Άντονι: Ωραίες οι ντρίπλες και οι εκτελέσεις, αλλά χρειάζεται και δημιουργία

Ερχόμενος το περασμένο καλοκαίρι για να προστεθεί στην επιθετική «φαρέτρα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Άντονι έχει ελάχιστη συνεισφορά στο κομμάτι της δημιουργίας στην ομάδα του Έρικ Τεν Χάγκ, αν και έχει δείξει να προσαρμόζεται στον ρυθμό της Premier League.     



Άντονι: Ωραίες οι ντρίπλες και οι εκτελέσεις, αλλά χρειάζεται και δημιουργία

Πιθανότατα, στο μυαλό του Ολλανδού κόουτς, ο Άντονι, με την άφιξή του στο Μάντσεστερ, θα ήταν αυτός που θα συμπλήρωνε την τριάδα της επίθεσης, μαζί με τους Ράσφορντ και Σάντσο. Αυτό φάνηκε με το «καλημέρα» καθώς ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε βασικός, απέναντι στην Άρσεναλ, όπου μάλιστα σκόραρε έπειτα από ασίστ του Ράσφορντ.

 

 

Παρόλο που συστήθηκε με γκολ στο κοινό των «κόκκινων διάβολων» και με την συνεισφορά του στο σκοράρισμα να είναι ικανοποιητική, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το κομμάτι της δημιουργίας. Ο Άντονι, είχε ήδη «μοιράσει» δύο ασίστ, στην αρχή της χρονιάς με την φανέλα του Άγιαξ, αλλά από την μέρα που μετακόμισε στο Μάντσεστερ, σε 29 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, μετρά επτά γκολ και μόλις ένα «σερβίρισμα» (στο FA Cup).

Αναλυτικότερα, οι 0,05 αναμενόμενες ασίστ ανά 90 λεπτά (Expected Assists) στο πρωτάθλημα, όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα του «The Athletic», τον κατατάσσουν στην 21η θέση, ανάμεσα σε όλους τους wingers της Premier League.

Ταυτόχρονα, αγωνιζόμενος πάντα στα δεξιά της επίθεσης, όντας αριστεροπόδαρος, συνηθίζει να «κόβει» προς τα μέσα με την μπάλα και θα ήταν φυσιολογικό, εκτός από τις εκτελέσεις που αποδεδειγμένα μπορεί να πραγματοποιεί, να δημιουργεί εξίσου εύκολα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει.

Όπως μας δείχνει το παρακάτω γράφημα, έχει δημιουργήσει συνολικά 11 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, χωρίς κάποια να έχει μετουσιωθεί σε γκολ, ξεκινώντας από τα αριστερά και κινούμενος κυρίως προς τον άξονα. Παράλληλα, είναι τέτοια η ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργεί, που οι αναμενόμενες ασίστ του στο φετινό πρωτάθλημα είναι μόλις στο 0,7. Αυτό, σημαίνει πως θα μπορούσε να έχει -οριακά- τουλάχιστον μία.

Γιάννης Νικολόπουλος