Ιστορική νίκη και πρόκριση δίχως... γκάζι!(vid)

Η Αγγλία διέσυρε με το ευρύ 6-1 τον Παναμά, προκρίθηκε στους «16» του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου δίχως να ανεβάσει ταχύτητα καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και έγραψε ιστορία με τα πέντε γκολ από το πρώτο μέρος και το χατ-τρικ του φοβερού και τρομερού... Χάρι Κέιν!



Ιστορική νίκη και πρόκριση δίχως... γκάζι!(vid)

Πέντε γκολ από το πρώτο μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της, ούσα η 5η ομάδα που το πετυχαίνει στην ιστορία του σπουδαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού σε επίπεδο εθνικών ομάδων. 

Κέιν με πέντε γκολ σε δυο ματς και χατ-τρικ μετά τον Σερ Τζεφ Χαρστ του 1966 και τον Γκάρι Λίνεκερ του 1986 (κόντρα σε Πολωνία και Παραγουάη). Μάλιστα, από σήμερα είναι ο πρώτος Άγγλος που σκοράρει στα δύο πρώτα ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο από τον Ρον Φλάουερς στη Χιλή, το 1962 και τον Γκάρι Λίνεκερ στο Μεξικό!

Μια Αγγλία που άκοπα και αβίαστα νίκησε σ' ένα ματς που δεν ήθελε και πολλά περισσότερα από αυτά που πράγματι έκανε το σύνολο του Σάουθγκεϊτ, για να διεκδικήσει πλέον την πρωτιά του γκρουπ στο τελευταίο ματς απέναντι στο Βέλγιο (ίδια διαφορά τερμάτων, στο 8-2 με τους «κόκκινους διαβόλους»)! 

Πόσο να κρίνεις μια ομάδα όταν καταφέρνει να επιβληθεί κατά κράτος απέναντι σε μια κατά πολύ υποδεέστερη αντίπαλο; Πόσο να σχολιάσεις θέματα τακτικής όταν το σκορ από το πρώτο ημίχρονο είναι στο 5-0; Κι όμως, επειδή η Αγγλία συνεχίζει να... εκπλήσσει, δεδομένης της ιστορίας της, κατάφερε σε ένα ματς που δεν έπιασε ποτέ υψηλά στάνταρ απόδοσης, να εκμεταλλευτεί κάθε καλή στιγμή και να φτάσει σε πολύ μεγάλο σκορ. Ο Παναμάς ντροπιάστηκε με τον τρόπο που αμυνόταν, τα «τρία λιοντάρια» φανέρωσαν ξανά τη δυναμική που αποκτούν από τα εξαιρετικά στημένα, ο Κέιν πρόσθεσε ακόμα δυο γκολ στον λογαριασμό του και η ομάδα του Σάουθγκεϊτ πήρε νίκη απλά... ξεμουδιάζοντας.

Στο 8' ο Στόουνς με κεφαλιά έγραψε το 1-0, ο Κέιν στο 22' και το 45' είχε δύο εύστοχες εκτελέσεις από την άσπρη βούλα, ενώ είχαν μεσολαβήσει ένα τρομερό τέρμα του Λίνγκαρντ με μακρινό σουτ που πήγε... συστημένο στο «παραθυράκι» της εστίας του Πενέδο κι ένα δεύτερο γκολ του Στόουνς με κεφαλιά από «ριμπάουντ» απόκρουσης σε προσπάθεια του Στέρλινγκ που εξ' επαφής δεν κατάφερ ενα νικήσει τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Το... πάρτι συνεχίστηκε στο δεύτερο μέρος, έστω και κατά τύχη, όταν ο Χάρι Κέιν σημείωσε χατ-τρικ (ο τρίτος Άγγλος που το κάνει σε ματς του Μουντιάλ μετά τον τελικό του 1966 με τον Σερ Τζεφ Χαρστ και τον Γκάρι Λίνεκερ, το 1986 στο Μεξικό) με κόντρα σε σουτ του Ρούμπεν Λόφτους Τσικ στο 62'. Το παιχνίδι είχε τελειώσει ούτως ή άλλως, τα λεπτά κυλούσαν δίχως νόημα, όμως ο Παναμάς πρόσφερε τεράστια στιγμή στο φετινό Μουντιάλ, όταν ο Μπαλόι στο 78' με προβολή διαμόρφωσε το τελικό 6-1 και το πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του, σχεδόν σαν να επρόκειτο για γκολ... νίκης! Πλατιά και όμορφα χαμόγελα από τους Παναμέζους στις εξέδρες που χάρηκαν την πρώτη παρουσία της εθνικής τους ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα τη στηρίξουν για μια τελευταία φορά απέναντι στην Τυνησία. 

Πλέον, Βέλγιο και Αγγλία πέρασαν μαζί στους «16», όμως, απομένει να φανεί η θέση με την οποία θα βρεθούν στην επόμενη φάση, με τις δυο τους να βρίσκονται στο 8-2 σε τέρματα! 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αγγλία: Πίκφορντ, Στόουνς, Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Χέντερσον, Λόφτους – Τσικ, Τρίπιερ (70' Ρόους) Γιάνγκ, Λίνγκαρντ (63' Ντελφ), Κέιν (63' Βάρντι), Στέρλινγκ

Παναμάς: Πενέδο, Μουρίγιο, Ρ.Τόρες, Εσκομπάρ, Ντέιβις, Γκόμες (69' Μπαλόι), Μπαρτσένας (69' Αρόγιο), Κούπερ, Γοδόι (63' Αβίλα), Τζ Ροντρίγκες, Πέρες

Κώστας Ζάλιαρης