Είναι δίκαιο πρωτάθλημα η Premier League; Ρωτήστε τη Νιούκαστλ, την Μπράιτον και την Βίλα!

Πολλές φορές μπαίνουμε στην διαδικασία να αναρωτηθούμε αν το ποδόσφαιρο είναι ένα δίκαιο άθλημα. Προφανώς και η ερώτηση δεν επιδέχεται απάντηση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το δεδομένο. Η φετινή Premier League δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… άδικη, με τη Νιούκαστλ, τη Βίλα και την Μπράιτον να το γνωρίζουν καλά!  



Είναι δίκαιο πρωτάθλημα η Premier League; Ρωτήστε τη Νιούκαστλ, την Μπράιτον και την Βίλα!

Υφίσταται ο όρος «αδικία» στο ποδόσφαιρο; Δεν υπάρχει σωστή και λανθασμένη απάντηση στο εν λόγω ερώτημα. Διότι κάποιος θα υποστηρίξει πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για παράδειγμα ορθώς κατέληξε στην 3η θέση της βαθμολογίας της Premier League, την στιγμή που άλλος θα θεωρεί πως η Λίβερπουλ των συνεχόμενων νικών στο φινάλε, θα μπορούσε να έχει πάρει τη θέση της.

Συνεπώς, ναι, μπορούν να διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις, αλλά η ουσία της συζήτησης είναι μία… Πως το πρωτάθλημα της Αγγλίας που αισίως ολοκληρώθηκε, μοιάζει να είναι δίκαιο για όλους.

Η Μάντσεστερ Σίτι ανέτρεψε δικαίως τη διαφορά από την Άρσεναλ, με συνεχόμενες επικρατήσεις, την στιγμή που οι «κανονιέρηδες» έπρεπε στην χειρότερη των περιπτώσεων να βρίσκονται στην 2η θέση, μιας και ήταν για 248 ημέρες στην κορυφή του πρωταθλήματος.

 

Η Γιουνάιτεντ στην πρώτη σεζόν του Έρικ Τεν Χαγκ δικαιούτο την επιστροφή στο Champions League, ενώ η Λίβερπουλ «τιμωρήθηκε» για την αστάθειά της, και συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Όσον αφορά την Τσέλσι και την Τότεναμ που συμπεριλαμβάνονται στο Big 6, το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν επιβράβευσε τη λογική τους. Άμεση συνέπεια; Η κατάληψη της 12ης και της 8ης θέσης αντίστοιχα, με την θέση τους να «καπαρώνεται» από πιο σοβαρές ομάδες, τουλάχιστον στην σεζόν που ολοκληρώθηκε.

 

Ο λόγος φυσικά για τη Νιούκαστλ, την Μπράιτον και την Άστον Βίλα. Η πρώτη θα αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Η δεύτερη τερμάτισε στην 6η θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία της, και θα αγωνιστεί στο Europa League. Η 3η κατάφερε να διακριθεί στον 2ο γύρο και με την παρουσία του Ουνάι Έμερι να ξεπεράσει στην τελική κατάταξη την Τότεναμ.

Συνεπώς, γιατί να μην είναι «δίκαιη» η φετινή Premier League; Ρωτήστε τον Έντι Χάου και τον Έμερι, τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι και τον Τόμας Φρανκ. Διότι ας μην ξεχνάμε πως τόσο η Μπράιτον, όσο και η Μπρέντφορντ, δύο ομάδες της δεκάδας δηλαδή, διαθέτουν και το μικρότερο budget της κατηγορίας. Και όμως…

Δημήτρης Μανάκος