Κυπελλούχος με... βελγική συνταγή η Τσέλσι!

Αν έχεις... υδραυλικό και σούπερ ήρωα από το Βέλγιο, να μην φοβάσαι! Κάπως έτσι έζησε τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας η Τσέλσι, που έφτασε στην κορυφή επικρατώντας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0 με σκόρερ τον Εντέν Αζάρ και καθοριστικό τον Τιμπό Κουρτουά. Μεγάλο ρόλο έπαιξε για ακόμη μία φορά στον άξονα ο Ενγκολό Καντέ, με τους «μπλε» να τα χρειάζονται στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά να αντιστέκονται στην πίεση των «κόκκινων διαβόλων».



Κυπελλούχος με... βελγική συνταγή η Τσέλσι!

Σε έναν ιδιαίτερο τελικό που παρακολούθησαν από κοντά 88.000 παρά μερικές δεκάδες κόσμου, ο Αντόνιο Κόντε κατάφερε να μπλοκάρει την Γιουνάιτεντ στο πρώτο μέρος και χρειάστηκε την αμυντική προσήλωση των ποδοσφαιριστών του στο δεύτερο -αλλά και τον παράγοντα της τύχης- για να φτάσει στο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τελευταίο του τρόπαιο με τους Λονδρέζους πριν (λογικά) αποχωρήσει το καλοκαίρι.

Το γνωστό τελετουργικό έλαβε και πάλι χώρα πριν την σέντρα, με τον κόσμο και τις δύο ομάδες να τιμούν λίγο αργότερα την μνήμη του Ρέι Γουίλκινς που έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Μετά την έναρξη της αναμέτρησης οι δύο πλευρές ήταν πολύ νευρικές, αλλά η Τσέλσι έχοντας ποδοσφαιριστές-κλειδιά σε ετοιμότητα άρχισε σιγά-σιγά να κρατάει τα ηνία του αγώνα. Η υπεροχή της δεν άργησε να ανταμειφθεί, με τον Αζάρ να βρίσκει τον τρόπο να πατήσει περιοχή και να βρεθεί ενώπιον του Νταβίδ Ντε Χέα, πριν ανατραπεί από τον Φιλ Τζόουνς. Ξεκάθαρη η παράβαση, ξεκάθαρος και ο κανονισμός μετά την πρόσφατη αλλαγή του, που θέλει την «τριπλή τιμωρία» (πέναλτι, αποβολή και ενδεχομένως γκολ στην συνέχεια) σε τέτοιες περιπτώσεις να υφίσταται μόνον όταν ο τελευταίος αμυνόμενος δεν έχει κάνει προσπάθεια για να παίξει μπάλα και πάει κατευθείαν πάνω στον αντίπαλό του.

Το γκολ βραχυκύκλωσε ακόμη περισσότερο την Γιουνάιτεντ, η οποία δεν έβλεπε την ώρα να πάει στην ανάπαυλα για να μαζέψει τα κομμάτια της. Το... σεσουάρ πρέπει να μπήκε μπροστά από τον Μουρίνιο, που είδε από το 46ο λεπτό και μετά μια άλλη εντελώς ομάδα. Κάθε προσπάθειά της, ωστόσο, δεν έβρισκε τον στόχο, με τον Αλέξις Σάντσες να μην προλαβαίνει να πανηγυρίσει όταν το έπραξε. Κι αυτό γιατί υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ, με το VAR να επιβεβαιώνει τον βοηθό. Έγινε και αργότερα χρήση της τεχνολογίας, με τον Μάικλ Όλιβερ να κρίνει πως ο Άσλεϊ Γιανγκ ήταν πολύ κοντά στην μπάλα όταν την βρήκε με το χέρι μέσα στην περιοχή της ομάδας του. Στο τέλος δεν άλλαξε κάτι, με τις προσπάθειες των τυπικά φιλοξενούμενων να κρίνονται απέλπιδες.

Αυτό ήταν το όγδοο τρόπαιο για την Τσέλσι στον θεσμό (τρίτη πίσω από Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ που έχουν 13 και 12), που έχει κατακτήσει τα έξι από αυτά από την σεζόν 1999-2000 κι έπειτα! Για την Γιουνάιτεντ, η σεζόν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί απογοητευτική ή τουλάχιστον στα όρια του μετρίου, με τον σύλλογο να τερματίζει απλώς πίσω από την ασταμάτητη Μάντσεστερ Σίτι, να γνωρίζει τον αποκλεισμό από την Σεβίλλη στους «16» του Champions League και να μην κατακτά κάποιο εγχώριο major trophy.

Το england365.gr σας μετέφερε live το παιχνίδι, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι συνθέσεις:

Τσέλσι: Κουρτουά, Αθπιλικουέτα, Κέιχιλ, Ρούντιγκερ, Μόουζες, Καντέ, Φάμπρεγας, Μπακαγιόκο, Αλόνσο, Αζάρ (90' Γουίλιαν), Ζιρού (89' Μοράτα)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Βαλένσια, Τζόουνς (87' Μάτα), Σμόλινγκ, Γιανγκ, Μάτιτς, Ερέρα, Πογκμπά, Λίνγκαρντ (73' Μαρσιάλ), Αλέξις, Ράσφορντ (73' Λουκάκου)

Γιώργος Σιάφας