Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον… είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Πώς να λείψει από το Hall of Fame; (vids)

Θα μπορούσε ποτέ να λείπει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από το Hall of Fame; «Όχι» είναι η σωστή απάντηση και δεν επιδέχεται κάποια αμφισβήτηση. Ένας «κολοσσός» του αθλήματος, ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε σε τρεις συνεχόμενες περιπτώσεις το πρωτάθλημα. Και το έκανε δύο φορές!



Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον… είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Πώς να λείψει από το Hall of Fame; (vids)

Όσα χρόνια και αν περάσουν, πάντα θα υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν θα αλλάξουν ποτέ. Όπως το τι αποτελεί ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν είναι απλώς κομμάτι της ιστορίας της. Είναι… ολόκληρη η ιστορία της.

Είναι ο άνθρωπος που την ανέλαβε, τη μεγάλωσε, την στήριξε στα δύσκολα και «γιγάντωσε» τον σύλλογο, καθιστώντας σαφές πως το όνομά του θα μείνει για πάντα με «χρυσά» γράμματα αναλλοίωτο στην ιστορία του club. Και αυτό ισχύει και θα… ισχύει για κάθε δεκαετία που θα παρέλθει.

Αισίως, απλώς πιστοποιήθηκε πως αποτελεί και έναν εκ των δύο κορυφαίων προπονητών που πέρασαν ποτέ από την Premier League. Εισήχθη στο Hall of Fame. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αν αναλογιστεί κανείς πως έδωσε 810 ματς στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» σε επίπεδο πρωταθλήματος, σημείωσε περισσότερες από 500 νίκες (529 για την ακρίβεια), συγκέντρωσε 1752 βαθμούς και ολοκλήρωσε την καριέρα του στο «Νησί» με 65.2% ποσοστό νικών.

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε τα πάντα. Πρωταθλήματα, Κύπελλα, εγχώριους τίτλους και Champions League. Και δίχως κάποια διάθεση να μειώσουμε κάτι από τα υπόλοιπα, το ρεκόρ που κατέχει και πολύ δύσκολα θα σταματήσει να συνδέεται με το όνομά του, έγκειται στο γεγονός πως είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων.

Το έπραξε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και το επανέλαβε από το 2006 μέχρι και το 2009. Πρακτικά, έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο στις 13 από τις 21 Premier League που συμμετείχε.

Είναι απίθανο! Σε περισσότερες από τις μισές διοργανώσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου που ξεκίνησε την κούρσα, εν τέλει υπήρξε και νικητής. Πώς θα μπορούσε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος να μην βρίσκεται σήμερα στο Hall of Fame;

Μιλάμε για την απόλυτη ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον μοναδικό άνθρωπο που αν… αύριο ο σύλλογος άλλαζε όνομα, θα έπρεπε να πάρει το δικό του. Σύμφωνοι, καμία μονάδα είναι μεγαλύτερη από το εκάστοτε club. Αλλά μήπως στην περίπτωση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, να κάνουμε μία εξαίρεση;

Δημήτρης Μανάκος