση του Μερτεσάκερ. Όμως ό,τι και να είχε στο μυαλό του θα μπορούσε να ανατραπεί εάν ο διαιτητής καταλόγιζε πέναλτι όταν σέντρα του Ρόμπσον-Κανού σταμάτησε στο χέρι του Ντεμπισί, το οποίο ήταν οριακά εντός περιοχής.

Τελικά το χειμερινό μεταγραφικό απόκτημα από την Βιγιαρεάλ έφτασε πολύ κοντά στο να γίνει πρωταγωνιστής, αλλά ο Φεντερίτσι με μια εκπληκτική... πτήση έστειλε την κεφαλιά του στο δοκάρι. Στο 73’ ο Γκάμπριελ έχασε ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία για να χριστεί σκόρερ, αφού μετά από γέμισμα του Εζίλ δεν κατάφερε να ευστοχήσει, αν και αμαρκάριστος και σε κοντινή απόσταση. Το 83ο και το 84ο λεπτό επεφύλασσαν δύο πολύ καλές ευκαιρίες για κάθε πλευρά, με τον Σέζνι να απομακρύνει σουτ του Τσάλομπαχ και τον Ράμσεϊ να σημαδεύει το αριστερό δοκάρι (το δεύτερο της ομάδας του) από κοντινή απόσταση και με τον Φεντερίτσι εξουδετερωμένο.

Έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση, εκεί όπου ο τερματοφύλακας της Ρέντινγκ ήταν και πάλι ο ήρωας της στιγμής για να κρατήσει την ομάδα του στο ματς και στο κόλπο της πρόκρισης. Στο άλλο μισό του γηπέδου ο Πογκρεμπνιάκ έχασε μοναδική ευκαιρία για να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα, αφού καθυστέρησε με την μπάλα στα πόδια και όταν αποφάσισε να την σουτάρει ο Γκάμπριελ πραγματοποίησε εξαιρετικό τάκλιν για να τον αποτρέψει από το σκοράρισμα.

Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Φεντερίτσι, καθώς κόντραρε μετά από προσπάθεια του Αλέξις, πέρασε κάτω από τα πόδια του και στην συνέχεια από την γραμμή για το τελικό 2-1. Όπως και στην ισοφάριση της Ρέντινγκ, η απομάκρυνση του τερματοφύλακα έγινε αργά.