Πώς η παράνοια των κανονισμών τιμωρεί τελικά τη Νιούκαστλ… τριπλά!

Έχουμε πει πάρα πολλές φορές πως η Premier League είναι το καλύτερο και το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του πλανήτη, με διαιτησίες που δεν είναι αντάξιες των προσδοκιών της Λίγκας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν μιλάμε για μία «σκανδαλώδη» διαιτητική απόφαση, αλλά για έναν ακατανόητο κανονισμό, ο οποίος «πληγώνει» ανεπανόρθωτα τη Νιούκαστλ τριπλά. Και την άλλη εβδομάδα, στον πρώτο της τελικό στον 21ο αιώνα, ίσως αυτό επιβεβαιωθεί με τον χειρότερο τρόπο: την απώλεια ενός τροπαίου. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Πώς η παράνοια των κανονισμών τιμωρεί τελικά τη Νιούκαστλ… τριπλά!

Αρχικά, προτού γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, καλό θα ήταν να διευκρινιστεί πως η κόκκινη κάρτα στον Νικ Πόουπ το απόγευμα του Σαββάτου στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», απέναντι στη Λίβερπουλ, είναι απολύτως σωστή.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει κάτι τέτοιο. Ο Άγγλος γκολκίπερ, που μετρά και το μεγαλύτερο αριθμό clean sheet στην Premier League, βγήκε από την περιοχή δίχως να είναι σίγουρος τι θέλει να κάνει, έκανε κακό υπολογισμό, έπιασε τη μπάλα με τα χέρια και είδε απολύτως δικαιολογημένα την κόκκινη κάρτα.

Καμία κουβέντα λοιπόν για τη διαιτησία, παρότι στην φετινή Premier League, η μεγαλύτερη συζήτηση πλην της «μονομαχίας» Άρσεναλ – Σίτι, έχει να κάνει με τον VAR και τις ακατανόητες – πολλές φορές – αποφάσεις.

Πάμε όμως στο πρακτικό του πράγματος, θεωρώντας απίστευτο το γεγονός ο Έντι Χάου να μην γνωρίζει τον κανονισμό και να μένει έκπληκτος από την κόκκινη κάρτα.

Μήπως πρέπει όταν γίνεται κάτι παρόμοιο, γιατί ο κανονισμός δεν μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον να μην τιμωρείται ο ποδοσφαιριστής και με τρία παιχνίδια, όπως είναι η απευθείας κόκκινη σε ένα τάκλιν που μπορεί να κοστίσει την καριέρα σε έναν παίκτη; Είναι διαφορετικό δηλαδή το «βάρος» του κάθε μαρκαρίσματος. Ο Πόουπ στέρησε από την ομάδα του τον εαυτό του στο υπόλοιπο της αναμέτρησης και από τη Λίβερπουλ ένα βέβαιο τρίτο γκολ, αλλά δεν τραυμάτισε κανέναν, ούτε έπαιξε επικίνδυνα.

Βγήκε εκτός περιοχής ο τερματοφύλακας και έπιασε την μπάλα με τα χέρια! Είναι ποινή και αποβλήθηκε και είναι δεκτό, αλλά για ποιο λόγο πρέπει η τιμωρία να είναι τόσο πιο αυστηρή και να χάνει και τα επόμενα παιχνίδια, που στην προκειμένη περίπτωση είναι εκπληκτικό το ότι θα χάσει τον τελικό του Λιγκ Καπ, που είναι ο πρώτος που θα παίξει η ομάδα του στον 21ο αιώνα, μετά από αυτόν του 1999 για το FA Cup κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πάλι.

Το απίστευτο επίσης των κανονισμών είναι αυτό που συμβαίνει με τον Μάρτιν Ντουμπράβκα, τον δεύτερο τερματοφύλακα των «καρακαξών» που χθες πήρε την θέση του Πόουπ και ήταν σταθερότατος, έχοντας καταγράψει και μία πολύ δύσκολη επέμβαση στο σουτ του Νούνιες.

Ούτε αυτός είναι διαθέσιμος για το Λιγκ Καπ, επειδή έπαιξε ως δανεικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας κάνει συμμετοχή στον εν λόγω θεσμό. Τι νόημα έχει λοιπόν να μπορείς να παίξεις με δύο διαφορετικές ομάδες την ίδια σεζόν στο Champions League, και να μην μπορείς να παίξεις με δύο διαφορετικές ομάδες, ειδικά όταν αυτή που παίζει τελικό είναι η κανονική σου ομάδα, και στην άλλη ήσουν δανεικός, στο Λιγκ Καπ;

Υπάρχει μία σειρά κανόνων που πρέπει κάποια στιγμή να εναρμονιστεί πλήρως με την πραγματικότητα του 2023 που διανύουμε! Είχε λογική κάποτε να μην μπορεί να παίξει ένας παίκτης στην ίδια σεζόν με δύο διαφορετικές ομάδες στο Κύπελλο Αγγλίας και στο Λιγκ Καπ αλλά αυτά ίσχυαν πριν από 20 χρόνια και πριν από μισό αιώνα.

Δεν μπορούν να εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα, που οι ποδοσφαιριστές αλλάζουν ομάδες διαρκώς. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, για να είμαστε και ξεκάθαροι, όταν έπαιξε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ντουμπραβκα έκανε μια χαρά τη δουλειά του για να είναι εδώ, σήμερα στον τελικό η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Γιατί να τιμωρείται τώρα και ο ίδιος και να μην μπορεί να παίξει στον τελικό με τον σύλλογο στον οποίο ανήκει, που τη δεδομένη χρονική στιγμή τον έχει ανάγκη; Και αντί για αυτόν, να πρέπει να αγωνιστεί ένας τερματοφύλακας που έχει να παίξει πάνω από δύο χρόνια σε επίσημο ματς…

Ο λόγος φυσικά για τον Κάριους, που ποτέ δεν ξεπέρασε τον τραυματικό τελικό του 2018 στο Champions League, με τα δύο λάθη του με τη φανέλα της Λίβερπουλ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Διότι ναι μεν, μπορεί να είναι μία «χρυσή» ευκαιρία για αυτόν να πάρει πίσω ό,τι του κόστισε το ποδόσφαιρο πριν από μία πενταετία, αλλά από την άλλη, αν συμβεί και πάλι ένα λάθος ή μία άτυχη στιγμή, τότε ο Κάριους θα αποχαιρετήσει την Premier League μία για πάντα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το προκείμενο είναι ένα. Ο Κάριους θα έπρεπε να είναι ο δεύτερος γκολκίπερ της Νιούκαστλ στον τελικό και ο Ντουμπράβκα ο βασικός της. Κάποια στιγμή λοιπόν, το συντομότερο δυνατό, το ποδόσφαιρο θα τακτοποιήσει όλες αυτές τις ανορθογραφίες θα γίνει και πολύ πιο συμβατό με την κανονική εποχή στην οποία ζούμε! Μέχρι τότε, ομάδες όπως η Νιούκαστλ – και κάθε μία που θα μπορούσε να ήταν στην θέση της, θα «λαβώνονται»… τριπλά, σε μία ιστορική στιγμή, που ανέμενε 24 χρόνια!