Η ώρα της Νορβηγίας των Χάαλαντ και Έντεγκααρντ να επιστρέψει στο EURO… ήρθε!

Ο ένας «σπάει» το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο με τη Μάντσεστερ Σίτι, και ο άλλος οδηγεί την Άρσεναλ στην κατάκτηση της Premier League. Στη Νορβηγία τρίβουν τα χέρια τους και θεωρούν πως με τους Χάαλαντ και Έντεγκααρντ ήρθε η ώρα η εθνική ομάδα της χώρας να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση.



Η ώρα της Νορβηγίας των Χάαλαντ και Έντεγκααρντ να επιστρέψει στο EURO… ήρθε!

Δεν είναι λίγες οι φορές που σπουδαίοι ποδοσφαιριστές με τεράστια καριέρα σε συλλογικό επίπεδο δεν κατάφεραν με την εθνική τους ομάδα να διακριθούν ή ακόμα χειρότερα να λάβουν μέρος σε μια σπουδαία διοργάνωση. Από τον Τζορτζ Μπεστ με την Βόρεια Ιρλανδία, μέχρι τον Ράιαν Γκιγκς με την Ουαλία και τον Γιάρι Λιτμάνεν με την Φινλανδία, είναι πολλά τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών, που η μοίρα τους έλαχε η εθνική ομάδα της χώρας τους να είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Αυτό θέλουν να αλλάξουν στη Νορβηγία, οι οποίοι θεωρούν πως με τους Χάαλαντ και Έντεγκααρντ μπορούν επιτέλους να βρεθούν σε ένα σπουδαίο τουρνουά, αρχής γενομένης από το EURO 2024 στην Γερμανία. Τελευταία φορά που η Νορβηγία βρέθηκε σε EURO ήταν το μακρινό 2000 όταν ο Χάαλαντ δεν είχε καν γεννηθεί... Οι Νορβηγοί ξεκινάνε τα προκριματικά κόντρα στην Ισπανία και στην χώρα θεωρούν πως ήρθε η ώρα για να αλλάξει η κατάσταση. Και αυτό κυρίως σε αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές.

«Ο Έρλινγκ Χάαλαντ και ο Μάρτιν Έντεγκαρντ αποτελούν μια τεράστια έμπνευση για όλους τους Νορβηγούς, και κυρίως για τους νεαρούς παίκτες μας», ανέφερε στο Athletic ο άλλοτε διεθνής Νορβηγός άσος Γιάν Φγιόρτοφτ. Πάρτε παράδειγμα τον Γιόργκεν Στραντ Λάρσεν, ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην Θέλτα, όταν δει τον Έρλινγκ στην προπόνηση θα σκεφτεί: «Εντάξει, μπορεί να μην είμαι τόσο καλός, αλλά το να βρίσκομαι εδώ σημαίνει πως αξίζω, άρα μπορώ κι εγώ να βοηθήσω. Το άσχημο με την εθνική Νορβηγίας είναι η ανισορροπία που υπάρχει στο ρόστερ. Την ώρα που βλέπεις τους Χάαλαντ κι Έντεγκαρντ να είναι στην κορυφή, κοιτάς το υπόλοιπο ρόστερ και συνειδητοποιείς ότι υπάρχει διαφορά με τα δύο μεγάλα μας αστέρια. Παράδειγμα οι αμυντικοί μας, που μπορεί να γίνουν καλοί παίκτες αλλά όχι στο επίπεδο των δύο αστεριών. Ακόμα και ο τερματοφύλακας μας δεν αγωνίζεται καθόλου στην ομάδα του». (Νίλαντ στην Λειψία).

Η απουσία καλών αμυντικών στη Νορβηγία δεν είναι τυχαία και οφείλεται και στην πολιτική της ομοσπονδίας η οποία έχει επικεντρωθεί στην δημιουργία πλαστικών γηπέδων ελέω και του άσχημου καιρού που πλήττει την χώρα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τον Φγιόρτοφτ, η τωρινή γενιά βρίσκεται στην κατάλληλη στιγμή για να κάνει το επόμενο βήμα. «Ξέρουν τα πάντα για το ποδόσφαιρο. Από την στροφή του Κρόιφ στο Μουντιάλ του 1975 μέχρι και το τελευταίο νέο. Ξέρουν τα πάντα για τα πάντα. Αλλά δεν τα ξέρουν όλα. Το άσχημο είναι πως δεν έχουμε σπουδαίους αμυντικούς. Έχουμε μερικούς αμυντικούς με τους οποίους θα ήθελα πολύ να παίξω αντίπαλος».

Οδηγός η Ουαλία

Μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει βγει από την αφάνεια και δίνει το παρών σε μεγάλα τουρνουά, είναι η Ουαλία. Μια χώρα με μικρότερο αριθμό κατοίκων σε σχέση με τη Νορβηγία, αλλά παρόλα αυτά βρέθηκε στα ημιτελικά του EURO 2016, στην φάση των «16» του EURO 2020, ενώ έδωσε και το παρών στο Μουντιάλ του Κατάρ. «Η Ουαλία είναι το καλύτερο παράδειγμα για εμάς», αναφέρει ο άλλοτε άσος της Λιντς Γιουνάιτεντ, Έρικ Μπάκε για να προσθέσει: «Όλοι θέλουν να κερδίζουν παίζοντας όμορφα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κερδίσεις, και μετά να δεις τον τρόπο. Δεν έχω δει ποτέ την Ουαλία να παίζει καλό αγώνα. Απλώς κερδίζει 1-0 με τον Μπέιλ να σκοράρει. Γι αυτό κι εμείς ως εθνική Νορβηγίας πρέπει να αφήσουμε στην άκρη πως πρέπει να παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο επειδή έχουμε τα δύο αυτά παιδιά. Το σύνθημα πρέπει να είναι: Απλά κερδίστε».

Η διαφορά με τις παλιές φουρνιές των Νορβηγών σύμφωνα με τον Μπάκε είναι η νοοτροπία. «Είχαμε μια εξαιρετική ταυτότητα στο παρελθόν με τον τρόπο που παίζαμε. Υπήρχε ενότητα στην ομάδα και ήταν όλοι πρόθυμοι να θυσιαστούν για τους καλύτερους ποιοτικά παίκτες. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα».

Στα προηγούμενα προκριματικά η Νορβηγία τερμάτισε 3η στον όμιλο της πίσω από την Τουρκία και ουσιαστικά η 2η θέση χάθηκε όταν ο Χάαλαντ απουσίασε από τέσσερα ματς των προκριματικών, με την ομάδα να κατακτά μόλις πέντε βαθμούς. Τώρα, η Νορβηγία βρίσκεται σε έναν βατό όμιλο αν σκεφτεί κανείς πως αν εξαιρέσει την Ισπανία, οι υπόλοιποι αντίπαλοι είναι στα μέτρα της.

Το ευχάριστο για την χώρα είναι πως έχει στην διάθεση της δύο ποδοσφαιριστές κλάσης, που δύσκολα μπορεί κάποιος να συναντήσει σε άλλες ομάδες του ίδιου επιπέδου. Το ακόμα πιο ευχάριστο είναι πως τόσο ο Χάαλαντ όσο και ο Έντεγκααρντ χαίρονται όταν βρίσκονται στην εθνική ομάδα. «Η ατμόσφαιρα στην εθνική ομάδα είναι πολύ καλή και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί γιατί υπάρχουν χώρες όπου οι παίκτες δεν τους αρέσει να πηγαίνουν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα», ανέφερε ο Μπάκε, συμπληρώνοντας πως…

 «Είμαστε ένα πολύ περήφανο αθλητικό έθνος. Αν δείτε έχουμε αυτή την στιγμή έναν πολύ καλό παίκτη του γκολφ τον Βίκτορ Χόβλαντ, έναν καλό τενίστα τον Κάσπερ Ρουντ, ενώ και ο Κάρστεν Γουόρχολμ στο στίβο κερδίζει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προφανής διαφορά με τους Χάαλαντ και Έντεγκαρντ είναι ότι μιλάμε για δύο τρομερούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο και η επιτυχία τους στην εθνική εξαρτάται και από τους άλλους παίκτες. Και τώρα είναι η ευκαιρία τους να δείξουν πως η Νορβηγία δεν είναι μόνο τα δύο αυτά παιδιά».

Μετά από 23 χρόνια στη Νορβηγία δίνεται η «χρυσή» ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω και να επιστρέψει σε ένα μεγάλο τουρνουά. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται οι υπόλοιποι διεθνείς να κάνουν το step up, αφού μόνοι τους οι Χάαλαντ και Έντεγκααρντ δεν αρκούν.

Θοδωρής Βασίλης