Είσαι ταλέντο, κάτω των 21 και παίζεις στη Λατινική Αμερική; Θα σε πάρει η Μπράιτον!

Η Μπράιτον έχει εξελιχθεί σε έναν σύλλογο που τροφοδοτεί με ταλέντα τις μεγαλύτερες ομάδες της Premier League, ενώ παρά το μικρό της μπάτζετ κοντράρει στα ίσα τους κορυφαίους του αγγλικού πρωταθλήματος, με… μυστικό της το απίστευτο τμήμα scouting.   



Είσαι ταλέντο, κάτω των 21 και παίζεις στη Λατινική Αμερική; Θα σε πάρει η Μπράιτον!

Μία από τις ομάδες που κάνουν την μεγάλη έκπληξη στη φετινή σεζόν της Premier League είναι η Μπράιτον, η οποία έχει αγγίξει την έβδομη θέση της βαθμολογίας απέχοντας μόλις ένα βαθμό από την Λίβερπουλ (49). Με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, οι «γλάροι» έχοντας το δεύτερο μικρότερο μπάτζετ μπορούν να κοντράρουν στα ίσα τις πιο πλούσιες ομάδες της διοργάνωσης.

Το μυστικό αυτής της επιτυχίας δεν είναι άλλο από το υποδειγματικό τμήμα scouting της ομάδας, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει τον σύλλογο σε… εργοστάσιο παραγωγής παικτών. Τόσο ο πρώην τεχνικός, Γκρέιαμ Πότερ, όσο και ο τωρινός, έχουν με κάθε τρόπο υποστηρίξει το όραμα της Μπράιτον όσον αφορά στην ανακάλυψη νέων ταλέντων.

Στις 4 Απριλίου, οι «γλάροι» επικράτησαν εκτός έδρας απέναντι στην Μπόρνμουθ (2-0) έχοντας ένα ρόστερ η αξία του οποίου δεν υπερέβαινε τα 50 εκατομμύρια ευρώ! Επιπλέον, λίγες ημέρες αργότερα (15/04) επιβλήθηκαν απέναντι στην Τσέλσι με 2-1 μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές των φετινών επιτυχιών της Μπράιτον είναι νεαροί παίκτες οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από ομάδες της Λατινικής Αμερικής, ύστερα από scouting της ομάδας στις χώρες αυτές.

Ένας εκ των δύο κορυφαίων σκόρερ της ομάδας για τη σεζόν 2022/23, είναι ο Αλέξις Μακάλιστερ (10 γκολ). Ερχόμενος από την Αργεντινή αποτελεί τον πρώτο παίκτη στην ιστορία της αγγλικής ομάδας που έχει κατακτήσει παγκόσμιο κύπελλο. Ο 24χρονος μέσος, αποκτήθηκε έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ από τους Argentinos Juniors το 2019 και έκτοτε η αξία του έχει αυξηθεί κατακόρυφα (42 εκατ.)

 

Ο Καϊσέδο, με καταγωγή από τον Ισημερινό, βρισκόταν για καιρό στο «ραντάρ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά τελικά η Μπράιτον ήταν η ομάδα που κατάφερε να τον εντάξει στο δυναμικό της το 2021. Αγοράστηκε από την Ιντεπεντιέντε για 5 εκατομμύρια ευρώ και έκτοτε είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας Πλέον, η αγοραστική του αξία αγγίζει τα 55 εκατομμύρια ευρώ!

Επιπλέον, ένα ακόμα μεταγραφικό απόκτημα που έγινε μετά από scouting στην Λατινική Αμερική είναι ο Χούλιο Ενσίσο. Ο 19χρονος Παραγουανός παρά το ότι μετράει μόλις 11 συμμετοχές στην Premier League φέτος, έχει σημειώσει δύο γκολ, ενώ η αξία του υπολογίζεται πως φτάνει τα 11 εκατομμύρια ευρώ, μετά τις πολύ καλές του εμφανίσεις.

Ένας ποδοσφαιριστής που εντυπωσιάζει τόσο πέρυσι όσο και φέτος με τη φανέλα της Μπράιτον, είναι ο 25χρονος Καορού Μιτόμα. Σε 34 εμφανίσεις έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα 10 φορές, ενώ παράλληλα έχει μοιράσει στους συμπαίκτες του επτά ασίστ.

Ο ταλαντούχος Ιάπωνας έπαιζε για την Καβασάκι Φροντάλε μέχρι το 2022, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο πανεπιστήμιο. Δεν ήθελε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και αυτός ήταν ο λόγος που η μεταγραφή του σε άλλο σύλλογο καθυστέρησε. Η Μπράιτον τελικά ήταν αυτή που απέκτησε τον Μιτόμα έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο πλέον η αξία του φτάνει τα 22.

Εκτός από τους παραπάνω παίκτες, ο μόλις 18 χρόνων Ίβαν Φέργκιουσον που επίσης είναι προϊόν scouting, πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα του Ντε Τζέρμπι έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τέσσερα γκολ και δύο ασίστ σε μόνο 13 εμφανίσεις. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής με την ομάδα της Ιρλανδίας κόστιζε μόλις ένα εκατομμύριο όταν μετακόμισε στο Νησί για λογαριασμό της Μπράιτον, ποσό το οποίο όπως είναι λογικό έχει αυξηθεί στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Ο σύλλογος έχει μια μοναδική ικανότητα να αγοράζει παίκτες χωρίς να ξοδεύει υπέρογκα ποσά, πουλώντας τους αργότερα για πολλά εκατομμύρια ευρώ κυρίως σε μεγαλύτερες ομάδες της Premier League. Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαρκ Κουκουρέγια. Ο 24χρονος Ισπανός πήγε στους «γλάρους» το 2021/22 έναντι 18 εκατομμυρίων και μόλις έναν χρόνο αργότερα έγινε παίκτης της Τσέλσι, η οποία κατέβαλε το ποσό των 65 εκατομμυρίων για να τον κάνει δικό της.

Η Μπράιτον με την ακριβότερή της μεταγραφή να είναι αυτή του Άνταμ Γουέμπστερ τον Αύγουστο του 2019 (20 εκατ.) έχει κάνει… επιστήμη την εύρεση ταλέντων στο ποδόσφαιρο.

Με τον Σαμ Τζούελ να κάνει στο τμήμα scouting μια δουλειά που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας, οι «γλάροι» αναζητούν και αγοράζουν παίκτες που όχι μόνο θα ταίριαζαν στον δικό τους σύλλογο, αλλά έχουν και τα χαρακτηριστικά ώστε να πουληθούν μετέπειτα σε άλλα μεγαλύτερα κλαμπ της Premier League.

Αυτό είναι το μυστικό του υποδειγματικού μοντέλου που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια στις μεταγραφές τους. Έχοντας αυτό το μικρό αλλά… θαυματουργό μπάτζετ επιβεβαιώνουν πως για την επιτυχία μιας ομάδας δεν χρειάζονται μόνο τα χρήματα, θυμίζοντας το ρητό του θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ: «Ένα τσουβάλι με λεφτά δεν μπορεί να πετύχει γκολ».

Βασιλική Μπαρτζιώτη