Είδατε μήπως ποιους παίκτες άφησε έξω η Ισπανία;

Στην Αγγλία έγινε ολόκληρη συζήτηση σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι ο Ντάνι Ντρινκγουότερ να ήταν στην αποστολή για το Euro! Ωστόσο δύσκολα μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα σχετικά με το εάν αυτοί οι 23 παίκτες που επέλεξε ο Χότζον έπρεπε να είναι στο αεροπλάνο για τα τελικά. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Είδατε μήπως ποιους παίκτες άφησε έξω η Ισπανία;

Γιατί μπορεί ο δυναμικός μέσος της πρωταθλήτριας Λέστερ να πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά, όμως ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως θα ήταν μία από τις αυτόματες επιλογές σε περίπτωση που βρισκόταν στην αποστολή; Ή έστω πως θα χρειαζόταν από τον πάγκο ως μια από τις πρώτες λύσεις;

Και για να γινόμαστε ρεαλιστές τότε τι να πει ο οποιοσδήποτε σχετικά με το ποιοι έμειναν εκτός από την αποστολή της εθνικής Ισπανίας! Δύο νικητές του Champions League, τρεις φιναλίστ στην ίδια διοργάνωση, ένας νικητής του FA Cup , ένας που μόλις κατέκτησε το νταμπλ στη Γερμανία και ένας που μόλις πήρε μετάλλιο νικητή στον τελικό του Europa League αποτελούν τις απώλειες της ισπανικής αποστολής. Παίκτες που σε οποιαδήποτε άλλη εθνική θα ήταν ακόμα και στην βασική ενδεκάδα!

Και αυτή είναι η πραγματική διαφορά της πιο σπουδαίας εθνικής ομάδας που είδαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, αποστάγματα ενός ποδοσφαίρου με ξεκάθαρες δομές και κατασταλαγμένη φιλοσοφία!

Η Ισπανία δεν είναι τυχαία στην κορυφή σε συλλογικό επίπεδο, αφού οι ομάδες της κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια και στο Champions League και στο Europa league, αλλά κυρίως αυτό που τους ξεχωρίζει σε εθνικό επίπεδο είναι πως καταφέρνουν να παράγουν ποδοσφαιριστές! Αυτό γίνεται από τις μικρές ηλικίες και δεν είναι τυχαίο πόσους τίτλους έχουν πάρει σε παίδες, νέους και ελπίδες. Ναι, η Αγγλία υπερέχει στα χρήματα της Premier league και στην οργάνωση συν το εκπληκτικό μάρκετινγκ! Ένα γεγονός που της δίνει την δυνατότητα να πληρώνει στους παίκτες που παίζουν εκεί, ακόμα και στην Στόουκ την Μπόρνμουθ και τη Σουόνσι συμβόλαια που καμία πλην των τριών τοπ δεν μπορεί να αντέξει στην Primera Division.

Για αυτό το λόγο και είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα το αγγλικό, σχεδόν απομυζά την ενέργεια και έχουμε περισσότερες εκπλήξεις πολύ πιο δύσκολες έδρες και αυτή την ικανότητα να κρατάει το ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι τελευταίο λεπτό. Ποιοτικά ομως η Ισπανός παίκτης είναι πιο πλήρης από οποιοδήποτε άλλο στην Ευρώπη! Τελεία και παύλα!

Μία ματιά λοιπόν σε μία πιθανή ενδεκάδα που θα μπορούσε να κατεβάσει η εθνική Ισπανίας, ωστόσο κανείς από αυτούς τους παίκτες δεν είναι στην αποστολή, δίνει και μία άλλη οπτική γωνία σε όλη την συζήτηση!

Πρώτα απ' όλα συμφωνήσουμε πως τέτοια ποικιλία τερματοφυλάκων δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη! Έτσι ο Αντριάν που αγωνίζεται στην Γουέστ Χαμ ενώ θα μπορούσε να παίξει στις περισσότερες από τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες στην Ισπανία δεν χωράει. Όπως και δεξιά στην άμυνα δεν υπάρχει θέση για τον Μάριο Γκασπάρ της Βιγιαρεάλ! Στο κέντρο της άμυνας ο Ινίγκο Μαρτίνεθ της Σοσιεδάδ με τον Νάτσο της Ρεάλ θα μπορούσαν να ειναι ενα εξαιρετικό δίδυμο ενώ ο Νάτσο Μονρεάλ της Άρσεναλ που δεν θα χωρούσε στις υπόλοιπες εθνικές ομάδες; Στα χαφ πόσοι διαθέτουν κάποιον σαν τον Χάβι Μαρτίνεθ της Μπάγερν που μπορεί να αγωνιστεί και στην άμυνα; Ο Σαούλ Νίγκεθ της Ατλέτικο δεν χωράει στα πλάνα του Ντελ Μπόσκε όμως ακόμα και στη Γαλλία ή τη Γερμανία, δεν θα έλεγαν όχι αν τον είχαν! Για την Αγγλία δεν συμφωνείτε πως θα ήταν ιδανικός στα άκρα;

Ο Σαντι Καθορλα είναι πολυτέλεια να λείπει από μια καλή ενδεκάδα αλλά οι Ίβηρες έχουν ένα κάρο τέτοιους χαφ. Για τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2012 Μάτα δεν συζητάω πως η εθνική Αγγλίας θα τον ήθελε με κλειστά ματιά αφού η ποιότητα του είναι κάτι αναμφισβήτητο! Ο Ίσκο θα μπορούσε σε αυτή την εθνική...απόντων της Ισπανίας να έπαιζε αριστερά βασικός με τον Ντιέγκο Κόστα στη κορυφή και ας μην είναι η καλύτερη χρονιά του! Ίσως μόνο σε αυτή την θέση η Αγγλία δεν θα ζήλευε την Ισπανία, με τον Κειν και τον Τζέιμι Βάρντι να μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια οποιονδήποτε φορ διαθέτει η εθνική Ισπανίας ακόμα και τον Νολίτο ή τον Μοράτα!

Για να πω και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχει στην εθνική Αγγλίας και θα έλυνε τα χέρια του Χότζον ενας παίκτης σαν τον Γκάμπι που έκανε έναν απίστευτο τελικό για την Ατλέτικο Μαδρίτης!

Και όμως όλους αυτούς η εθνική Ισπανίας τους αφήνει πίσω και δεν θα είναι στην αποστολή που επέλεξε ο Ντελ Μπόσκε. Για να καταλάβουμε πως τα οποία διλήμματα τέθηκαν σχετικά με αυτούς τους 23 που τελικά έχει διαλέξει ο Χοτζον για να πάρει μαζί του, απλά είναι κουβέντες για να περνάει η ωρα!