Μουντιάλ Γυναικών: Επεισοδιακή πρόκριση για την Αγγλία, πρωταγωνιστής το VAR

Μια επεισοδιακή πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ Γυναικών πήρε η εθνική Αγγλίας, η οποία επικράτησε 3-0 του Καμερούν σε ένα ματς που έγινε χρήση του VAR τέσσερις φορές, με τις τρεις να είναι αυτές που στην ουσία... διαμόρφωσαν το τελικό σκορ.



Μουντιάλ Γυναικών: Επεισοδιακή πρόκριση για την Αγγλία, πρωταγωνιστής το VAR

Μετά τη Νορβηγία και την Γερμανία, η ομάδα του Φιλ Νέβιλ κλείδωσε κι αυτή μια θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης που γίνεται στην Γαλλία, με τις Στεφ Χόουτον, Έλεν Γουάιτ και Άλεξ Γκρίνγουντ να σκοράρουν από ένα γκολ έκαστη.

Το πρώτο τέρμα ήρθε στο 14' μετά από έμμεσο φάουλ που καταλογίστηκε μετά από χρήση του VAR για να ακολουθήσει εκείνο του 45ου λεπτού που έφερε μεγάλη αναστάτωση στον αγωνιστικό χώρο, με τις τυπικά φιλοξενούμενες να βλέπουν το ριπλέι του VAR στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, να γίνονται έξαλλες (με την φάση να είναι οριακή) και να αρνούνται προσωρινά να παίξουν περικυκλώνοντας την διαιτητή στο κέντρο του γηπέδου.

Μετά την επιστροφή από τα αποδυτήρια είχαμε και πάλι... δράμα, μιας και το Καμερούν βρήκε το γκολ που άξιζε και αυτό που θεωρητικά θα το ξανά έβαζε στο ματς (51') ωστόσο -και με χρήση της τεχνολογίας- αυτό ακυρώθηκε. Σε κακή κατάσταση οι Καμερουνέζες με άλλες να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και την αρχηγό τους αλλά και τον προπονητή τους να προσπαθούν να μαζέψουν λίγο την κατάσταση μιας και η ομάδα τους αρνούταν και πάλι να αγωνιστεί.

Εν συνεχεία η πίεση έγινε ακόμη μεγαλύτερη προς την αγγλική πλευρά, για να έρθει κόντρα στην ροή το 3-0 στο 59' και να βάλει «ταφόπλακα» στην αναμέτρηση. Προς το φινάλε, στο οποίο οδηγηθήκαμε μετά από επτά λεπτά καθυστερήσεων, η Αγγλία θα μπορούσε να πάρει πέναλτι για μαρκάρισμα εντός περιοχής αλλά η ρέφερι αποφάσισε να μην προκαλέσει κι άλλο και δεν καταλόγισε την παράβαση αν και έκανε κανονικά χρήση του VAR. Αξίζει δε να σημειωθεί πως κατά τα τελευταία δευτερόλεπτα οι Καμερουνέζες θα έπρεπε να μείνουν με παίκτρια λιγότερη, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση τους... έγινε η χάρη.

Συνοπτικά ήταν μια σε γενικές γραμμές δίκαιη επικράτηση για τις «λέαινες», με τον Νέβιλ να διαχειρίζεται καλά το ματς, αν και τα παράπονα του Καμερούν είναι άκρως δικαιολογημένα αφού οι παίκτριές του έδωσαν ψυχή τε και σώματι να είναι αυτές που θα συνέχιζαν στο τουρνουά. Βέβαια το φινάλε δεν τις τιμά καθόλου μιας και κυριευμένες από απογοήτευση έκαναν πολύ σκληρό το παιχνίδι τους...

Στις 22:00 αγωνίζονται η οικοδέσποινα Γαλλία κόντρα στην Βραζιλία.

Γιώργος Σιάφας