Προκρίθηκε η Αγγλία με σούπερ Μπέλιγχαμ, με το που… άρχισαν οι αγώνες για το EURO!

Αν ένα παιχνίδι αρκεί για να έβαζε η Αγγλία τις βάσεις για την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2024, τότε αυτό ήταν σίγουρα με την Ιταλία, εκτός έδρας. Και τα «τρία Λιοντάρια» τα κατάφεραν πειστικά, βάζοντας τις βάσεις για τη συμμετοχή σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση. Σούπερ ο Μπέλιγχαμ, την στιγμή που ο Χάρι Κέιν απέδειξε πως ακόμη και αν ξαναγινόταν εκείνο το ματς με τη Γαλλία, αυτός θα έπρεπε να εκτελέσει το πέναλτι! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Προκρίθηκε η Αγγλία με σούπερ Μπέλιγχαμ, με το που… άρχισαν οι αγώνες για το EURO!

Παραδοσιακά, το ιταλικό έδαφος ανήκει σε μία χώρα που ιστορικά δεν «πηγαίνει» στην Αγγλία. Εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως τα «τρία Λιοντάρια» δεν είχαν κερδίσει εκεί για περίπου μισό αιώνα, την στιγμή που η «Σκουάντρα Ατζούρα» δεν είχε ηττηθεί εκεί σε προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ωστόσο, η πρεμιέρα για το EURO 2024, αποδείχθηκε μία εντελώς διαφορετική υπόθεση. Οι Άγγλοι έδειξαν εξαιρετικά οργανωμένοι, έβγαλαν μεγάλη ποιότητα στο παιχνίδι τους για ένα ημίχρονο και εν συνεχεία διαχειρίστηκαν κάθε συνθήκη που προέκυψε στο ματς, συμπεριλαμβανομένης τόσο της μείωσης του σκορ, όσο και της αποβολής του Λουκ Σο, που άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο στα 10 τελευταία λεπτά, δεχόμενος δύο κίτρινες κάρτες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι όμως τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη νικηφόρα εξόρμηση της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην Ιταλία; Το πρώτο είναι πως ο Τζουντ Μπέλιγχαμ λογίζεται πως αποτελεί δικαίως το ποδοσφαιρικό μέλλον αυτής της χώρας. Αλάνθαστος, με τρομερά τρεξίματα και με μία σπουδαία ωριμότητα στο παιχνίδι του, πράγμα που δικαιολογεί πλήρως τον λόγο που πριν από μερικούς μήνες έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Αγγλίας στον 21ο αιώνα, που σημειώνει το πρώτο της γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ δεν αγωνίζεται στο «Νησί».

Γύρω του πρέπει να κινούνται όλοι όσοι ξεκίνησαν χθες στην βασική ενδεκάδα. Απαραίτητος ο Μπουκάγιο Σάκα, ο μοναδικός παίκτης δηλαδή της Premier League, με διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ στην σεζόν, και από τα αριστερά ο Τζακ Γκρίλις, που ανεξάρτητα από την ευκαιρία στο τέλος του πρώτου μέρους που θα «κλείδωνε» το ματς, έχει την ποιότητα σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

Εξαιρετικό έλεγχο της μπάλας, μοιάζει να έχει προσθέσει σε μεγαλύτερο βαθμό το «απρόβλεπτο» στο παιχνίδι του και διόλου τυχαίο είναι πως έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες ντρίμπλες σε επίπεδο πρωταθλήματος στην Αγγλία, μαζί με τον Σάκα και τον Μαρτινέλι, όντας πάντως 5ος στην σχετική κατάταξη.

Από εκεί και πέρα, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στον Χάρι Κέιν. Στον πρώτο σκόρερ πλέον των «τριών Λιονταριών», από τότε που παίζουν ποδόσφαιρο οι εθνικές ομάδες, οκτώ χρόνια μετά το απόλυτο ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ, που «έσπασε» το ρεκόρ 49 γκολ του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

Ο πρώην επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το είχε πετύχει κόντρα στην Ελβετία, σε ματς προκριματικών του EURO, από το σημείο του πέναλτι, στη νίκη με 2-0 του συνόλου του Ρόι Χότζον. Ο πρώτος που τότε πανηγύρισε μαζί του ήταν ο νυν επιθετικός της Τότεναμ, ο οποίος έμελλε και να τον ξεπεράσει, πράγμα που έμοιαζε να έρχεται με μαθηματική ακρίβεια.

Και ποιος καλύτερος τρόπος για να «σπάσεις» ένα ρεκόρ, από τον ίδιο τρόπο που το έκανε και ο προκάτοχός σου; Κανένας, με τον Χάρι Κέιν να εκτελεί το πρώτο του πέναλτι μετά από αυτό το «μοιραίο», στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κόντρα στη Γαλλία, στα προημιτελικά του θεσμού.

Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Κέιν ανέλαβε την ευθύνη, για δεύτερη φορά στο ίδιο βράδυ και δεν το κατάφερε. Η εκτέλεσή του όμως κόντρα στην Ιταλία, πέρα από του προφανέστατου στατιστικού με το ρεκόρ, φανερώνει ένα ακόμη πράγμα: Πως ακόμη και αν εκείνο το ματς επαναλαμβανόταν, αυτός είναι ο πιο κατάλληλος για μία τέτοια στιγμή. Και ας καταλήξει αυτή στο φινάλε να χαθεί.

Τέλος, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα πρέπει να δει λίγο περισσότερο τι θα κάνει με την άμυνά του. Ναι, ο Χάρι Μαγκουάιρ συνηθίζει να είναι θετικός με την Αγγλία, σαφώς και έκανε καλό Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά η έλλειψη χρόνου συμμετοχής με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ίσως κάποια στιγμή να τον «προδώσει». Ούτως ή άλλως άλλωστε, κακά τα ψέματα, το δίδυμο Μαγκουάιρ – Στόουνς, δεν αποτελεί και το πιο ασφαλές στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως απόδοσης ή χρόνου συμμετοχής αμφοτέρων στους συλλόγους τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νίκη των Άγγλων στην Ιταλία έβαλε τις βάσεις για πρόκριση στο EURO του 2024. Ένα ματς, ένα «ιστορικό διπλό», το πρώτο επί ιταλικού εδάφους στον 21ο αιώνα και «πρωτιά» στον όμιλο, με τους Άγγλους να αντιμετωπίζουν την Βόρεια Μακεδονία που επίσης επικράτησε, στην 3η αγωνιστική του θεσμού. Σπουδαία νίκη και τα «τρία Λιοντάρια» προχωρούν. Και εδώ που τα λέμε, με έναν σούπερ Μπέλιγχαμ, με έναν ασταμάτητο Μπουκάγιο Σάκα και με έναν – και με τη βούλα πλέον – «καυτό» Χάρι Κέιν, το EURO του 2024 επιβάλλεται να αποτελέσει στόχο της ομάδας του Σάουθγκεϊτ…