«Ο αγώνας του αιώνα» (video)

Στις 25 Νοεμβρίου του 1953 η Ουγγαρία νικά την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλεϊ, μπροστά σε 100.000 θεατές, με 6-3, σε έναν αγώνα που θα μείνει στην ιστορία ως «ο Αγώνας του Αιώνα», αν και φιλικός. Είναι ο πρώτος που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε πολλές χώρες (14) και ο τελευταίος του Αλφ Ράμσεϊ, φορώντας το εθνόσημο.



«Ο αγώνας του αιώνα» (video)

Οι Μαγυάροι σε μία μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση απέδειξαν πως το ποδόσφαιρο δεν ήταν μόνο αγγλική υπόθεση.  Τα «λιοντάρια» αναγκάστηκαν στην  πρώτη εντός έδρας ήττα από χώρα εκτός Μεγάλης Βρετανίας στα 83 χρόνια ιστορίας της εθνικής. Ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας και η παρέα  του διατήρησαν το αήττητο σερί, που κρατούσαν από τον Μάιο του 1950. 

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αγγλία: Τζιλ Μέρρικ, Αλφ Ράμσεϊ, Μπιλ Έκερσλι. Μπιλ Ράιτ (αρχηγός), Χάρυ Τζόνστον, Τζίμμυ Ντίκινσον, Στάνλεϋ Μάτθιους, Έρνι Τέιλορ, Σταν Μόρτενσεν, Τζάκυ Σίγουελ και Τζορτζ Ρομπ

Ουγγαρία: Γκιούλα Γκρόσιτς (αρχηγός,78΄ Σάντορ Γκέλερ) Γενόι Μπουζάνσκι, Μιχάλυ Λάντος, Γίοζεφ Μπόζικ, Γκιούλα Λόραντ, Γιόζεφ Ζακαρίας, Λάζλο Μπουντάι, Σάντορ Κότσις, Νάντορ Χιντεγκούτι, Φέρεντς Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ.

Εμμανουέλα Σταματοπούλου