Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Βενγκέρ: «Γνωρίσατε τον πραγματικό μου εαυτό»

Ενώπιον των δημοσιογράφων για τελευταία φορά ως προπονητής της Άρσεναλ βρέθηκε ο Αρσέν Βενγκέρ, που δήλωσε πως με την πάροδο των ετών έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό στα γήπεδα έχοντας πάντα για οδηγό την διατήρηση των αξιών της Άρσεναλ και εκείνο το κομμάτι του «απεγνωσμένου εαυτού του για να κερδίσει παιχνίδια».



Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Βενγκέρ: «Γνωρίσατε τον πραγματικό μου εαυτό»

Διαβάστε τι συμβουλή έδωσε σε αυτόν που θα τον διαδεχθεί, ποια είναι η περίοδος που πιστεύει ότι έκανε την καλύτερη δουλειά στους “κανονιέρηδες”, τι πιστεύει για το εάν θα υπάρξει άλλος που θα καθίσει τόσο πολύ σε έναν πάγκο και γενικά πως βλέπει το αύριο αποχωρώντας από το Λονδίνο.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα κομμάτια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου του Βενγκέρ στο «Emirates»:

«Μου είναι λίγο παράξενο. Σιγά – σιγά καταλαβαίνω ότι τελειώνει, οπότε πλέον πρέπει να προσαρμοστώ. Θα προσπαθήσω να τελειώσω όσο καλύτερα μπορώ, συνεπώς ευελπιστώ ότι δεν θα σας απογοητεύσω στην τελευταία συνέντευξη Τύπου.

Χθες οι παίκτες έδειξαν σπουδαία συμπεριφορά. Ήταν φανταστικοί. Υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός σε αυτήν την ομάδα. Υπάρχει κάτι που περιμένει να βγει στην επιφάνεια και είναι πολύ ιδιαίτερο. Με το καλό, αυτό θα γίνει τη νέα σεζόν. Αυτό που πήγε λάθος φέτος είναι ότι δεχθήκαμε πολλά γκολ. Είναι ξεκάθαρο που πρέπει να βελτιωθούν τα πράγματα. Θα προσπαθήσω να κάνω την δουλειά μου μέχρι το τελευταίο λεπτό και μετά θα σκεφτώ για το μέλλον μου.

Είμαι άνθρωπος που παθιάζεται και σε πολύ μικρή ηλικία κατάλαβα ότι σε αυτήν την δουλειά πρέπει να κρατάς τα συναισθήματά σου ειδάλλως δεν θα επιβιώσεις. Στα 33 μου ήμουν υπεύθυνος για μια κορυφαία ομάδα στην Γαλλία και σήμερα είμαι 68 χωρίς να έχω σταματήσει ποτέ.

Πλέον έχετε δει τον πραγματικό Αρσέν Βενγκέρ. Μια πλευρά μου είναι ένας τύπος που θέλει απελπισμένα να κερδίσει ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Στην τελική, αυτό είναι που μετράει και είναι μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητάς μου.

Η καλύτερή μου στιγμή εδώ ήταν ίσως όταν πήρα τον πρώτο μου τίτλο έχοντας έρθει εδώ ως άγνωστος. Από το 2005 έως το 2016 ήταν σίγουρα μια περίοδος που έπρεπε να είμαι πιο δυνατός και μια περίοδος στην οποία έκανα την καλύτερη δουλειά μου. Δούλευα με περιορισμένους πόρους και ο σύλλογος ήταν σε μια θέση που μπορούσε να πληρώσει τα χρέη του. Πιστεύω ότι τότε έκανα την καλύτερη δουλειά. Όχι την πιο φαντασμαγορική, αλλά την πιο δύσκολη.

Αυτό που έχω να πω σε όποιον με διαδεχθεί είναι να σεβαστεί τις αξίες του συλλόγου. Θα ήθελα να φέρει τις δικές του ιδέες. Είναι μια ευκαιρία για τους παίκτες να δουν κάτι διαφορετικό. Αλλά από την άλλη θα ήθελα να σεβαστεί αυτό που έχει χτιστεί εδώ. Θα πω στους παίκτες μου ότι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστούν για το μέλλον είναι να κερδίσουν το επόμενο ματς και να προχωρήσουν στο νέο πρωτάθλημα με θετική σκέψη.

Σας έχω πει πολλές φορές πόσο αγαπώ το ποδόσφαιρο. Κάθε φορά που μπορώ να μιλήσω για κάτι που αγαπάω, είμαι χαρούμενος. Θα μου λείψουν οι συνεντεύξεις Τύπου. Αυτή είναι μια πολύ μοναδική συνέντευξη Τύπου γιατί ο Σερ Άλεξ ήταν ο τελευταίος πριν από μένα σε μια τεράστια κληρονομιά. Θέλω να αρπάξω την ευκαιρία και να του ευχηθώ να είναι καλά. Έμεινε 26 χρόνια κι εγώ έμεινα 22, αλλά υπάρχουν και κάποιοι νεότεροι που είναι ήδη σε μια ομάδα 5-6 χρόνια. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν 22. Δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι μπορεί να είμαι ο τελευταίος που θα καθίσει τόσο πολύ σε έναν πάγκο, ίσως κάποια στιγμή μπορεί να ξανά γίνει.

Στην πρώτη μου συνέντευξη Τύπου θυμάμαι πόσο κακά ήταν τα αγγλικά μου και η περιέργεια του κόσμου να με γνωρίσει γιατί είχα έρθει από το πουθενά. Μία από τις πρώτες μου δουλειές ήταν να μείνω πιστός στις αξίες που βρήκα εδώ. Είχα μια προσωπική μάχη σε όλη μου την ζωή για να είμαι καλός και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Γιώργος Σιάφας