Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου και η… Μπράιτον: Ο Ντε Τζέρμπι «μιμείται» τον Αντσελότι!

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Οι αριθμοί της Μπράιτον μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη Μπάγερν Μονάχου και τη «Βασίλισσα». Η Ρεάλ Μαδρίτης έδειξε τον δρόμο και ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι «μιμείται» τον Κάρλο Αντσελότι!



 Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου και η… Μπράιτον: Ο Ντε Τζέρμπι «μιμείται» τον Αντσελότι!

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε δηλώσει πως ο τρόπος που «χτίζει» το παιχνίδι της η Μπράιτον από την άμυνα προς την επίθεση, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ομάδα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα.

Πλέον, ένα μήνα μετά, η Μπράιτον βασιζόμενο σε ένα ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού, βιώνει τις καλύτερες μέρες ολόκληρης της ιστορίας της. Τερμάτισε δεδομένα στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος και για «παρθενική» φορά από τότε που έλαβε ρεαλιστική υπόσταση, θα κληθεί να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το Europa League προέκυψε δικαιωματικά και οι «γλάροι» με… αρχιτέκτονα της επιτυχίας τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι αποτελούν τη μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής Premier League.

Έκοψαν βαθμό ή βαθμούς από κάθε ομάδα του Big 6, έφτασαν μέχρι και τον ημιτελικό του FA Cup, κέρδισαν δις την Τσέλσι, δεν ηττήθηκαν ποτέ από τη Λίβερπουλ, αδικήθηκαν πολύ από την Τότεναμ και «σφράγισαν» το Europa League, με ισοπαλία επί της Μάντσεστερ Σίτι στο «Άμεξ».

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο φετινό «όπλο» της Μπράιτον; Η πολύ μεγάλη επιθετικότητα που έβγαζε στο παιχνίδι της. Η όρεξή της να δημιουργήσει και η ικανότητά της να επιτεθεί, όσο καμία άλλη αγγλική ομάδα.

Πώς αποδεικνύεται αυτό; Πρόκειται για τον μοναδικό αγγλικό σύλλογο που συμπεριλαμβάνεται στην ίδια λίστα με τη Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τις μοναδικές δηλαδή ομάδες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, που σουτάρουν περισσότερο από τη Μπράιτον ανά ματς!

Οι Βαυαροί το κάνουν με 18.7 προσπάθειες ανά παιχνίδι, η Ρεάλ Μαδρίτης το επιχειρεί μία φορά λιγότερη (17.7) και ακολουθεί το σύνολο του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, με 16.7 στην εν λόγω στατιστική κατηγορία.

Στην 4η και την 5η θέση υπάρχουν η Ίντερ με 16.6 και η Νάπολι με 16.2, την στιγμή που ούτε η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν δοκιμάζει να απειλήσει σε Over 16 περιπτώσεις ανά ενενηντάλεπτο!

Επίθεση στην επίθεση, φάση στη φάση, η Μπράιτον δικαιώθηκε πλήρως για την λογική της και επιβεβαίωσε τον Πεπ Γκουαρδιόλα. «Παίζει όπως δεν παίζει καμία». Ίσως αυτό αναδεικνύει και τον λόγο που το είδωλο του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι προπονητικά, είναι ο Κάρλο Αντσελότι…

Δημήτρης Μανάκος