«Ο Κλοπ θα φέρει το πρωτάθλημα και πάλι στο Άνφιλντ»!

Τη βεβαιότητά ότι με τον Γιούργκεν Κλοπ η Λίβερπουλ έχει αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψει στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ εξέφρασε ο θρύλος της ομάδας, Γιαν Μέλμπι, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο!



«Ο Κλοπ θα φέρει το πρωτάθλημα και πάλι στο Άνφιλντ»!

Ο Γιαν Μέλμπι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ξένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Λίβερπουλ και πιθανώς ο καλύτερος πασαδόρος μετά τον εμβληματικό Γκρέιαμ Σούνες. Η γνωριμία μας πάει πίσω σχεδόν 30 χρόνια και μετατράπηκε σε φιλία όταν μετακόμισε στις αρχές των 90s σχεδόν απέναντι από το δικό μου σπίτι στο Σαουθπορτ.

Ο Δανός πρώην διεθνής που μάγεψε το ΚΟP με τις εμπνεύσεις και τις μοναδικές πάσες του αλλά και τα πολύ δυνατά σουτ του, εδώ και χρόνια αποτελεί τον βασικό σχολιαστή της τηλεόρασης της χώρας του στα μεγάλα ευρωπαϊκά ματς. Για μια ακόμη φορά συναντηθήκαμε στο Etihad για τη ρεβάνς της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ και σκέφτηκα πως μια γενικότερη κουβέντα μαζί του θα είχε ενδιαφέρον. 

Για το συγκεκριμένο ματς έπεσε απόλυτα μέσα στις προβλέψεις του αφού την παραμονή μου έλεγε πως αν ο Γκουαρντιόλα πάει σε τριάδα αμυντικών η Λίβερπουλ ακόμα και αν βρεθεί πίσω στο σκορ θα βρει τρόπους να σκοράρει και θα κερδίσει και πάλι! Μου φάνηκε υπερβολική η εκτίμηση αλλά δικαιώθηκε ειδικά στο σημείο που μου είπε πως η Σίτι μόλις δέχεται γκολ είναι σαν να τρυπάς μπαλόνι με καρφίτσα! «Θυμήσου με όταν συμβεί, θα είναι σαν να άδειασε το γήπεδο δεν θα ακούγεται ψίθυρος» έλεγε τη Δευτέρα και έτσι ακριβώς συνέβη! 

Έφτασε στο νησί το 1984 από τον Άγιαξ στον οποίο είχε προπονητή τον Ααντ Ντε Μος (που πέρασε από τη Καβάλα το 2010) και συμπαίκτες όπως ο Φαν Μπάστεν,  ο Κούμαν και οι συμπατριώτες του Λέρμπι και Αρνεσεν. «Ωραία ομάδα και με πολλή προοπτική αν μέναμε μαζί αλλά ποτέ ο Άγιαξ δεν είχε αυτή τη λογική» θυμάται. «Ο Ντε Μος ήταν υπέροχος στο θέμα τακτικής αλλά και πολύ απότομος οπως ο Φαν Χάαλ στους τρόπους. Ωστόσο μπορούσε να αναλύσει τον αντίπαλο όσο κανείς εκείνη την εποχή» λέει. 

Στο μυαλό του είναι ακόμα ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό ( 2-0 με τα γκολ του Αναστόπουλου στην παράταση το 1983) με τον ίδιο να έχει την μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς στην κανονική διάρκεια που έληξε 0-0. «Αιφνιδιάστηκα από το πως μου ήρθε η μπάλα και σούταρα βιαστικά» σκέφτεται και συνεχίζει «ωστόσο το Ολυμπιακό Στάδιο ήταν υπέροχο ως εμπειρία και γεμάτο κάτι που επηρέασε σίγουρα την ομάδα μας που ήταν πολύ νεανική και άπειρη». 

Στην Αγγλία ήταν να υπογράψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά «μόλις με πήρε τηλέφωνο ο γραμματέας της Λίβερπουλ ο Πίτερ Ρόμπινσον απάντησα θετικά γιατί ήταν όνειρο ζωής να παίξω με τον Κενι Νταλγκλίς. Αν και τα χρήματα ήταν καλύτερα αν πήγαινα στο Ολντ Τράφορντ δεν το συζήτησα καν» τονίζει. 

Στο Ανφιλντ θα έβρισκε και τον Ίαν  Ρας στην επίθεση. «Μόλις είχε πετύχει 46 γκολ και ήταν ο κορυφαίος επιθετικός στο κόσμο. Στην πρώτη προπόνηση έκανε διαρκώς κίνηση πίσω από τους αμυντικούς και τον έβρισκα  με πάσες που ερχόντουσαν στα πόδια του. Ήρθε μετά και μου είπε πως ήταν η πρώτη φορά μετά τον Σούνες -που είχε μεταγραφεί στη Σαμπντόρια- που κάποιος τον καταλάβαινε πλην του Νταλγκλίς τόσο πολύ αγωνιστικά». 

Ένας άλλος λόγος ήταν και η προοπτική. «Ναι γιατί έβλεπα μια ομάδα με μεγαλύτερη δυναμική από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τότε είχε σχεδόν 20 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα».

Η τιμωρία για τη μαύρη βραδιά του Χέιζελ  άφησε τη Λίβερπουλ εκτός Ευρώπης στα καλύτερα αγωνιστικά χρόνια του Μέλμπι ωστόσο η συμβολή του στη σεζόν του Νταμπλ το 1985-86 ήταν καταλυτική. «Είχαμε σπουδαία ομάδα και μας είχε ιντριγκάρει πως άμεσος αντίπαλος ήταν η Εβερτον που έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο με τον Λίνεκερ στην επίθεση και τον Ριντ, τον Σαρπ, τον Στίβενς και τον Στίβεν με γκολκίπερ τον καλύτερο τότε στην Βρετανία τον Σάουθχολ. Και τους βάλαμε από κάτω και στο πρωτάθλημα από οκτώ βαθμους πίσω τον Μάρτιο αλλά και με το 3-1 στο τελικό του FA cup. Υπέροχες μέρες».

Η τωρινή ομάδα της Λίβερπουλ του αρέσει πολύ και πιστεύει πως ο Κλοπ θα φέρει τον πολυπόθητο τίτλο μετά από χρόνια. «Αν κάποιος μου έλεγε το Μάιο του 1990 πως θα ήταν ο τελευταίος για σχεδόν τριάντα χρόνια θα τον έλεγα παλαβό ομως συνέβη και πρέπει να καταλάβουν οι οπαδοί πως ο συναγωνισμός είναι πιο δυνατός από ποτέ!» υπογραμμίζει. Όμως πιστεύει πως η ομάδα «είναι σε καλό δρόμο και ο Κλοπ βρίσκει την ισορροπία μεταξύ του παίζουνε όλοι μπροστά να το να κρατάμε και αμυντικά καλά».

Θα ήθελε άραγε να ήταν στα Ζαφ αυτής της ομάδας με την τριπλέτα μπροστά του Σαλάχ του Μανέ και του Φιρμίνο; Γελάει με την καρδιά του: «ποιος δεν θα ήθελε να παίζει με αυτούς; Θα καταλάβαιναν τις πασες μου όπως τότε ο Ρας. Είναι πανέξυπνοι και οι τρεις και ο Σαλάχ έχει τόσο γλυκά τελειώματα που πραγματικά αισθάνεσαι πως χαϊδεύει τη μπάλα». Αλλά σημειώνει και κάτι ακόμα: «Η λατρεία μου είναι ο Φιρμίνο. Ποδοσφαιρικά είναι ο πιο έξυπνος που έχουμε. Κάθε κίνηση του είναι λες και βγαίνει από κομπιούτερ».

Όσο για το που μπορεί να φτάσει φέτος η Λίβερπουλ ο Μέλμπι δεν μάσα τα λόγια του: «Θέλω τη Ρεάλ μόνο στον τελικό αφού σε δυο ματς είναι σχεδόν αδύνατο να αποκλειστεί η καλύτερη ομάδα στο πλανήτη. Ημιτελικά με τη Ρόμα ή τη Μπάγερν δεν φοβάμαι γιατί μπορούμε να σκοράρουμε».

Όσο για τελευταία κουβέντα κρατάω κάτι που μου είπε όταν τον ρώτησα σχετικά να το αν η Δανία μπορεί να πάει καλά στο Μουντιάλ και ποια είναι το φαβορί. «Φυσικά μπορούμε γιατί έχουμε τον Ερικσεν που οποιαδήποτε ομάδα θα ήθελε. Σοβαρά τώρα πάντως, νομίζω πως αν πάμε στα νοκ άουτ θα είμαστε δύσκολη ομάδα για οποιονδήποτε. Όσο για τη ποιος θα το πάρει θα διάλεγα την Ισπανία. Το καλύτερο ρόστερ, ο κορυφαιος γκολκίπερ στον κόσμο και τρεις με τεσσερις από τους κορυφαιους ποδοσφαιριστές. Υπέροχη ομάδα».