Ποια από τις δύο έκανε καλύτερη σεζόν; Η Άρσεναλ ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Ώρα για… δίλημμα. Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η υπερβατική σεζόν απέναντι σε ένα ιστορικό τρόπαιο, σε μία φιναλίστ του FA Cup και σε δύο «διασυρμούς» σε εξορμήσεις σε «Έτιχαντ» και «Άνφιλντ». Ποια έκανε καλύτερη σεζόν; Η ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ που επέστρεψε στους τίτλους ή η Άρσεναλ των 248 ημερών στην κορυφή, χωρίς… πρωτάθλημα;



Ποια από τις δύο έκανε καλύτερη σεζόν; Η Άρσεναλ ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Φτάσαμε στο τέλος. Μία εβδομάδα εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος της Premier League, με κάθε θέση στον βαθμολογικό πίνακα, αναφορικά με την πρώτη δεκάδα, να μοιάζει επί της ουσίας «κλειδωμένη».

Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα, για 5η φορά στην τελευταία εξαετία, η Άρσεναλ επέστρεψε στο Champions League μετά από επτά χρόνια, η Νιούκαστλ έπραξε το ίδιο για πρώτη φορά μετά το 2003 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδε τον Έρικ Τεν Χαγκ να κατακτά τον πρώτο της τίτλο, μετά το 2017.

Η Λίβερπουλ ήταν ανταγωνιστική στο φινάλε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να της εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από μία θέση στην πρώτη πεντάδα, ενώ η Μπράιτον κατάφερε να βγει 6η και να αγωνιστεί την επόμενη σεζόν, για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ιστορία της στο Europa League.

Απογοήτευσαν Τότεναμ και Τσέλσι, έκανε σπουδαία σεζόν η Μπρέντφορντ, που διαθέτει το χαμηλότερο budget σε ολόκληρη την κατηγορία, σώθηκαν και οι τρεις ομάδες που ανέβηκαν, η Μπόρνμουθ, η Φούλαμ και η Νότιγχαμ Φόρεστ, πράγμα που συμβαίνει μόλις για 3η φορά στον 21ο αιώνα.

Στα επιμέρους όμως, είμαστε εδώ για να συγκρίνουμε την σεζόν που πραγματοποίησαν η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το ερώτημα να είναι ένα… Ποια εκ των δύο πραγματοποίησε καλύτερη σεζόν και πιο επιτυχημένη φυσικά, έναντι της άλλης;

Είναι αυτή του Μικέλ Αρτέτα; Διότι ο στόχος επετεύχθη, η Άρσεναλ θα αγωνιστεί στο Champions League μετά το 2017 και βρέθηκε στην κορυφή του πρωταθλήματος για 248 ημέρες. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, αποτέλεσε την πιο σταθερή αγγλική ομάδα, απείλησε τη Μάντσεστερ Σίτι και σαφώς έδωσε ένα μεγάλο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Ήταν πρώτη πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Boxing Day και μετά από αυτό, έκανε ρεκόρ νικών κόντρα σε ομάδες του Λονδίνου και έγινε η μοναδική στην πρωτεύουσα που κερδίζει πέντε διαδοχικά λονδρέζικα ντέρμπι, μακριά από το «σπίτι» της, δίχως να δεχθεί γκολ.

Τι δεν κατάφερε; Να πάρει έναν τίτλο. Έχασε το πρωτάθλημα από τους «πολίτες», παρά το γεγονός πως με νίκη την τελευταία αγωνιστική ισοφαρίζει τον αριθμό επικρατήσεων των Invincibles, ενώ γνώρισε αποκλεισμούς από νωρίς στα δύο εγχώρια Κύπελλα και στο Europa League από τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας.

Πρόκειται για τη μοναδική ομάδα στην ιστορία της Premier League που χάνει τον τίτλο, ενώ προπορεύεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνιστά λοιπόν επιτυχία η συμμετοχή στο επόμενο Champions League ή όχι; όχι;

Όσον αφορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ, τα πεπραγμένα της είναι λίγο - πολύ γνωστά. Κατέκτησε το Λιγκ Καπ, βρίσκεται στον τελικό του FA Cup, όπου θα συναντήσει τη Μάντσεστερ Σίτι, και επέστρεψε στην πρώτη τετράδα της Premier League.

Η βελτίωση που παρουσίασε ήταν προφανής και ο πρώτος τίτλος στη μετά - Μουρίνιο εποχή, είναι γεγονός. Στα αρνητικά της; Ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε στην 2η κατά σειρά ευρωπαϊκή διοργάνωση από τη Σεβίλλη. Δύο αυτογκόλ στο «Ολντ Τράφορντ» και κατάρρευση στην Ισπανία, την στιγμή που δύσκολα θα ξεχαστούν οι ήττες με 7-0 από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» και με 6-3 από τη συμπολίτισσα, Σίτι, στο «Έτιχαντ».

Πού καταλήγουμε λοιπόν, δίχως το ερώτημα να επιδέχεται σωστή και λάθος απάντηση. Όλα είναι θεμιτά. Στηρίζουμε την υπερβατική Άρσεναλ των μηδενικών φετινών τροπαίων ή την ουσιαστική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του τελικού του FA Cup, της νικήτριας του Λιγκ Καπ και των δύο «διασυρμών» που δεν είχε βιώσει… ποτέ; Η απάντηση δική σας!

Δημήτρης Μανάκος