Aπό τον... πάγκο και να καίει! (video+pics)

Χαβιέ Ερνάντεζ και Εντιν Τζέκο ήταν τα πρόσωπα της προηγούμενης αγωνιστικής καθώς ήρθαν από τον πάγκο και πέτυχαν καθοριστικά γκολ για τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ. Με αφορμή τα κατορθώματα τους, το england365.θυμίζει τους πέντε παίκτες που έγραψαν ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο ως super subs, ως παίκτες δηλαδή που μπήκαν ως αλλαγή και πέτυχαν πολλά και κρίσιμα γκολ!



Aπό τον... πάγκο και να καίει! (video+pics)
Δικαιωματικά πρώτος στη λίστα είναι ο Νορβηγός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Σόλκιερ, κυρίως για το γκολ στον τελικό με τη Μπάγερν, ενώ τον ακολουθεί ο Φέρκλαφ, παλιά δόξα της Λίβερπουλ και μετά οι Ντεφόε, Φλο και Κανού!
 
Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
 
Καιρό πριν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκτήσει τον Ερνάντεζ, είχε στην ομάδα της τον «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο», τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Νορβηγός επιθετικός από το 1996 ως το 2007 πέτυχε τα 29 από τα 126 γκολ του ερχόμενος από τον πάγκο. Το πρώτο του τέρμα για την ομάδα, ήταν στην ισοπαλία 2-2 με τη Μπλάκμπερν στις 25 Αυγούστου 1996, μπαίνοντας ως αλλαγή και ουσιαστικά διαγράφοντας τη μετέπειτα πορεία του. Ο Σόλσκιερ έπεσε πάνω στ δίδυμο Αντι Κόουλ και Ντουάιτ Γιορκ και ποτέ δεν βρήκε θέση μόνιμη στην επίθεση. Ωστόσο ήταν καθοριστική παρουσία του την χρονιά 1998-99, με γκολ στις καθυστερήσεις επί της Λίβερπουλ στο Κύπελλο, εννέα λεπτά από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι και φυσικά το γκολ της νίκης στο 93ο λεπτό, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με 2-1 επί της Μπάγερν! Γι αυτό και αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι στο Old Trafford! Συνολικά με 17 γκολ είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ με γκολ από τον πάγκο, πίσω από τον Ντεφόε και μαζί με τον Κανού. 
 
 
 
 
Ντέιβιντ Φέρκλαφ - Λίβερπουλ
 
Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ουσιαστικά εισήγαγε στο αγγλικό ποδόσφαιρο τον όρο supeρ sub αν και δεν του αποδόθηκε ποτέ για όσα έκανε τη δεκαετία 1973-1933 που αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ. Πέτυχε στους «κόκκινους 55 γκολ μέσα στα δέκα αυτά χρόνια με τα 18 να μπαίνουν με τον Φέρκλαφ ως αλλαγή και τα 21 στο τελευταίο τέταρτο, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει ως τον άνθρωπο της τελευταίας στιγμής. Ο Φέρκλαφ είχε την ατυχία να βρει μπροστά του Νταλγκλίς και Τόσακ, αλλά τη σεζόν 1975-76 πέτυχε επτά γκολ στα τελευταία 15 ματς οδηγώντας τη Λίβερπουλ στον τίτλο. 
 
 
Ζερμέν Ντεφόε 
 
Μπορεί στη φετινή χρονιά να είναι το πρώτο βιολί της Τότεναμ, αλλά είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, ερχόμενος από τον πάγκο. Εχει το ρεκόρ με 20 παίζοντας στην Πόρτσμουθ, Γουέστ Χαμ και τώρα στα «Σπιρούνια». 
 

Νουάνκο Κανού
 
Τα πολλά χρόνια που αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Νουάνκο Κανού κατάφερε να γίνει ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες παρουσίες από αλλαγή, συνολικά 118 φορές. Επίσης με 17 γκολ με τις Αρσενα, Γουέστ Μπρομ και Πόρτσμουθ είναι ο δεύτερος σκόρερ στη σχετική λίστα μαζί με τον Σόλκιερ! Ο Νιγηριανός πάντα έβρισκε τη λύση...
 
Τόρε Αντρε Φλο - Τσέλσι 
 
Ο Νορβηγός επιθετικός από το 1997 ως το 2000 που αγωνίστηκε στην Τσέλσι δεν πέτυχε τόσο καθοριστικά γκολ, όμως, υπήρξε ο πρώτος super sub παίκτης στην ιστορία του συλλόγου. Εχοντας μπροστά του τον Μαρκ Χιούζ, τον Τζιανφράνκο Τζόλα και τον παίκτη - προπονητή Τζιανλούκα Βιάλι έμεινε αρκετά στον πάγκο, αλλά πρόλαβε να πετύχει 50 γκολ με τα 13 από αυτά ως αλλαγή, σε 69 αγώνες που έπαιξε από τον πάγκο.