Τζακ Γκρίλις: Προσαρμόστηκε στα «θέλω» του Πεπ και δεν πάει χαμένο το… κατοστάρικο

Άλλος παίκτης είναι την φετινή σεζόν, ο Τζακ Γκρίλις, με τον Άγγλο εξτρέμ να έχει αφομοιώσει πλήρως την φιλοσοφία του Πεπ Γκουαρδιόλα, να έχει «φτιάξει» τα νούμερά του και να μην θεωρούνται «πεταμένα» λεφτά, τα 117 εκατομμύρια ευρώ της μεταγραφής του, από την Άστον Βίλα.



Τζακ Γκρίλις: Προσαρμόστηκε στα «θέλω» του Πεπ και δεν πάει χαμένο το… κατοστάρικο

Δεν είναι μόνο η κορδέλα και οι κατεβασμένες κάλτσες, που φέτος κάνουν τον Γκρίλις να ξεχωρίζει. Στην δεύτερή του σεζόν με την Μάντσεστερ Σίτι, θεωρείται ο βασικός αριστερός εξτρέμ του Πεπ Γκουαρδιόλα και δείχνει να έχει αφήσει πίσω του, την πρώτη χρονιά προσαρμογής, η οποία είχε μέτριες επιδόσεις και με μια… μπύρα στο χέρι.

Ντριμπλάρει για περισσότερα μέτρα, πιο συχνά και πιο επιτυχημένα, από Μαχρέζ και Φόντεν

Η φετινή «εκτόξευση» του Άγγλου μεσοεπιθετικού, σιγουρά κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επιμονή και την υπομονή του προπονητή του. Όμως, δεν πρέπει να αδικούμε και τον ίδιο, καθώς σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα του «The Athletic», είναι ο καλύτερος πλάγιος μεσοεπιθετικός ανάμεσα στον ίδιο, τον Ριγιάντ Μαχρέζ και τον Φιλ Φόντεν.

Οι μέσοι όροι του ανά 90 λεπτά είναι καταπληκτικοί. Πρώτος σε προωθητικά «κουβαλήματα» μπάλας (12,8) με ποσοστό επιτυχίας 30%, πρώτος σε μέση απόσταση που διανύει με την μπάλα (8,5 γιάρδες=7,7 μέτρα) και πρώτος σε επιτυχημένες ντρίπλες, με ποσοστό 40%. Ταυτόχρονα, όσα φάουλ κερδίζουν οι Μαχρέζ και Φόντεν, κερδίζει μόνος του (3,3), δείγμα της μαχητικότητάς του. Όλα αυτά είναι προϊόν της προσαρμοστικότητάς του, στην τακτική του προπονητή του και πιθανότατα μέχρι το τέλος της σεζόν, θα φανεί ακόμα περισσότερο στους αριθμούς του.

Μην ξεχνάμε πως το αστρονομικό ποσό των 117 εκατομμυρίων ευρώ, που χρειάστηκε για να μετακομίσει το καλοκαίρι του 2021, από την Άστον Βίλα, συχνά ήταν το πρώτο που ακουγόταν στις μέτριες εμφανίσεις του. Ακόμη και αυτό όμως, φαίνεται πως αρχίζει να το «εξαφανίζει» και πλέον η συζήτηση αφορά το πόσο επιδραστικός είναι στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι.

Σίγουρα ο Γκουαρδίολα είναι ικανοποιημένος από τον Άγγλο διεθνή, χωρίς ωστόσο να τον αφήνει να επαναπαύεται, κάτι που φάνηκε σε πρόσφατες δηλώσεις τους: «Προφανώς παίζει πολύ καλά. Του μιλάω για τις αποφάσεις του, η ποιότητα ήταν πάντα εκεί, αλλά η δέσμευση να πάρει το ρίσκο σε σημαντικές στιγμές κάνει τη διαφορά. Πρέπει να συνεχίσει.»

Φέτος, σε 31 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μετρά τρία γκολ, πέντε ασίστ, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ακόμη καλυτέρα νούμερα απ’ ότι πέρυσι και δεν θα πάει… χαμένο το «κατοστάρικο» της μεταγραφής του.

Γιάννης Νικολόπουλος