Αργεντίνοι στο «Άνφιλντ»; Ο Μακ Άλιστερ, ο Λέτο και οι 5+1 της «αλμπισελέστε» που πήγαν στη Λίβερπουλ! (vids)

Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ πρόκειται σύντομα να φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ κι έτσι θα γίνει ο έβδομος Αργεντίνος που περνά το κατώφλι του «Άνφιλντ».



Αργεντίνοι στο «Άνφιλντ»; Ο Μακ Άλιστερ, ο Λέτο και οι 5+1 της «αλμπισελέστε» που πήγαν στη Λίβερπουλ! (vids)

Μετά από μία τετραετία στη Μπράιτον, ο Αλέξις Μακ Άλιστερ αφήνει την ομάδα του αγγλικού νότου για να μετακομίσει πιο βόρεια, στο λιμάνι του Μερσεϊσάιντ.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Αργεντινή έχει συμφωνήσει στα πάντα με τη Λίβερπουλ και πρόκειται να φοράει τα κόκκινα έως το 2028. Μία μεταγραφή που θα κοστίσει στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ περίπου 50 εκατομμύρια λίρες, αλλά έρχεται να ενισχύσει σημαντικά τη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Παράλληλα όμως πρόκειται για μία ολίγον... ασυνήθιστη κίνηση στη μακρά ιστορία του συλλόγου, που πλέον αριθμεί 131 έτη ζωής. Ο λόγος βέβαια δεν έχει να κάνει ούτε με το κόστος, ούτε με την ηλικία ή τη θέση του Μακ Άλιστερ, αλλά με την εθνικότητα.

Αν και η Αργεντινή αποτελεί μία χώρα που «ζει και αναπνέει» για το ποδόσφαιρο, είναι μια πραγματικότητα ότι δεν είχαν πολλοί Αργεντίνοι την τύχη να αγωνιστούν στη Λίβερπουλ. Από το 1978 όταν οι Αρντίλες και Βίγια έγιναν οι πρώτοι που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι προς το Νησί για λογαριασμό της Τότεναμ, χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να αποκτήσουν οι «κόκκινοι» κάποιον ποδοσφαιριστή από τη χώρα του τανγκό. Το BN Sports συνέλλεξε τις 5+1 φορές που συνέβη αυτό.

1. Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο

Περισσότερο γνωστός στο Νησί για το πέρασμά του από τον πάγκο της Σαουθάμπτον, ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο έγινε ο πρώτος Αργεντίνος που πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Το πέρασμά του ωστόσο μόνο πετυχημένο δεν ήταν. Συγκεκριμένα, ο πρώην πλέον κεντρικός αμυντικός παρέμεινε μόλις για ένα εξάμηνο στο Μερσεϊσάιντ, από τον Ιανουάριο του 2005 ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους, διάστημα στο οποίο σημείωσε 13 συμμετοχές.

2. Γκάμπριελ Παλέτα

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2006, η Λίβερπουλ απέκτησε τον Γκάμπριελ Παλέτα από την Μπάνφιλντ. Ο Ράφα Μπενίτεθ ήθελε έναν κεντρικό αμυντικό για λύση rotation ώστε να «δίνει ανάσες» στους βασικούς, με τον 20χρονο τότε Αργεντίνο να πηγαίνει στο Άνφιλντ και με το βλέμμα στο μέλλον. Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν προς το πρόσωπό του, ο Παλέτα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην αγγλική καθημερινότητα με αποτέλεσμα να αποχωρήσει μετά από ένα χρόνο, με σκάρτες οκτώ συμμετοχές, αλλά και ένα γκολ και δύο ασίστ.

Η περίπτωση ωστόσο του Γκάμπριελ Παλέτα είναι... ιδιαίτερη. Κι αυτό γιατί ο υψηλόσωμος στόπερ είναι ένας από τους λεγόμενους «Oriundi». Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή, εκπροσώπησε την εθνική Ιταλίας, αφού ο προπάππους του είχε καταγωγή από το Κροτόνε. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον Μάουρο Καμορανέζι και τον πρόσφατο Ματέο Ρετέγκι.

3. Εμιλιάνο Ινσούα

Το χειμώνα του 2007 η Λίβερπουλ απέκτησε τον Εμιλιάνο Ινσούα από τη Μπόκα Τζούνιορς. Αν και άργησε να κάνει το ξεπέταγμά του, κατάφερε το 2009 να γίνει βασικός αριστερός μπακ στην ομάδα. Τα πράγματα βέβαια δεν εξελίχθηκαν ρόδινα για τον ίδιο, καθώς το 2010 παραχωρήθηκε δανεικός στη Γαλατάσαραϊ και ένα χρόνο αργότερα πουλήθηκε στην Σπόρτινγκ. Πρόλαβε όμως να συμπληρώσει 62 συμμετοχές.

4. Χαβιέ Μασεράνο

Με διαφορά ο πιο πετυχημένος και πιο αγαπητός Αργεντίνος που πέρασε ποτέ από τη Λίβερπουλ. Ο Χαβιέ Μασεράνο αποκτήθηκε τον Φλεβάρη του 2007 από τη Γουέστ Χαμ και στα 3,5 χρόνια που αγωνίστηκε με τη φανέλα των «κόκκινων» σημείωσε 139 συμμετοχές. Μαζί με τον Στίβεν Τζέραρντ συνέθεσαν ένα αξιόπιστο δίδυμο στη μεσαία γραμμή της ομάδας, ωστόσο στο διάστημα που έμεινε εκεί, προτού πωληθεί στην Μπαρτσελόνα δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο.

 

5. Σεμπάστιαν Λέτο

Γνωστός στο ελληνικό κοινό για το πέρασμα από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ο Σεμπάστιαν Λέτο τον Αύγουστο του 2007 αποκτήθηκε από τη Λίβερπουλ έναντι 3 εκατ. ευρώ. Στον ένα χρόνο που έμεινε στο Άνφιλντ, πριν δοθεί δανεικός στους Πειραιώτες, έκανε τέσσερις συμμετοχές, δύο στο Champions League και άλλες τόσες στο League Cup. Η σχέση του με το Μερσεϊσάιντ ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 όταν ο Παναθηναϊκός δαπάνησε 4 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στην Αθήνα.

 

6. Μάξι Ροντρίγκες

Ο τελευταίος Αργεντίνος που απέκτησε η Λίβερπουλ πριν τον Αλέξις Μακ Άλιστερ, ήταν ο Μάξι Ροντρίγκες και αυτό συνέβη πριν από 13 χρόνια! Ήταν Ιανουάριος του 2010 όταν οι «κόκκινοι» πήραν με ελεύθερη μεταγραφή τον πολύπειρο εξτρέμ από την Ατλέτικο Μαδρίτης, τον οποίο κράτησαν για 2,5 χρόνια προτού αποχωρήσει.

 

Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να γίνει ένα βασικό γρανάζι στα σχέδια των Χότζον και Νταλγκλίς, αλλά με την έλευση Ρόντζερς έφυγε. Συνολικά πραγματοποίησε 73 εμφανίσεις, πέτυχε 17 γκολ, ενώ κατέκτησε και το Λιγκ Καπ το 2012.

Βασίλης Βασιλείου

 

Πηγή: www.bnsports.gr