Άρσεναλ: Πρώτη για 23 σερί αγωνιστικές και… ένα Μουντιάλ - Ναι, είναι το φαβορί για τον τίτλο!

Απέχουμε 10 αγωνιστικές από το τέλος και διστάζουμε ακόμη και τώρα να πούμε πως η Άρσεναλ είναι το φαβορί για να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2004. Διστάζουμε να χρίσουμε ως την πρώτη διεκδικήτρια του τίτλου, την ομάδα που για 23 σερί αγωνιστικές, με ένα Μουντιάλ να μεσολαβεί, δεν έπεσε ποτέ από την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα!



Άρσεναλ: Πρώτη για 23 σερί αγωνιστικές και… ένα Μουντιάλ - Ναι, είναι το φαβορί για τον τίτλο!

Προφανώς και όταν ξεκινούσε η σεζόν ήταν αδιανόητο να φανταστεί κανείς πως η Άρσεναλ θα βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά από 28 αγωνιστικές. Όχι μόνο δεν προέκυπτε από πουθενά, αλλά μιλάμε για μία ομάδα που πέρυσι έχασε την επιστροφή της στο Champions League, παρά το απίθανο «ντεμαράζ» που πραγματοποίησε από τα μέσα του πρωταθλήματος και έπειτα.

Κλονίστηκε από τους τραυματισμούς της, ηττήθηκε σε δύο συνεχόμενες αναμετρήσεις  από Τότεναμ και Νιούκαστλ και όταν κατέλαβε την 5η θέση της κατάταξης, δεν ήταν ικανοποιημένη. Παρά το γεγονός πως η σεζόν ξεκίνησε με 0/3, δίχως γκολ υπέρ της και στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, στη χειρότερή της εκκίνηση κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα.

Ο Μικέλ Αρτέτα παρουσιαζόταν τότε ως ο πρώτος υποψήφιος για να χάσει την δουλειά του, αλλά κατάφερε και γύρισε το χαρτί, για να έρθει φέτος και να καταπλήξει άπαντες. Να πετύχει πέντε συνεχόμενες νίκες, να βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας στην 5η αγωνιστική και από εκεί και πέρα, να μην παρέλθει ούτε μία εβδομάδα, στην οποία η Άρσεναλ να έπεσε από την εν λόγω θέση.

Πέρασε η πρώτη διακοπή για τις εθνικές ομάδες και οι «κανονιέρηδες» συνέχισαν εκεί από όπου σταμάτησαν. Ήρθε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου είδαν τον Γκαμπριέλ Ζεσούς να χτυπά, το αντιμετώπισαν άψογα και διατήρησαν την θέση τους.

Παρήλθε η Boxing Day, έκανε την εμφάνισή της η μεταγραφική περίοδος, ενισχύθηκαν και διαχειρίστηκαν σωστά τις τρεις συνεχόμενες εβδομάδες δίχως τρίποντο. Είδαν την διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι να μειώνεται στους δύο βαθμούς, αλλά δεν αγχώθηκαν, γνωρίζοντας πάντα πως έχουν ματς παραπάνω.

Όταν το πρόγραμμα τους χαμογέλασε, διατήρησαν την απόσταση ασφαλείας από τους «πολίτες», επικρατώντας με 5-0 της Έβερτον και έφτασαν εκ νέου στο +5 από την ομάδα που τους προξένησε και την πρώτη ήττα στο Βόρειο Λονδίνο, στο «σπίτι» τους.

Φτάσαμε σε μία ακόμη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, με την Άρσεναλ να έχει διατηρήσει το +5 από το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα, ούσα και στο +19 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 10 ματς να εκκρεμούν. Δέκα ματς στα οποία οι «κανονιέρηδες» θα ταξιδέψουν σε «Έτιχαντ» και «Άνφιλντ», θα παίξουν στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», θα συναντήσουν έξι από τις εννέα ομάδες που κινδυνεύουν, θα υποδεχθούν την Τσέλσι και θα κλείσουν την σεζόν εντός έδρας με τη Γουλβς.

Από την 5η αγωνιστική και έπειτα όμως, ένα είναι το δεδομένο: πως η Άρσεναλ δεν έπεσε ποτέ από την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Έχασε τον επιδραστικότερο παίκτη της, έλειψε 100 ημέρες, επέστρεψε και η διαφορά είχε μείνει αναλλοίωτη. Πώς γίνεται να μην ορίζουμε λοιπόν την εν λόγω ομάδα το πρώτο φαβορί, για το «παρθενικό» της τίτλο μετά από δύο δεκαετίες;

Δημήτρης Μανάκος