Σκέφτεται το salary cap η Πρέμιερ Λιγκ

To ενδεχόμενο εφαρμογής του salary cap εξετάζει η Πρέμιερ Λιγκ, πριν ξεκινήσει η ισχύ των νέων τηλεοπτικών συμφωνιών για την τριετία 2013-2016.



Σκέφτεται το salary cap η Πρέμιερ Λιγκ

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο εκπρόσωποι των συλλόγων ενημερώθηκαν από τον εκτελεστικό διευθυντή της Πρέμιερ Λιγκ Ρίτσαρντ Σκουνταμορ  για τους πιθανούς κανονισμούς που θα πρέπει να εφαρμοστούν, μεταξύ των οποίων ήταν το salary cap και η εφαρμογή ενός εγχώριου Financial Fair Play, όπως εφαρμόζει η UEFA.

 

Η Πρέμιερ Λιγκ έχει ήδη εξασφαλίσει τρία δις λίρες από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εντός Βρετανίας για την τριετία 2013-16, και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα χρήματα αυτά δεν θα πρέπει να σπαταληθούν σε αυξήσεις στους μισθούς των ποδοσφαιριστών.  Ωστόσο για να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στους κανονισμούς της Πρέμιερ Λιγκ απαιτείται η στήριξη 14 από τις 20 ομάδες.  

Σύλλογοι όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ που έκλεισαν το 2011 με κέρδη φαίνεται πως επικροτούν μια τέτοιου είδους αλλαγή, ενώ κάποιες άλλοι  όπως η Τότεναμ, η Νιουκάστλ και η Εβερτον θεωρούν πως οι ίδιοι οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν την ευθύνη χωρίς να χρειάζεται η επιβολή κανονισμών.  

 

Όπως και να έχει οι σύλλογοι θα επεξεργαστούν τις προτάσεις έχοντας χωριστεί σε δυο γκρουπ των δέκα και στα τέλη του μήνα θα συναντηθούν όλοι μαζί ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.  

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρά την αύξηση που σημειώνει κάθε χρόνο στα έσοδα της η Πρέμιερ Λιγκ, οι μισθοί των παικτών κατέγραψαν σταθερή αύξηση την τελευταία δεκαετία.  Την σεζόν 2001-02 οι σύλλογοι δαπάνησαν 1,1 δις λίρες για τους μισθούς, ποσό που αντιστοιχούσε στο 62% των εσόδων τους.  Το 2010-11 (που είναι το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), αν και τα έσοδα αυξήθηκαν σε 2,5 δις λίρες, οι μισθοί έφτασαν τα 1,8 δις που αντιστοιχεί στο 70% του τζίρου τους.