Τι γίνεται στην Championship; Οκτώ ομάδες, δύο θέσεις για τα play-off, μία η «χρυσή» της Premier League!

Στη National League δύο ήταν οι ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο. Στην Championship έχουμε οκτώ για δύο θέσεις. Είναι πραγματικά επικό, καθώς από την 5η μέχρι και την… 12η, άπαντες έχουν δικαίωμα να πιστεύουν πως μπορούν να το κάνουν. Από την Κόβεντρι μέχρι και τη Νόριτς και από τη Μίλγουολ μέχρι τη Σουόνσι, το England365 σας αναλύει τα δεδομένα!



Τι γίνεται στην Championship; Οκτώ ομάδες, δύο θέσεις  για τα play-off, μία η «χρυσή»  της Premier League!

Πριν από περίπου 20 ημέρες, συζητήσουμε για τον «κακό χαμό» που λάμβανε χώρα στη National League. Η Ρέξαμ με τη Νοτς Κάουντι είχαν ακριβώς ίδιους βαθμούς, ακριβώς ίδια γκολ υπέρ τους και εκκρεμούσε η μεταξύ τους συνάντηση, η οποία εν τέλει κατέληξε στο σύνολο του Φιλ Πάρκινσον.

Οι Ουαλοί κέρδισαν με 3-2 εκείνη την συνάντηση και πανηγύρισαν εν τέλει την άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες μετά από 15 χρόνια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Championship. Η Μπέρνλι έχει ανέβει ήδη. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχει σχεδόν εξασφαλίσει την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Τζορτζ Μπάλντοκ δηλαδή θα βρεθεί – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - στην Premier League, εν αντιθέσει με τον Δημήτρη Γιαννούλη και τον Χρήστο Τζόλη, που βρίσκονται σε… αδιέξοδο.

Δύο θέσεις απομένουν για την είσοδο στα play-off, καθώς τόσο η Μίντλεσμπρο του Τσούμπα Άκπομ, όσο και η Λούτον, φαίνεται πως θα καταλάβουν την 3η και την 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Από εκεί και πέρα, οκτώ ομάδα «παλεύουν» για δύο ακόμη εισιτήρια, με μόλις δύο αγωνιστικές να απομένουν, με εξαίρεση τη Μπλάκμπερν και τη Γουέστ Μπρομ, που τους υπολείπεται φυσικά από ένα παιχνίδι.

Από την 5η θέση που βρίσκεται η Κόβεντρι, μέχρι και την 12η που συναντά κανείς τη Σουόνσι, η διαφορά είναι… μηδαμινή. Συζητάμε μόλις για τέσσερις βαθμούς, πράγμα που σημαίνει πως και οι «κύκνοι» έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν πως αν πάρουν τα δύο παιχνίδια που τους εκκρεμούν, μπορούν να φτάσουν σε μία τεράστια ανατροπή και στα play-off, με φόντο την Premier League.

Ποιες είναι λοιπόν οι ομάδες που θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να παρευρεθούν στο μίνι – πρωτάθλημα, που ξεκινούν σε τρεις εβδομάδες από τώρα (13 Μαΐου);

Αρχικά, είναι η Κόβεντρι του Μαρκ Ρόμπινς. Του μακροβιότερου προπονητή στην Championship, η οποία ξεκίνησε την σεζόν με πολλά οικονομικά προβλήματα και μόνο εκτός έδρας ματς, αλλά εν συνεχεία βρήκε τα πατήματά της. Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Γκιόκερες, που είναι δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Άκπομ, πήρε βαθμούς και τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση από τις υπόλοιπες οκτώ.

Περνάμε στη Σάντερλαντ. Στην πρώτη ομάδα που κέρδισε εντός έδρας, στο νέο ημερολογιακό έτος, τη Γουέστ Μπρομ του Κάρλος Κορμπεράν. Ουδείς ανέμενε στο ξεκίνημα της σεζόν πως οι «μαυρόγατες» μπορούν να καταφέρουν κάτι. Ο πρώην προπονητής τους, Άλεξ Νιλ, τους «παράτησε», ήρθαν σε συμφωνία με τον Μόμπρεϊ, ξεκίνησαν να «χτίζουν» για την επόμενη σεζόν, αλλά τα αποτελέσματά τους, τους έφεραν στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Το ρόστερ έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη Σάντερλαντ, με παίκτες όπως ο Ντιαλό (δανεικός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ο Σιμς (επέστρεψε στην Έβερτον) να βοηθούν σημαντικά και υπό αυτές τις συνθήκες, η «μισητή» αντίπαλος της Νιούκαστλ μπορεί να το πιστεύει.

Ακολουθεί η Μίλγουολ. Μία ομάδα που στηρίζεται κατά βάση στην έδρα της και στα… στημένα, μιας και κανένας άλλος σύλλογος από την 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχει βρει πιο πολλά γκολ από στατικές μπάλες. Εξαιρετική ομάδα, με πρόβλημα ως προς το γκολ στα τελευταία παιχνίδια, τη στιγμή που έχει δεχθεί τόσα τέρματα, όσες και οι αναμετρήσεις της. Ακριβώς 44!

Η Μπλάκμπερν είναι η ομάδα που ισοβαθμεί με Μίλγουολ και Σάντερλαντ και καταλαμβάνει την 8η θέση προς το παρόν. Νεανικό ρόστερ, με το εντυπωσιακό της υπόθεσης να είναι πως στα πρώτα 30 παιχνίδια, δεν είχε ούτε μία ισοπαλία! Έλειπε όμως η εμπειρία, είχε τραυματισμούς και όλα δείχνουν πως το δύσκολο πρόγραμμα δεν θα την ευνοήσει.

Την ιστορία με τη Γουέστ Μπρομ λίγο – πολύ την γνωρίζουμε. Ο Κάρλος Κορμπεράν την ανέλαβε, την βελτίωσε, στηρίχθηκε πολύ και μόλις έξι μήνες μετά το ντεμπούτο του, γνώρισε ξανά ήττα στο «Χόθορνς».

Όσον αφορά την Πρέστον, πρόκειται για μία ομάδα που έχει πραγματοποιήσει μία πολύ ιδιαίτερη σεζόν. Είναι καλή αμυντικά, ξεκίνησε την σεζόν με πέντε ισοπαλίες χωρίς γκολ και δύο νίκες με 1-0, είναι εξαιρετικά ισορροπημένη και συνηθίζει να πάρει τα παιχνίδια που πρέπει να πάρει. Η Ρόδεραμ και η Κάρντιφ αποτέλεσαν δύο από τα τελευταία «θύματά» της, την στιγμή που η ήττα από τη Μίντλεσμπρο αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό που βιώνει φέτος η Πρέστον, σε ολόκληρη την σεζόν.

Φτάσαμε στο τέλος. Νόριτς και Σουόνσι στην εξίσωση. Οι ομάδες που αναμετρήθηκαν στο «Κάροου Ρόουντ», με τους φιλοξενούμενους να αποσπούν το τρίποντο και να βάζουν τον εαυτό τους στην εν λόγω συζήτηση.

Δύο θέσεις, οκτώ ομάδες, μία «χρυσή» που θα οδηγήσει σε άνοδο! Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ποιες θα την διεκδικήσουν και μετά θα συζητήσουμε για τα φαβορί και τα αουτσάιντερ. Επικό…

Δημήτρης Μανάκος