Ο κίνδυνος προημιτελικών Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς ομάδα της Πρέμιερ 27 χρόνια μετά!

Κάθε άλλο παρά ιδανική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίδοση των αγγλικών ομάδων στους πρώτους αγώνες της φάσης των «16» του UEFA Champions League και το ενδεχόμενο αποκλεισμού και των τεσσάρων είναι απόλυτα υπαρκτό, σε μια κατάσταση που ίσως μάς γυρίσει στο 1996!  



Ο κίνδυνος προημιτελικών Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς ομάδα της Πρέμιερ 27 χρόνια μετά!

Η Λίβερπουλ, μετά τον διασυρμό με 5-2 στο «Άνφιλντ» από τη Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Τσέλσι και Τότεναμ, ηττήθηκαν με 1-0 από Ντόρτμουντ και Μίλαν αντίστοιχα, και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, ευελπιστώντας σε ανατροπή στις ρεβάνς που έχουν στην έδρα τους.

Στην καλύτερη μοίρα βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία ήρθε ισόπαλη με 1-1 στην έδρα της Λειψίας, ωστόσο πλέον δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ και ουσιαστικά έχει να παίξει έναν «τελικό» πρόκρισης στο «Έτιχαντ», απέναντι σε μία πολύ επικίνδυνη ομάδα.

Η απουσία των ομάδων της Premier League, από τα προημιτελικά του UEFA Champions League, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, σύνηθες φαινόμενο.

Μάλιστα, για να βρούμε την τελευταία φορά που η οκτάδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν περιείχε αγγλική ομάδα, πρέπει να ανατρέξουμε στην αγωνιστική περίοδο, 1995-96.

Εκείνη την περίοδο η μορφή της διοργάνωσης ήταν διαφορετική, με 24 ομάδες να συμμετέχουν, εκ των οποίων οι 8 είχαν το προνόμιο της απευθείας εισόδου στους ομίλους. Συγκεκριμένα, ήταν οι πρωταθλητές των επτά χωρών με το υψηλότερο ranking στην UEFA και ο τροπαιούχος της προηγούμενης χρονιάς.

Οι υπόλοιπες 16, αγωνίζονταν μεταξύ τους σε διπλές αναμετρήσεις, ώστε να προκύψουν οι οκτώ και να συμπληρώσουν τα τέσσερα γκρουπ τεσσάρων ομάδων. Από κει και έπειτα, προκρίνονταν στην επόμενη φάση οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου, σχηματίζοντας τους προημιτελικούς.

Τη σεζόν εκείνη, η Μπλάκμπερν ήταν ο εκπρόσωπος της Premier League, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο, η πορεία της στον όμιλο ήταν απογοητευτική, τερματίζοντας στην τελευταία θέση, πίσω από Σπαρτάκ Μόσχας, Λέγκια Βαρσοβίας και Ρόζενμποργκ, συγκεντρώνοντας μόλις τέσσερις βαθμούς και έτσι, αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση.

Ιάσονας Τσίλης