Το όραμα και ο άμεσος στόχος του Τσάμπιονς Λιγκ για τον Μουρίνιο στην Τότεναμ

Για τον μοναδικό Ζοσέ Μουρίνιο, δεν θα υπάρξει ποτέ κουβέντα χωρίς διαφωνία. Ένα πράγμα που σίγουρα αποτελεί κοινός παρονομαστής για τους... από ‘δω και τους από ‘κει, είναι το πόσο επικοινωνιακός είναι με τον Τύπο αλλά και ο τρόπος που έχει να χειρίζεται την γλώσσα. Φιλτράροντας όσα είπε στην 40λεπτη πρώτη συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της Τότεναμ, ο «Club Man, Many clubs Man» -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του- έχει ένα όραμα και έναν άμεσο στόχο που δεν είναι άλλος από το Τσάμπιονς Λιγκ. Γράφει ο Γιώργος Σιάφας.



Το όραμα και ο άμεσος στόχος του Τσάμπιονς Λιγκ για τον Μουρίνιο στην Τότεναμ

Ακούγοντας τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο «Special One» συνειδητοποιείς ότι είχε καταλάβει πολύ νωρίτερα απ’ όλους μας πως θα είναι ο επόμενος προπονητής των Spurs. Το είχε πει άλλωστε πως ξέρει που θα πάει, αλλά σκεφτείτε το. Άνθρωπος είναι και κοιτάει το μέλλον του, όπως θα έκανε ο καθένας. Με την Πρέμιερ Λιγκ είναι ερωτευμένος, αισθάνεται «Mr. Club», και από την στιγμή που το καράβι των Λονδρέζων είχε αρχίσει να παρεκκλίνει από την πορεία του, δεν υπήρχε ελκυστικότερος προορισμός για τον ίδιο. Αφού ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο δεν κατάφερε να διορθώσει τα κακώς κείμενα, ο Μουρίνιο ήξερε πως αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα.

Παίρνοντας κομμάτι-κομμάτι όσα δήλωσε, έδειξε μεγάλο σεβασμό στον προκάτοχο της θέσης και μάλιστα αποκάλυψε πως είχε κουβέντα μαζί του κατά την οποία μίλησαν για το μέλλον του Αργεντινού, εκφράζοντάς του την πεποίθησή του πως θα βρει νέο «σπίτι». Λόγια παρηγοριάς; Θα μπορούσε, αλλά την ίδια τόνωση καλείται να δώσει και στους (νέους) ποδοσφαιριστές του, οπότε τα... έβγαλε από μέσα του. Εκτός αυτού, κλήθηκε κι εκείνος να κάνει το αυτό κατά τους 11 μήνες που έμεινε μακριά από την ενεργό δράση μετά την απόλυσή του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Γιατί μεγαλύτερο στοίχημα του Πορτογάλου είναι να βάλει την Τότεναμ αμέσως και πάλι στο προσκήνιο αφού η σεζόν όσο υπάρχει το Champions League δεν είναι χαμένη. Η μοναδική σημαντική απώλεια που είχε το ρόστερ το καλοκαίρι ήταν ο Κίραν Τρίπιερ. Όλοι οι άλλοι είναι αυτοί που έχασαν τον περσινό τελικό από την Λίβερπουλ, συν οι προσθήκες που έγιναν. Επί της ουσίας, δηλαδή, το σύνολο είναι βελτιωμένο. Προσθέτοντας το ότι κατανάλωσε περισσότερη από την ώρα την οποία μοιράστηκε με τους εκπροσώπους του Τύπου μιλώντας για το ψυχολογικό κομμάτι, αλλά και πως το πλάνο που θα ακολουθήσει θα είναι αυτό του Ποτσετίνο και του συλλόγου, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Ο Ποτσετίνο είχε συνοδοιπόρο τον Ντάνιελ Λίβι. Δεν έκανε όλη την δουλειά μόνος του. Και το ίδιο θα ισχύει και για τον Μουρίνιο. Το project ήταν αυτό που οδήγησε τον τελευταίο να πει «ναι» στους Spurs και όχι παραδείγματος χάρη στην Έβερτον (ή όποια άλλη μπορεί να τον προσέγγισε, έχοντας και πιο ρεαλιστικές πιθανότητες να πάρει καταφατική απάντηση). Όπως συζήτησε σε σχετική στιχομυθία, όταν ανέλαβε στην Πορτογαλία είχε πει ότι την επόμενη χρονιά θα πάρει τον τίτλο με την Πόρτο και το έκανε. Εδώ δεν έδωσε υποσχέσεις, αλλά είπε πως «μπορούμε να το κάνουμε». Οπότε όσον αφορά το κοντινό και το πιο μακρινό μέλλον, έχει οριστεί «τερματικός».

Στο παρόν και το... πιο κοντινό φινάλε τούτης της αγωνιστικής περιόδου, η Πρέμιερ Λιγκ είναι χαμένη πριν καν αρχίσει έτσι κι αλλιώς, οπότε δεδομένα δεν αρκείται σε τίποτα λιγότερο από την τετράδα και την θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν. Αλλά εκεί υπάρχει και άλλος τρόπος για να μπεις, και αυτός είναι η κατάκτηση του τροπαίου. Δήλωσε ταπεινός, κουνώντας... ευγενικά το δάχτυλο σε «όσους δεν καταλαβαίνουν πως πάντα ταπεινός ήταν, αλλά με τον τρόπο του», και λίγο αργότερα τίμησε τα λόγια του αφήνοντας στην άκρη την κουβέντα για το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» σε κουβέντα που έκανε για... την Λίβερπουλ. Χώρια από την εκκωφαντική αντίφαση του: «Δεν μπορώ να σας πω εάν επηρεάστηκε η Τότεναμ από τον χαμένο περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ γιατί δεν έχω χάσει ποτέ τελικό Τσάμπιονς Λιγκ», έκανε ένα γενικό σχόλιο για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαχειριστείς μια αποτυχία -όπως έπραξαν οι «κόκκινοι» στο πρόσφατο ματς με τη νέα ομάδα του έπειτα από το χαμένο ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης. «Θα μείνω εδώ γιατί είναι κεφάλαιο του συλλόγου», είπε για την φιναλίστ και άλλαξε θέμα, αλλά... μεταξύ μας, δεν θα υπήρχε ιδανικότερος τρόπος για επιστροφή μιας τέτοιας προσωπικότητας από την κατάκτηση του... τέταρτου δαχτυλιδιού.

Το εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Γουέστ Χαμ θα είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωριστεί αγωνιστικά με την ομάδα του, αλλά το μυαλό του στρέφεται απευθείας στον αγώνα με τον Ολυμπιακό -που θα είναι και το πρώτο του εντός έδρας- όπως μπορούμε να συμπεράνουμε και πάλι από τον χρόνο που αφιέρωσε στο θέμα συγκριτικά με το πρωτάθλημα. «Έχουμε δύο παιχνίδια να προκριθούμε, αλλά εάν μπορείς να προκριθείς μετά από το πρώτο ματς είναι πάντα καλύτερο», ανέφερε σχετικά. Κι αφού η μοίρα τον φέρνει να ασχοληθεί κυρίως με τους «16» του UCL, γιατί να μην αποτελέσει προτεραιότητα και στην πορεία; Με δεδομένο ότι η πρώτη πρόκριση θα έρθει, η συνέχεια έτσι κι αλλιώς θα δοθεί όταν θα ξέρει καλά το σύνολό του…

Long story short, αν ο Μουρίνιο μπορέσει να περάσει τις αρχές του (θέμα που επίσης σχολίασε επικαλούμενος και τον Κόμπε Μπράιαντ) δεν αποκλείεται να δούμε την Τότεναμ να κινείται αθόρυβα μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου κι αν σταματήσει η πορεία της.