Οι εικόνες της επόμενης μέρας της Λίβερπουλ του Κλοπ και τα μαθήματα από τον Σερ Άλεξ που πρέπει να πάρει ο Τεν Χαγκ!

Η  φετινή Λίβερπουλ σε πολλές περιπτώσεις στη σεζόν που διανύουμε μας έκανε να απορήσουμε αρνητικά. Της έλειπαν οι  παλιές βεβαιότητες της εποχής Κλοπ. Η ένταση. Το πάθος. Το γρήγορο παιχνίδι. Το πρέσινγκ ψηλά και κυρίως στη μεσαία γραμμή. Και  όλα επανήλθαν σε ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία. Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο καλύτερο της σημείο στη σεζόν, προερχόμενη από 11 ματς αήττητη  και με έναν τίτλο την περασμένη Κυριακή στο Wembley, να γνωρίζει την μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της απέναντι στην Λίβερπουλ με 7-0. «Football bloody hell» που έλεγε και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Οι εικόνες της επόμενης μέρας της Λίβερπουλ του Κλοπ και τα μαθήματα από τον Σερ Άλεξ που πρέπει να πάρει ο Τεν Χαγκ!

Τα δύο γκολ του Μοχάμεντ Σαλάχ τον έκαναν πρώτο σκόρερ της Λίβερπουλ στην Premier League με 129, ξεπερνώντας τον Ρόμπι Φάουλερ παρόλο που έχει αγωνιστεί σε  61 παιχνίδια λιγότερα.

Το ρεκόρ του Σαλάχ δείχνει τον σεισμικό αντίκτυπο που είχε από την πρώτη μέρα που έφτασε στο Λίβερπουλ από τη Ρόμα τον Ιούνιο του 2017 - και όμως εδώ η αίσθηση ήταν πως σε ένα απόγευμα μέσα, πήρε τη θέση του σε αυτό που ο Κλοπ χτίζει για το μέλλον.

Ο Αιγύπτιος πέτυχε δύο γκολ, αλλά  δεδομένου του γεγονότος ότι είναι επίσης ο σχεδόν μόνιμος σκόρερ της Λίβερπουλ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια, με 12 γκολ συνολικά, εκ των οποίων τα 10 στα τελευταία πέντε ματς, ούτε αυτό ξάφνιασε. Ήταν όμως μια εικόνα από το κοντινό μέλλον της επίθεσης της Λίβερπουλ, αφού ήταν πολύ σημαντικός  ο αντίκτυπος της εικόνας των δύο νεοφερμένων στο τρίο! Τόσο ο Ντάργουιν Νούνιες  και κυρίως ο Κόντι Χάκπο που προτίμησε τη Λίβερπουλ από το να υπογράψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο, και έκανε το πιο μεστό παιχνίδι του μέχρι τώρα με την κόκκινη φανέλα, σκοράροντας δύο φορές και γενικώς δείχνοντας απλόχερα το ταλέντο του, καθώς το «ζευγάρι» έδινε μια…  δελεαστική εικόνα του μέλλοντος.

Ο Σαλάχ, ο Σάντιο Μανέ και ο Ρομπέρτο Φιρμίνο σχημάτισαν μια από τις πιο δυνατές τριάδες  στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο στην ομάδα που έφτιαξε ο Κλοπ, αλλά οι άνεμοι της αλλαγής πνέουν και δεν σταματούν, αφού έπρεπε και σωστά η Λίβερπουλ να σκεφτεί την επόμενη μέρα.

Ο Μανέ αποχώρησε για την Μπάγερν Μονάχου το καλοκαίρι, ενώ ο Φιρμίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα έφευγε από τη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν, αλλά πιο καλό σημείο και πιο καθοριστικό ματς για να αντιληφθούν όλοι πως πολύ σωστά ο Κλοπ προχώρησε στην επιλογή να κρατήσει τον Σαλάχ το καλοκαίρι και να προχωρήσει γύρω του τις αλλαγές, δεν θα μπορούσε να υπάρξει!

Πράγματι, ήταν δείγμα επίσης  του τέλειου σεναρίου της Λίβερπουλ την Κυριακή, το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος μπήκε ως αλλαγή σε μια ενθουσιώδη υποδοχή και «υπέγραψε» σε αυτό το παιχνίδι-ορόσημο το γκολ που διαμόρφωσε το 7-0 μπροστά από  το KOP! Κάπως έτσι γράφουν τα σενάρια στο Χόλιγουντ!

Και όμως, στα  πρώτα 45 λεπτά όλα έδειχναν ένα πολύ ισορροπημένο και σφιχτό παιχνίδι. Ο Χάκπο σκόραρε με το πρώτο σουτ στον στόχο από καταπληκτική πάσα του Ρόμπερτσον στο 43’, αλλά τη διαφορά έκανε το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους.

Ένα γκολ από τον Νούνιες και ένα αμέσως μετά με υπέροχο τελείωμα από τον Χάκπο έφτασαν το σκορ στο 3-0 και από εκεί ο κατήφορος ήταν ασταμάτητος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον ίδιο τον προπονητή της, τον Ερικ Τεν Χαγκ, να λέει μετά πως οι παίκτες του έχασαν το μυαλό τους και αυτό είναιι, και πολύ σωστά το υπογραμμίζει, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε τέτοιες ομάδες!

Η Λίβερπουλ του τελευταίου μήνα, από το ματς με την Έβερτον και μετά, βρίσκει και πάλι τον κανονικό της ρυθμό. Το μουδιασμένο της ξεκίνημα τον Αύγουστο το είχε διορθώσει περίπου τον Νοέμβριο και κάποιοι  περίμεναν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ότι θα συνεχιζόταν και θα έμπαινε αργά ή γρήγορα μέσα στην πρώτη τετράδα. Και όμως στο ξεκίνημα του 2023, έφτασε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα με απανωτές ήττες, από την Μπρέντφορντ, τη Γουλβς και την Μπράιτον και την έφεραν στο απόλυτο ναδίρ! Υπήρχαν άνθρωποι που συζητούσαν ότι πρέπει να φύγει ο Κλοπ, υπήρχε κόσμος που ακόμα νοσταλγούσε τον Μανέ, πιστεύοντας ότι εάν ήταν ακόμα στο «Άνφιλντ» ξαφνικά και δια μαγείας η Λίβερπουλ θα κέρδιζε τα παιχνίδια της, και όλα τα πεσιμιστικά σενάρια που ακούγονται σε ανάλογες περιστάσεις!

Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Γιούργκεν Κλοπ και επίσης φυσικά ο Μανέ, παρά τα καταπληκτικά  πράγματα που πρόσφερε στην παρουσία του στη Λίβερπουλ, ο κύκλος του είχε κλείσει!

Η Λίβερπουλ φυσικά και θέλει μεταγραφές το καλοκαίρι και κυρίως στη μεσαία γραμμή, εκεί όπου χρειάζονται νέα και φρέσκα πόδια αλλά η εικόνα σε αυτόν το συγκεκριμένο αγώνα ήταν κάτι βγαλμένο από το 2018 το 2019 και το 2020, με τον Χέντερσον να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του της τελευταίας διετίας, τον Φαμπίνιο να θυμίζει τον κανονικό του εαυτό και δίπλα τους τον Έλιοτ να είναι ακριβώς αυτό που όλοι υπολογίζουν: μια σαφέστατη αχτίδα ελπίδας για το μέλλον! Εκεί όμως είναι το σημείο, στη μεσαία γραμμή δηλαδή, που χρειάζεται περισσότερο  φρεσκάρισμα η Λίβερπουλ! Και ο πρώτος που το ξέρει φυσικά είναι ο Κλοπ.

Στην επίθεση όμως αν και o Νουνιες με τον Χακπο είναι ακόμα πρώιμα έργα σε εξέλιξη, έχουν ποικιλία και ευελιξία. Ρίξτε τον παγκόσμιας κλάσης Σαλάχ στο μίγμα και αυτή είναι μια άλλη απειλητική δύναμη κρούσης της Λίβερπουλ στα σκαριά, με τον Ντίας να υπάρχει ακόμα μόλις επιστρέψει συν τον πολύ χρήσιμο Ζότα. Στην άμυνα όμως επίσης η Λίβερπουλ χρειάζεται κάποιο φρεσκάρισμα αν και η επιστροφή του Φαν Ντάικ στην ενδεκάδα έδωσε tην απαραίτητη ισορροπία τον τελευταίο μήνα!

Στο ευρύτερο πλαίσιο, η ομάδα του Κλοπ είναι πλέον μια «ενοχλητική»  παρουσία δίπλα σε ομάδες όπως η Τότεναμ και η Νιούκαστλ στον αγώνα για μια θέση στην πρώτη τετράδα! Η Λίβερπουλ το έργο το ξέρει και το έχει ξανακάνει. Nα μπορεί να βάλει σερί αγώνων και να το κερδίσει, σε αντίθεση με την Νιούκαστλ που ολοφάνερα το σκάφος μπάζει νερά και την Τότεναμ, που είναι ή του ύψους ή του βάθους, δεχόμενη τέσσερα γκολ από την Λέστερ, χάνοντας από την Γουλβς, αλλά κερδίζοντας τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι!

Το τελικό σκορ μπορεί να είναι ένα πράγμα που ξαφνιάζει γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τέτοιο αποτέλεσμα ανάμεσα στις δύο ομάδες, εκείνο όμως που δεν μπορεί να ξεγελάσει είναι η σαφέστατη αγωνιστική βελτίωση της Λίβερπουλ τον τελευταίο μήνα.

Για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτή η ήττα είναι ένα πολύ σκληρό χαστούκι, αλλά ο Τεν Χαγκ πρέπει να πάρει μαθήματα από τον Σερ Άλεξ  και το πώς διαχειριζόταν ο ίδιος αντίστοιχα σκληρές μέρες που βίωσε στον πάγκο της ομάδας στα 27 χρόνια που έμεινε στο «Ολντ Τράφορντ».

Υπήρχε μία αίσθηση ότι αγωνιστικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρισκόταν πολύ μπροστά από την Λίβερπουλ έτσι όπως πήγαινε η σεζόν, αλλά χρειάζεται μία υπενθύμιση για το τι είχε πει μετά την ήττα με 4-0 από τη Λίβερπουλ τον Απρίλιο ο τότε ο προσωρινός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ραλφ Ράνγκνικ: «Είναι έξι χρόνια μπροστά μας η Λίβερπουλ».

Τα βήματα της Γιουνάιτεντ προς την ανάκαμψη αυτή τη σεζόν έδειχναν ότι η ψαλίδα όχι μόνο είχε κλείσει αλλά ήταν και πιο πάνω! Με το 7-0 η Λίβερπουλ έκανε πάλι τη διαφορά να μοιάζει με χάσμα!

Ούτε το ένα τελικά ισχύει, ούτε το άλλο, κάπου μεταξύ του μαύρου και του άσπρου υπάρχει το γκρι, αλλά το σίγουρο είναι πως οι δύο ομάδες είναι πλέον αρκετά κοντά και η επόμενη χρονιά μπορεί να μας δώσει για πρώτη φορά μετά από χρόνια μία μάχη για τον τίτλο στην οποία θα είναι μέσα και οι δύο! Αυτό για το ίδιο το αγγλικό πρωτάθλημα, προσωπικά το θεωρώ εξαιρετικό.