Ένας τίτλος που μπορεί να γίνει πραγματικά το εφαλτήριο για να ξεπεράσει η Γιουνάιτεντ το σύνδρομο… Σερ Άλεξ!

Μόνο με έναν τίτλο, τον πρώτο μετά από 2.200 μέρες, θα κατάφερνε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κάνει άπαντες να συνειδητοποιήσουν πως επιστρέφει. Ή ακόμη καλύτερα πως επέστρεψε, με τον Έρικ Τεν Χαγκ να πραγματοποιεί ένα σπουδαίο έργο και να αναδεικνύει πως το σύνδρομο… Σερ Άλεξ, ναι μεν είναι τιμητικό για την ίδια, αλλά πρέπει να παρέλθει για να πάει ένα βήμα παρακάτω. Συνεχίζουν μέσα σε κάθε στόχο οι «κόκκινοι διάβολοι» και το Λιγκ Καπ πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο, ώστε την επόμενη σεζόν να ξεκινήσει στην ίδια ευθεία με τους διεκδικητές του τίτλου. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ένας τίτλος που μπορεί να γίνει πραγματικά το εφαλτήριο για να ξεπεράσει η Γιουνάιτεντ το σύνδρομο… Σερ Άλεξ!

Διόλου αμελητέος είναι ο τίτλος του Λιγκ Καπ. Το γνωρίζουμε όλοι, το γράψαμε και χθες, πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως οργανισμός, είχε την ανάγκη να κατακτήσει κάτι, για να ξανανιώσει «μεγάλη». Να αισθανθεί πως ξεπερνά το σύνδρομο… Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και πως περνά πλέον σε μία νέα εποχή, στην οποία θα ξεκινά από την ίδια ευθεία απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες του Big 6.

Μετά τη Σουόνσι το 2013, ο εν λόγω τίτλος καταλήγει κυρίως σε ομάδες του Big 6, με τη Μάντσεστερ Σίτι να τον έχει κατακτήσει τέσσερις φορές, τη Λίβερπουλ να τον παίρνει πέρυσι, την Τσέλσι φυσικά και πλέον τους «κόκκινους διαβόλους», οι οποίοι κατέκτησαν συνολικά ένα τρόπαιο, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2017 και το Europa League με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο.

Ήταν ανώτερη από τη Νιούκαστλ στο Wembley η ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ, κυριάρχησε στο ξεκίνημα, βρήκε δύο γκολ σε διάστημα έξι λεπτών και από εκεί και πέρα, έπρεπε να προβεί σε μία διαχείριση της αναμέτρησης. Σε ρεαλιστικό επίπεδο δεν κινδύνευσε ποτέ, η αλλαγή του Ολλανδού προπονητή με τον Μπισάκα λειτούργησε σωστά για να περιοριστεί ο Σεντ Μαξιμέν και ο πρώτος τίτλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 2.200 μέρες, είναι πλέον γεγονός.

Η πραγματική ουσία της εν λόγω κατάκτησης είναι πως ο Έρικ Τεν Χαγκ πιστοποιεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις «νίκες» που έχει σημειώσει σε αγωνιστικό και μη επίπεδο το τελευταίο εξάμηνο.

Δεν είναι μόνο πως το «Ολντ Τράφορντ» έχει γίνει ξανά… κάστρο και πως όταν κάποιος το επισκέπτεται, δεν μπορεί να αισθάνεται φαβορί. Αυτό το αντιλήφθηκε η Λίβερπουλ στην 3η αγωνιστική, η αήττητη – μέχρι την 6η στροφή του πρωταθλήματος – Άρσεναλ, που έχασε με 3-1 και φυσικά η Μάντσεστερ Σίτι, που ηττήθηκε με ανατροπή στο «Θέατρο των Ονείρων».

Τέτοιες νίκες σου δίνουν ψυχολογία, αλλά ουσιαστικά κέρδη για τον Έρικ Τεν Χαγκ είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε την αποχώρηση και το όλο ζήτημα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και η αναγέννηση του Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος με το γκολ του στον τελικό έφτασε τα 25 φέτος σε 38 αναμετρήσεις. Εντυπωσιακός αν μη τι άλλο αριθμός, για έναν ποδοσφαιριστή που το καλοκαίρι είχε μεγάλες τάσεις φυγής και που δεν είχε φτάσει ποτέ στην καριέρα του σε μία σεζόν, σε επίπεδο να ξεπεράσει τα 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Επίσης το γεγονός του ότι πείστηκε ο Κασεμίρο  να συνεχίσει την καριέρα του στο Ολντ Τράφορντ και πολλοί δεν τον πίστεψαν στην αρχή, ήταν ακόμα μια νίκη! Ο Τεν Χαγκ τον ήθελε πολύ πιστεύοντας πως θα έδινε  ο Βραζιλιάνος άσος ποιότητα και αίσθηση υπεροχής στα αποδυτήρια για αυτό άλλωστε είναι ο πιο καλοπληρωμένος με σχεδόν 450.000 λίρες την εβδομάδα και τα χρήματα αυτά αποδεικνύονται πως έπιασαν τόπο! 

Εκτός από το γκολ στον τελικό ο Βραζιλιάνος ήταν με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης για ακόμα ένα σημαντικό παιχνίδι!

Ο  Έρικ Τεν Χαγκ έχει πλέον στόχο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να διατηρήσει το μομέντουμ της μέχρι και το τέλος της σεζόν. Να συνεχίσει να διεκδικεί το Europa league να πάει όσο πιο μακριά μπορεί στο FA Cup, που τώρα υποδέχεται τη Γουέστ Χαμ και να διατηρηθεί κοντά στην «κούρσα» της Premier League, που κακά τα ψέματα, δεν έχει τον πρώτο λόγο.

Έχει δύο ομάδες από πάνω της, θα πρέπει αμφότερες να καταρρεύσουν και η ίδια να μην κάνει «γκέλες» που δεν υπολογίζει, ώστε να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί και τον τίτλο, αλλά την δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό δεν πρέπει να την επηρεάζει.

Το σημαντικότερο για τους «κόκκινους διαβόλους» είναι πως θα επιστρέψουν στο Champions League, πως εκπέμπουν μία υγεία που μεταφράζεται σε νίκες και πως οι μεταγραφικές και πολύ δε περισσότερο, η επιλογή της πρόσληψης του Έρικ Τεν Χαγκ, αποδείχθηκαν άκρως επιτυχημένες.

Ανεξάρτητα λοιπόν με το αν θα λάβει χώρα μία ενδεχόμενη εξαγορά του συλλόγου ή όχι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζει σίγουρο πως θα ενισχυθεί το καλοκαίρι, έχοντας βασικά επιχειρήματα για να το κάνει. Πήρε τίτλο, τον πρώτο μετά από έξι χρόνια, διεκδικεί κάθε τρόπαιο, έχει σημειώσει μεγάλες νίκες και ανέδειξε την βελτίωσή της, μέσα σε… μισό χρόνο, με έναν άνθρωπο στον πάγκο που πιστοποίησε πως υπάρχουν… αφεντικά στο ποδόσφαιρο.

Αυτός ο τίτλος ελπίζει να είναι και το εφαλτήριο, προκειμένου η εποχή του Σκωτσέζου «θρύλου» για τον σύλλογο να λησμονείται ως μία μεγάλη ανάμνηση, αλλά να μην επιθυμεί η ίδια να γυρίσει πίσω. 

Σύμφωνοι, μπορεί κάποιος να πει πως  είχε πάρει ξανά στα επόμενα χρόνια του Σκωτσέζου  τεχνικού, πρώτα με τον Λουίς Φαν Χάαλ και μετά δύο μάλιστα την ίδια σεζόν με τον Μουρίνιο το Λιγκ Καπ και το Europa League, όμως δεν έχτισε πάνω σε αυτά! Τώρα  έχεις αίσθηση πως άλλαξε σελίδα, σήκωσε τρόπαιο και πλέον πρέπει να επενδύσει σε αυτό, στηρίζοντας στον απόλυτο βαθμό τον Έρικ Τεν Χαγκ, που μοιάζει να μπορεί – και ήδη το κάνει – να ξεπεράσει τα πεπραγμένα των προκατόχων του και να αποβάλλει το άγχος με το σύνδρομο του Σερ Άλεξ που «έπνιξε» κάθε προσπάθεια αυτά τα δέκα χρόνια!