Καλύτερη από την Άρσεναλ των Invincibles; Όχι, αλλά ο τίτλος για την φουρνιά του Αρτέτα θα έχει μεγαλύτερη αξία!

Έχουμε φτάσει πλέον στο να απομένουν 11 παιχνίδια για την ολοκλήρωση της Premier League και ξεκάθαρα αυτό που θέλει η Άρσεναλ είναι να συνεχίσει να δείχνει αυτή την εικόνα όπως στο πρώτο ημίχρονο με τη Φούλαμ! Κακά τα ψέματα, το μεταξύ τους παιχνίδι με την Μάντσεστερ Σίτι, θα είναι αυτό που θα καθορίσει αν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα! Αν δεν ηττηθεί από αυτήν, θα το πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία, αλλά αν χάσει θα πρέπει να συνεχίσει το νικηφόρο σερί της γιατί μόνο τότε θα μπορεί να ξεπεράσει τη Σίτι, που τους 90 βαθμούς τους περνάει σχεδόν κάθε χρόνο!  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Καλύτερη από την Άρσεναλ των Invincibles; Όχι, αλλά ο τίτλος για την φουρνιά του Αρτέτα θα έχει μεγαλύτερη αξία!

Κάθε εβδομάδα που περνά και η διαφορά δεν μειώνεται ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη θέση, απλώς αποτελεί κέρδος για την Άρσεναλ. Για μία ομάδα που ξεκίνησε την σεζόν με στόχο την 4η θέση και την επιστροφή στο Champions League μετά από επτά χρόνια και πλέον, έχει φτάσει στο σημείο όχι μόνο να διεκδικεί το πρωτάθλημα, αλλά να έχει και όλα τα φόντα για να το κατακτήσει.

Όταν ξεκίνησε νικηφόρα τη σεζόν και συνεπώς άρχισε να κάνει τους φίλους της να το πιστεύουν, είχα πει ξεκάθαρα πως «ναι μεν είναι μπάλα και ποτέ δεν ξέρεις, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κανείς τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Σίτι, είναι να πάει ο ίδιος πάνω από τους 90 βαθμούς».

Και φυσικά θυμίζω πως η Λίβερπουλ πέραν της σεζόν των 99 βαθμών, το έκανε σε δύο περιπτώσεις και πάλι δεν ήταν αρκετό, έχοντας χάσει τον τίτλο με 97 και 93 βαθμούς αντίστοιχα.

Ωστόσο, φέτος η υπόθεση έχει λίγο διαφοροποιηθεί, διότι Άρσεναλ και Σίτι άργησαν να παίξουν τα παιχνίδια τους. Και παρότι το ένα έλαβε χώρα στο «Έμιρεϊτς» και οι «πολίτες» σηματοδότησαν την δεύτερη από τις τρεις συνολικά, ήττες των Λονδρέζων, επί της ουσίας τίποτα δεν διαφοροποιήθηκε.

Η Άρσεναλ συνήλθε γρήγορα, συνέχισε να κερδίζει και πλέον για 3η φορά στην σεζόν μετρά πέντε συνεχόμενες νίκες, με το πρόγραμμα να την ευνοεί, καθώς για τις επόμενες 15 μέρες, δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψει εκτός Λονδίνου. Η εμφάνισή της επί της Φούλαμ ήταν εκπληκτική για ένα ημίχρονο, συντηρητική - πολύ φυσιολογικά - στην επανάληψη και φυσικά πολύ πιο ηχηρή από το 1-0 των «πολιτών» στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας, όπου αν ο Ολίσε δεν είχε υποπέσει σε εκείνο το άτσαλο μαρκάρισμα, ίσως και να είχαμε «λευκή» ισοπαλία της Σίτι στο «Σέλχαρστ Παρκ».

Με τα «αν» όμως δεν παίζεται ποδόσφαιρο και για αυτό προχωράμε στο πρακτικό του πράγματος. Μένουν 11 αγωνιστικές και η διαφορά είναι στους πέντε  βαθμούς. Αν η Άρσεναλ κερδίσει τα ματς  ακόμα και αν χάσει από το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα, τότε θα πάρει το πρωτάθλημα! Ωραία το λες δεν είναι εύκολο να το κάνεις ωστόσο μέχρι τώρα δείχνει ότι μπορεί να κάνει τουλάχιστον εννέα από τα ματς που της απομένουν. Ποιες είναι οι πιο δύσκολες αναμετρήσεις της; Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», ίσως η Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, που «καίγεται» για βαθμούς, Τσέλσι στο «Έμιρεϊτς» και Νότιγχαμ, αν δεν έχει σωθεί, την προ τελευταία αγωνιστική στο «Σίτι Γκράουντ». Στην ίδια κατηγορία με το Ανφιλντ περιλαμβάνεται και η εξόρμηση στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», που πέρυσι της στέρησε την τετράδα, ενώ ποτέ ένα ματς με τη Μπράιτον, την οποία θα υποδεχθεί, δεν είναι απλή υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του  Γκουαρδιόλα θα αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων τη Λίβερπουλ την Πρωταπριλιά, τη Μπράιτον στο «Άμεξ», την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» και την προ τελευταία αγωνιστική την Τσέλσι εντός έδρας.

Αντιλαμβάνεστε πως αμφότερες έχουν δύσκολα ματς και πόσο κρίσιμη θα αποδειχθεί η μεταξύ τους αναμέτρηση. Οι δρόμοι της Άρσεναλ είναι δύο. Κερδίζει και τελειώνει, με την ισοπαλία σαφώς να είναι υπέρ της ή χάνει και πηγαίνουμε σε… δράμα, το οποίο η Σίτι γνωρίζει καλύτερα από όλες.

Όσον αφορά τη σύγκριση με τους αήττητους και το αν οι Invincibles πρέπει να μπουν στην κουβέντα, η απάντηση είναι «σε καμία περίπτωση». Τεράστιες οι διαφορές εκείνου του πρωταθλήματος με αυτό που παρακολουθούμε, άλλος ο ρυθμός, διαφορετικά και ιδιαίτερα πιο ακριβά τα ρόστερ. Αγωνιστικά εκείνη ήταν μία ομάδα μαθημένη στον πρωταθλητισμό ωστόσο μην ξεχνάμε πως το επίπεδο του πρωταθλήματος τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 και σε αυτό δεν χωράει κουβέντα όσο κι αν κάποιοι θέλουν να λένε αντίθετα πράγματα! Ομάδες που είναι τώρα στην 10η και στην 15η θέση της βαθμολογίας, τότε θα διεκδικούσαν έξοδο στην Ευρώπη! 

Οι βαθμοί εκείνης της Άρσεναλ των 26 νικών και των 12 ισοπαλιών σήμερα δεν εγγυώνται τον τίτλο. Και αυτό καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το επίτευγμα της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα να έχει φτάσει φέτος να συγκρίνεται με μια εποχή που θα μείνει αξεπέραστη! Από την άλλη βαθμολογικά μπορεί να πάει υψηλότερα αυτή τη φορά για να πάρει τον τίτλο αυτό δεν σημαίνει πως η εντεκάδα που έχει τώρα ο Αρτέτα θα μπορούσε να αντέξει σε πραγματική σύγκριση με τις μονάδες που είχε τότε ο Βενγκέρ μέσα στο γήπεδο! Άτοπη η  σύγκριση απλά! Εκείνη η Άρσεναλ περίμενες να πάρει τον τίτλο και το απαιτούσες, η τωρινή θα είναι πραγματικά μία μεγάλη υπέρβαση εάν περάσει πάνω από μία ομάδα όπως είναι η Μάντσεστερ Σίτι, σε μία μονομαχία τίτλου την οποία δεν έχει γνωρίσει η φουρνιά του τώρα απέναντι σε μία ομάδα που το ‘χει κάνει με συνέπεια όλες τις τελευταίες σεζόν! Γι’ αυτό ακριβώς ως αξία τίτλου θα είναι και μεγαλύτερη!