Δεν σκοράρει ο Ενκέτια; Μόνο ο Σάκα έχει πιο πολλά γκολ με τον Αρτέτα, αλλά με… 44 παιχνίδια περισσότερα!

Μπορεί να υπάρχει η άποψη πως ο Έντι Ενκέτια δεν μπορεί να αναπληρώσει εύκολα το κενό οποιουδήποτε επιθετικού προπορεύεται αυτού στην Άρσεναλ, όμως οι αριθμοί αποδεικνύουν το αντίθετο. Πόσο μάλλον υπό τις οδηγίες του Μικέλ Αρτέτα…



Δεν σκοράρει ο Ενκέτια; Μόνο ο Σάκα έχει πιο πολλά γκολ με τον Αρτέτα, αλλά με… 44 παιχνίδια περισσότερα!

Τραυματίζεται ο Γκαμπριέλ Ζεσούς και η απώλεια είναι τεράστια. Δεκτό προφανώς, για πάρα πολλούς λόγους, που δεν αφορούν μόνο τα γκολ και τον αριθμό των τερμάτων που έχει συμμετοχή, αλλά τη συνολική του παρουσία με τους «κανονιέρηδες».

Συμβαίνει το ίδιο με τον Έντι Ενκέτια και η αναταραχή που επικρατεί στους φίλους των «κανονιέρηδων» δεν είναι το ίδιο μεγάλη. Συμβιβάζονται με το ότι ναι μεν ο νεαρός προσφέρει, αλλά δεν μπορούν να δεχθούν πως ενδέχεται να μπορεί να καταφέρει να σηκώσει το «βάρος» της φανέλας. Ίσως δεν τους γεμίζει το μάτι, ίσως εκνευρίζονται από το γεγονός πως σε πολλές των περιπτώσεων, αποφασίζει να εκτελέσει ακόμη και αν οι προϋποθέσεις δεν είναι οι κατάλληλες.

Καλό θα ήταν όμως, ακόμη και έτσι αν είναι τα πράγματα, να αναγνωρίσουμε την προσφορά του. Να μην ξεχάσουμε τα γκολ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε τα περσινά στο «Στάμφορντ Μπριτζ», να αναλογιστούμε πόσο κρίσιμο είναι το γκολ το 3-0 στο «Άμεξ» επί της Μπράιτον και να του πιστώσουμε πως το ματς με τη Γουέστ Χαμ στο «Έμιρεϊτς» έλαβε τέλος εξαιτίας του.

Από εκεί και πέρα, αν όλα αυτά δεν πείθουν, υπάρχει και ένα στατιστικό που «μιλά» από μόνο του. Το γεγονός πως υπό τις οδηγίες του Μικέλ Αρτέτα, ο Έντι Ενκέτια είναι δεύτερος σκόρερ στην Άρσεναλ, ξεπερνώντας κάθε ποδοσφαιριστή της από τη μεσοεπιθετική γραμμή, πλην ενός: φυσικά του Μπουκάγιο Σάκα.

Ο Ενκέτια έχει σημειώσει 29 γκολ σε 105 ματς με τον Ισπανό στον πάγκο, τη στιγμή που ο Μπουκάγιο Σάκα μετρά τέσσερα περισσότερα σε 44 παιχνίδια πιο πολλά! Από εκεί και πέρα, ο Μαρτινέλι μετρά 23 γκολ με τον Αρτέτα σε 104 παιχνίδια, ο Έντεγκααρντ τέσσερα λιγότερα με… 10 ματς να του υπολείπονται για να φτάσει τον Βραζιλιάνο και ο Σμιθ Ρόου 15 τέρματα, έχοντας δώσει 79 παιχνίδια.

Σκοράρει λοιπόν ο Ενκέτια. Και σκοράρει πολύ, αναλογικά με τον χρόνο συμμετοχής που παίρνει. Και καλό θα είναι να γυρίσει σύντομα, ώστε η Άρσεναλ να έχει δύο διαθέσιμους σέντερ φορ στον δρόμο προς τον τίτλο. Μένουν άλλωστε 10 παιχνίδια. Δέκα… ιστορικά ματς, για την επιστροφή στην κορυφή μετά από 19 χρόνια. Ο Έντι είναι απαραίτητος…

Δημήτρης Μανάκος