Για ένα League Cup

Την Κυριακή 24/2/13 διεξάγεται ένα απ' τα (πολλά) ντέρμπυ του Λονδίνου. Δυο, όχι και πολύ μακρινοί γείτονες γεωγραφικά, η Tottenham του εκπληκτικού, φέτος, Bale, και η West Ham του Sam Allardyce, η μετοχή του οποίου φιγουράρει σταθερά στις υψηλές θέσεις του χρηματιστηρίου των προπονητών της Premier league, διασταυρώνουν τα ξίφη τους. 



Για ένα League Cup

Τα ξίφη τους σε ένα παιχνίδι ρομαντικό, με υποσχόμενη ένταση, πάθος, αλλά και την αίγλη που φέρει μια τόσο κλασσική αναμέτρηση της αγγλικής πρωτεύουσας. 263 χιλιόμετρα βορειότερα, διεξάγεται το παιχνίδι της αγωνιστικής, και πόλος έλξης του ποδοσφαιρικού μου ενδιαφέροντος, καθώς σαν οπαδός της Chelsea, ένας αγώνας κόντρα στην κατά 4 βαθμούς προπορευόμενη Manchester City, δεν θα μπορούσε να με αφήσει επουδενί ασυγκίνητο.

Με ενδεχόμενη νίκη, το ηθικό στο Φούλαμ θα αναπτερωθεί εκ νέου, αφού ακόμα και ο πιο ψύχραιμος φίλος των Μπλε, ταράζεται όταν θυμάται πως απ' το +7 των πρώτων αγωνιστικών η Chelsea αιφνής βρέθηκε να κυνηγά ολόκληρο το Μάντσεστερ. Σε περίπτωση ήττας, και παράλληλη νίκη της Tottenham, η ομάδα θα βρεθεί 4η, μεταξύ των Σπυρουνιών και των Κανονιέρηδων. Και με την ομάδα του Μπενίτεθ εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δυο παραδοσιακότατους "εχθρούς", τα ούτως ή άλλως πολλά σύννεφα (και) του (δυτικού) Λονδίνου αναμένεται να πυκνώσουν... πριν μπει η αποστολή στο λεωφορείο της επιστροφής.

Πέρα, και πίσω, από τα φώτα της Premier League όμως, την ίδια Κυριακή αγωνίζονται δύο ομάδες που "μυρίζουν αγγαρεία" στους "μεγάλους" του Νησιού, για λογαριασμό ενός τροπαίου που κι αυτό έχει χαντακωθεί πίσω από τα flash που πληρώνει η Barclays, κι από το ιστορικό βάρος του FA Cup. Swansea και Bradford City, γυαλίζουν τα όπλα τους για μια θέση στο βάθρο του νικητή του League Cup. Δυο ομάδες που χρειάστηκε να αποκλείσουν ορισμένα από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί του θεσμού, αναμετρώνται στο Wembley για ένα τίτλο που θα τους δώσει την φωνή που ποτέ δεν είχαν ή/και τους φίμωσε ο χρόνος. Γιατί στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, (ακόμα και εντός βρετανικών συνόρων), κανείς δεν υπολογίζει ούτε τα Κύπελλα Ουαλίας και το Football League Trophy της Swansea, ενώ ελάχιστοί (κανείς;) αξιώνουν το FA Cup της Bradford το... 1911!

Χαρακτηρίστικο της επικρατούσας αντίληψης περί των αγγλικών θεσμών, είναι το γεγονός πως έπειτα απ' την πρόκριση της Manchester United επί της Reading, όλοι σχεδόν περιμένουν απ' την Chelsea να πράξει το αυτονόητο, αποκλείωντας τη Middlesbrough (ο νικητής θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Sir Alex), με προφανή σκοπό, να έχουμε άλλο ένα "μεγάλο" παιχνίδι να παρακολουθήσουμε. Μεταξύ άλλων, και ο γραφόντας. Είναι όμως αυτό υγιές; Σε έναν ποδοσφαιρικό παράδεισο όπως η The Football Association με δεκάδες clubs, ξεχωριστές ιστορίες, πιστό κοινό και παρελθόν άκρως ενδιαφέρον, ο τελικός του League Cup ανάμεσα στους δυο φιναλίστ, θα έλεγε κανείς πως αποτελεί παρηγοριά για τις ομάδες που έχουν μείνει έξω από κάθε άλλο στόχο. Ποιος θα ξεχάσει την "χαρά με το στανιό" που βρήκε τους φίλους της Chelsea μετά την νίκη εις βάρος της Manchester για το League Cup με 5-4 για το εν λόγω Κύπελλο; Οι μεγάλοι του Νησιού δεν ενδιάφερονται για το League Cup. Το αυτό, και οι οπαδοί τους. Κι όλα καλά ως εδώ. Όταν όμως αυτή η νοοτροπία αρχίζει και γίνεται εξαγώγιμο προιόν για τους φίλους των αγγλικών clubs ανά την υφήλιο, τότε μήπως θα έπρεπε να γίνει μια επανεκτίμηση του όλου πράγματος;

Την Κυριακή, είτε στην Ουαλία, είτε στο Δυτικό Γιόρκσαιρ, χιλιάδες φίλαθλοι θα ξεχάσουν τα ντέρμπυ του White Heart Lane και του Etihad. Το τελευταίο σφύριγμα στο Wembley θα βρει τους μεν να πανυγηρίζουν και τους δε να δακρύζουν. Για ένα League Cup. Για ένα τίτλο που οι νεότερες γενιές οπαδών έμαθαν να περιφρονούν. Για ένα θεσμό που κάθε χρόνο αλλάζει κι όνομα. Τόση είναι φαίνεται η σημασία του, ακόμα και για την ίδια την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αγγλίας. Αυτά για τους περισσότερους. Γιατί, για τους νικήτες της Κυριακής στο Wembley, αυτός ο τίτλος θα σημαίνει πολλά περισσότερα. Από το Champions League του Αμπράμοβιτς, απ' το 20o Πρωτάθλημα της United, από όλα όσα έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε εμείς, κι οι χορηγοί των αγαπημένων μας συλλόγων, σημαντικά.

Ένας οπαδός της Chelsea

(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)