Λίβερπουλ: Πως η άμυνα την κρατά στο κόλπο για τον τίτλο

Νίκη με 1-0 στο ντέρμπι με την Έβερτον, 9ο clean sheet στη σεζόν και η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ με όπλο της την καλύτερη άμυνα στην Πρέμιερ Λιγκ θα κυνηγήσει μέχρι τέλους τις ελπίδες της για το πολυπόθητο τρόπαιο. Το england365 σας παρουσιάζει τον «άσσο» που έκρυβε στο μανίκι του ο Γερμανός τεχνικός ο οποίος φέτος βιώνει ένα deja-vu!



Λίβερπουλ: Πως η άμυνα την κρατά στο κόλπο για τον τίτλο

«Το να είσαι δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στα περισσότερα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το να έρχεσαι δεύτερος συνοδεύεται με ένα ασημένιο μετάλλιο. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν είναι τίποτα. Και για μένα έτσι είναι. Θέλω να κερδίζω.». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Γιούργκεν Κλοπ και φανερώνουν την δίψα που έχει ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ για να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ μετά από 28 χρόνια.

Λέγεται συνήθως ότι το σημάδι για το ότι μια ομάδα είναι πραγματικά καλή, αποτελεί η ικανότητα της να κερδίζει τα ματς ακόμα κι αν δεν πιάσει τα υψηλότερα της στάνταρ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η φετινή «έκδοση» του κλαμπ του Λιμανιού δεν έχει φτάσει τις περσινές εξαιρετικές επιθετικές της επιδόσεις. Ή για να το πούμε καλύτερα τις έχει «θυσιάσει» στον βωμό της αμυντικής συνέπειας που αναζητούσε ο Κλοπ για την ομάδα του. Αποτέλεσμα αυτού; Η Λίβερπουλ στις 14 πρώτες αγωνιστικές διατηρεί την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας με 5 γκολ, έχει σπάσει το συλλογικό ρεκόρ με το μικρότερο παθητικό σε 14 αγωνιστικές και παραμένει αήττητη με 11 νίκες και τρεις ισοπαλίες, στη δεύτερη θέση δυο μόλις βαθμούς πίσω από την εξωπραγματική Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το πέρασμα από τον χλευασμό για την αμυντική λειτουργία των περασμένων ετών, στον θαυμασμό για το φετινό όπλο των «κόκκινων» στη μάχη του τίτλου συντελέστηκε λόγω των μεταγραφών του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και του Άλισον Μπέκερ. Η αλήθεια είναι ότι ο 27χρονοςαποτελεί το καλύτερο σέντερ μπακ του πρωταθλήματος. Όχι μόνο φτάνει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης σε τακτική βάση αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα των γύρω του. Ο Τζο Γκόμεζ μπορεί να ήταν γρήγορος και πολυσύνθετος αμυντικός αλλά χρειάστηκε την καθοδήγηση του Φαν Ντάικ για να καθιερωθεί και να συνθέσουν μαζί ένα απροσπέλαστο δίδυμο. Ακόμα και ο Ντέγιαν Λόβρεν από «αποδιοπομπαίος τράγος» στο πλάι του μοιάζει άλλος παίκτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Φλεβάρη έπρεπε να περάσουν 9 μήνες και το ματς με την Κάρντιφ για να δεχτεί η Λίβερπουλ γκολ στο «Άνφιλντ» παρουσία του Ολλανδού.

Παράλληλα με τον Άλισον κάτω από τα γκολπόστ οι φίλαθλοι της ομάδας σίγουρα νιώθουν ασφαλείς. Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας έχει να επιδείξει 9 clean sheets μέχρι στιγμής στη φετινή Πρέμιερ Λίγκ καθώς και μια σειρά εντυπωσιακών επεμβάσεων οι οποίες κράτησαν την ομάδα του στο παιχνίδι και της έδωσαν την ευκαιρία στις επόμενες φάσεις να πάρει το τρίποντο. Χαρακτηριστική η άρνηση του στο σίγουρο γκολ του Αντρέ Γκόμες στο κυριακάτικο ντέρμπι με την Έβερτον. Ωστόσο είναι γεγονός ότι ο Άλισον δεν δέχεται πολλά σουτ κατά τη διάρκεια του ματς. Χαρακτηριστικά ο μέσος όρος των αποκρούσεων του είναι μόλις 2. Όπως συνεχώς τονίζει και ο Κλοπ οι φετινές επιδόσεις δεν οφείλονται μόνο σε δυο παίκτες αλλά στην ομαδική προσπάθεια.

Η μεγάλη δύναμη της Λίβερπουλ δεν είναι άλλη από το gegenpress (ή εσχάτως ορισμένες διαφοροποιήσεις του στην προσπάθεια να μπερδευτούν οι αντίπαλοι προπονητές). Η άμεση προσπάθεια για ανάκτηση της κατοχής σε ενδεχόμενη απώλεια της μπάλας μέσω του ασφυκτικού πρέσινγκ. Το σύστημα αυτό απαιτεί σωστές αποστάσεις γραμμών, ατέλειωτα τρεξίματα και τεράστια τακτική και αγωνιστική ωριμότητα. Η ομάδα του Κλοπ τα έχει όλα. Πέρα από τις υπεραριθμίες και τα διπλά μαρκαρίσματα που δημιουργούνται στο χώρο του κέντρου, η πίεση πιο ψηλά από τα 2/3 του γηπέδου απαιτεί και την συνεισφορά των επιθετικών. Η «αγία τριάδα» με τη βοήθεια ενός χαφ (συνήθως Μίλνερ) πιέζουν ασταμάτητα. Έτσι οδηγούμαστε συνήθως σε 2 αποτελέσματα. Είτε οι αντίπαλοι αμυντικοί να παρακάμπτουν τη μεσαία γραμμή γεμίζοντας την μπάλα (με την παρουσία όμως του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στα μετόπισθεν να μην αφήνει και πολλές ελπίδες), είτε απλώς να υποπίπτουν σε κάποιο λάθος δίνοντας της ευκαιρία στους «κόκκινους» να βγουν στο transition.

Ακόμα και τις επιθετικές αρετές όμως της ομάδας ο Γερμανός τεχνικός προσπαθεί να τις προστατέψει. Η Λίβερπουλ φέτος παίζει κυρίως 4-3-3 ή 4-2-3-1 (αν θέλει να χωρέσει και τον Σακίρι). Και στα δύο συστήματα ο Ρόμπερτσον αγωνίζεται ως φουλ μπακ από τα αριστερά. Προκειμένου να δοθούν χώροι στον ίδιο να προωθηθεί αλλά και στα κεντρικά χαφ να διεισδύσουν, ένας μέσος μένει πίσω και μαζί με τους άλλους 3 αμυντικούς ορθώνουν «τείχος» σε ενδεχόμενη απώλεια της μπάλας. Συνήθως και τον ρόλο αυτόν τον αναλαμβάνει ο πιο ευπροσάρμοστος ίσως παίκτης στην ιστορία του Αγγλικού πρωταθλήματος, ο Τζέιμς Μίλνερ. Η Λίβερπουλ είναι πιο συμπαγής από ποτέ έχοντας αφήσει στο μακρινό παρελθόν τις γνωστές απερισκεψίες που αποτελούσαν δεύτερη« φύση» της. Είναι ενδεικτικό ότι έχει υποπέσει μόνο σε 1 πέναλτι όταν πέρσι μέτρησε 6.Πλέον μόλις προηγηθεί κύριο μέλημα της είναι να προστατέψει το σκορ παρά να« διαλύσει» τον αντίπαλο. Στις 11 φετινές της νίκες οι 9 έχουν έρθει από το ημίχρονο. Σ' αυτά τα 9 παιχνίδια κατά τη διάρκεια του 2ου ημιχρόνου έχει σκοράρει μόλις 8 γκολ, στατιστικό εντυπωσιακό σε σχέση με την περσινή της τακτική προσέγγιση.

Στις 2 προηγούμενες σεζόν η ομάδα από το Μέρσεϊσαϊντ τερμάτισε 4η με «αχίλλειο πτέρνα» της την άμυνα. Φέτος όπως είπαμε ότι την έχει μετατρέψει σε ατού της εν όψει της πρόκλησης του τίτλου. Κάτι ανάλογο είχε επιδείξει ο Κλοπ και στο πέρασμα του απ' την Ντόρτμουντ. Στην 7ετή παρουσία του στο «Βεστφάλεν» η ομάδα του δεχόταν 37 γκολ και πάνω στο πρωτάθλημα. Με εξαίρεση 2 σεζόν όπου δέχτηκε 22 και 25 αντίστοιχα. Τις χρονιές δηλαδή που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια! Κάτι ξέρει λοιπόν ο Γερμανός. Ταυτόχρονα τις 2 αυτές σεζόν η Ντόρτμουντ εγκατέλειψε πρόωρα τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις δείχνοντας αντιστρόφως ανάλογη εικόνα με την αμυντική σταθερότητα εντός συνόρων. Σας θυμίζει κάτι; Η Λίβερπουλ φέτος με 3/3 ήττες εκτός έδρας κινδυνεύει να μείνει έξω από την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχοντας φτάσει πέρσι μέχρι τον τελικό του «Ολιμπίνσκι» σίγουρα έχει και τη φανέλα και την ομάδα για να μας παραξενεύει η φετινή της παρουσία. Λένε ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Η Λίβερπουλ είναι προσηλωμένη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και δείχνει ικανή να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να το πετύχει. Θα της φτάσει αυτό στην φετινή της κούρσα με τη Σίτι; Η αντίπαλος της φαντάζει λες και πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο. Ίσως είναι και άτυχη αφού υπό άλλες συνθήκες η ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Κλοπθα ήταν το πρώτο φαβορί. Ο Γερμανός ωστόσο το έχει ξανακάνει και σίγουρα αυτό που έχει προσδώσει στην ομάδα του είναι να μην εγκαταλείπει. Όπως φάνηκε εξάλλου και στο 95ο λεπτό στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ.

Μανώλης Μουσουράκης