«Χουνέρι» της Φόρεστ στη Σίτι και ξανά μόνη στην κορυφή η Άρσεναλ, νέα ηχηρή «σφαλιάρα» για Τσέλσι

Η Μάντσεστερ Σίτι την «πάτησε»! Η Νότιγχαμ Φόρεστ την τιμώρησε για το γεγονός πως όταν είχε τις ευκαιρίες δεν τελείωσε το ματς κι έτσι η ομάδα του Κούπερ έφτασε στο 1-1, με το οποίο η Άρσεναλ είναι ξανά μόνη πρώτη στη βαθμολογία! Νέο «χαστούκι» για την Τσέλσι που ηττήθηκε 1-0 από την ουραγό Σαουθάμπτον! Η Φούλαμ πήρε (1-0) το... ντέρμπι Ευρώπης απέναντι στην Μπράιτον, τεράστια «τρίποντα» για Έβερτον και Μπόρνμουθ στην προσπάθεια επιβίωσης. Στο φινάλε πήρε βαθμό (1-1) η Μπρέντφορντ απέναντι στην Πάλας.



«Χουνέρι» της Φόρεστ στη Σίτι και ξανά μόνη στην κορυφή η Άρσεναλ, νέα ηχηρή «σφαλιάρα» για Τσέλσι

Νότιγχαμ – Μάντσεστερ Σίτι 1-1

Απίστευτο και όμως αληθινό! Η Νότιγχαμ Φόρεστ «έκοψε» δύο βαθμούς από τη Μάντσεστερ Σίτι και τη δεδομένη χρονική στιγμή η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα βρίσκεται στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα και στο -2 από την Άρσεναλ.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το απρόβλεπτο… 1-1, το οποίο επί της ουσίας είναι σαν να μην διαφοροποίησε καθόλου τα δεδομένα πριν από τη συνάντηση της Άρσεναλ με τη Σίτι στο Μάντσεστερ; Οι «γαλάζιοι» κυριάρχησαν στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και είδαν την υπεροχή τους να δικαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο 40ο λεπτό.

Ο Μπερνάρντο Σίλβα άνοιξε το σκορ, με πολύ ωραίο τελείωμα και όλα έδειχναν πως η Σίτι θα κατορθώσει εύκολα ή δύσκολα να φτάσει στο πολυπόθητο τρίποντο. Δεν είναι τυχαίο όμως που το «Σίτι Γκράουντ» αποτελεί την 10η καλύτερη έδρα της κατηγορίας...

Οι «πολίτες» είχαν σπουδαίες στιγμές για να πάρουν το ματς, με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι στο 69’, ύστερα από μεγάλη φάση του Φόντεν, ενώ τρία λεπτά αργότερα, ο Λαπόρτ δεν κατάφερε από το… μισό μέτρο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο ήρωας Κέιλορ Νάβας κράτησε τη Νότιγχαμ στο ματς και εν τέλει, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Γουντ στο 85ο λεπτό, στερώντας από τη Μάντσεστερ Σίτι δύο βαθμούς, στον «μαραθώνιο» του τίτλου στην Premier League!

 

Τσέλσι – Σαουθάμπτον 0-1

Οι Μαντουέκε, Μπαντιασίλ και Φοφανά βρέθηκαν στην 11άδα της Τσέλσι, με τον Μικάιλο Μούντρικ να μένει στον πάγκο μετά τις τελευταίες άγευστες εμφανίσεις του στο αρχικό σχήμα της ομάδας. Η Σαουθάμπτον αποφάσισε να παίξει στα ίσια όλο το παιχνίδι στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και να προκαλέσει προβλήματα στους «μπλε», οι οποίοι άρχισαν να ισορροπούν την κατάσταση μετά το 20λεπτο του ματς. Βέβαια καθαρή ευκαιρία δεν είχε καταγραφεί, με τον Αθπιλικουέτα στο ημίωρο να στέλνει την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτυών. Πριν την ανάπαυλα (45' + 1') η Σαουθάμπτον κέρδισε φάουλ εκτός περιοχής και γι' ακόμα μια φορά ήταν... σαν πέναλτι. Ο Τζέιμς Γουόρντ – Πράους ανέλαβε κι έγραψε το 1-0 για τους «άγιους»!

Η απάντηση του Πότερ ήταν η είσοδος του Γουέσλεϊ Φοφανά στο ματς στο δεύτερο μέρος, στην πρώτη του συμμετοχή από τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ, μπήκε και ο Στέρλινγκ στην επίθεση αντί του Ντάτρο Φοφανά, από τον οποίο πιθανότατα ο προπονητής του δεν έμεινε ικανοποιημένος. Ο κόσμος αντιλήφθηκε μια κάποια ζωντάνια μεγαλύτερη επιθετικά κι έτσι το «Στάμφορντ Μπριτζ» προσπάθησε να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στους «μπλε». Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν, άρχισαν να χάνουν τεράστιες ευκαιρίες απορώντας που δεν κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα και επιπλέον τραυματίστηκε στο κεφάλι από κλωτσιά ο Αθπιλικουέτα, αποχωρώντας με φορείο για να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για το σύνολο του Πότερ. Η Σαουθάμπτον θριάμβευσε και φυσικά η Τσέλσι παραμένει βυθισμένη στον προβληματισμό...

 

Μπράιτον – Φούλαμ 0-1

Την ίδια ώρα, «σοκαριστική» ήττα υπέστη η Μπράιτον στο «Άμεξ» από τη Φούλαμ με 1-0, με τον Σόλομον να είναι αυτός που διαμόρφωσε το τελικό σκορ της συνάντησης, παρά την «κυριαρχία» των «γλάρων» στο «σπίτι» τους, στο ντέρμπι του 6ου με τον 7ο στον βαθμολογικό πίνακα.

Μετά από ένα πρώτο μέρος δίχως πολύ μεγάλες στιγμές, η Μπράιτον πίεσε πολύ και απώλεσε δύο σημαντικές στιγμές, με τον ΜακΆλιστερ με τη συμπλήρωση μίας ώρας, αλλά και το γκολ του Σόλι Μαρτς που ακυρώθηκε στο 78ο λεπτό.

Η ομάδα του Ντε Τζέρμπι συνέχισε να προσπαθεί, με τον Ουντάβ να αστοχεί από πλεονεκτική θέση στο 81’, αλλά η «τιμωρία» ήρθε στο 88’, όταν ο Σόλομον σκόραρε και σηματοδότησε την πρώτη ήττα της Μπράιτον εντός του 2023!

 

Έβερτον – Λιντς 1-0

Η Λιντς δίχως να ενοχλήσει τον Πίκφορντ κέρδισε την κατοχή στο πρώτο κομμάτι της αναμέτρησης στο «Γκούντισον Παρκ», ενώ αντίστοιχα έλειπε και η ποιοητική τελική μεταβίβαση από πλευράς Έβερτον όταν άρχισε ν' αναπτύσσει το δικό της παιχνίδι. Ο Μελιέ στο 22' έκανε λάθος υπολογισμό της μπαλιάς του Κόουλμαν και προκάλεσε σύγχυση στα καρέ του, γλιτώνοντας όμως το γκολ που προσπάθησε να πετύχει ο Μοπέ. Η Έβερτον είχε ανάγκη την ενέργεια και τις κινήσεις του Αμαντού Ονανά από τη μεσαία γραμμή και τα «ζαχαρωτά» κατάφερναν σταδιακά να προκαλέσουν νευρικότητα στους φιλοξενούμενους.

Στο 38' ο Μελιέ έβγαλε εντυπωσιακά μια κεφαλιά του Ταρκόφσκι. Το χειρότερο και για τις δύο ομάδες ήταν το αποτέλεσμα που θα έπαιρνε η Μπόρνμουθ στο «Μολινό» κι όταν οι «cherries» προηγήθηκαν στο δεύτερο μέρος, οι Λιντς και Έβερτον έπεσαν στη ζώνη του υποβιβασμού. Η ομάδα του Σον Ντάις έβγαλε μεγαλύτερη δύναμη στον αγωνιστικό χώρο για να συνεχίσει να τεστάρει τον Μελιέ μέχρι να βρεθεί το μονοπάτι προς τα δίχτυα του. Στο 64ο λεπτό έγινε το 1-0 για τα «ζαχαρωτά» με τον Κόλμαν να κάνει σέντρα – σουτ ίσως και... άθελά του και να νικάει τον Μελιέ! Αυτό το σκορ έβγαλε το σύνολο του Ντάις από τις θέσεις του υποβιβασμού και η αντεπίθεση σωτηρίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το κλαμπ, που κράτησε το προβάδισμα μέχρι τέλους.

 

Γουλβς – Μπόρνμουθ 0-1

Σπουδαίο «διπλό» πανηγύρισε η Μπόρνμουθ στο «Μολινό» επί της Γουλβς, επίσης με 1-0, σε μία επικράτηση που την βγάζει από την επικίνδυνη ζώνη, την ανεβάζει στην 17η θέση με 21 βαθμούς και στο -2 από την 15η Γουλβς, που… θεωρητικά δεν κινδυνεύει!

Η πρώτη νίκη για τα «κεράσια» στο 2023 είναι γεγονός, παρά την πίεση των «λύκων» και την βελτιωμένη εικόνα τους υπό τις οδηγίες του Ζούλιεν Λοπετέγκι. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Ταβερνιέρ στο 49’,  με τη Γουλβς να έχει την κατοχή της μπάλας και πέντε τελικές προσπάθειες, αλλά να μην καταφέρνει να αποφύγει την ήττα.

 

Μπρέντφορντ – Κρίσταλ Πάλας 1-1

Η ποιότητα... απείχε από το παιχνίδι της Μπρέντφορντ με την Κρίσταλ Πάλας. Ευκαιρίες με το σταγονόμετρο και δίχως να μπορεί να πει κάποιος ότι προκάλεσαν ιδιαίτερο άγχος στους τερματοφύλακες των δύο ομάδων. Ό,τι κι αν έκανε ο Τόνεϊ από τη μία ή ο Αγιού από την άλλη, το ματς δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι που θα πρόσφερε ενθουσιασμό.

Η Μπρέντφορντ έφτασε σε ποσοστά κατοχής της μπάλας της τάξης του 70% περίπου, έκανε αλλαγές για να μπορέσει να λύσει τον Γόρδιο δεσμό, όμως, η Πάλας ήταν εκείνη που θα έβρισκε το δρόμο προς τα δίχτυα! Στο 69' ο Έζε με δυνατή κεφαλιά έγραψε το 1-0 για τους «αετούς». Κι ενώ εκείνοι πίστεψαν πως θα κατάφερναν να φύγουν από το Vitality με όλους τους βαθμούς, στο φινάλε ο Γιάνελτ χάρισε έναν πόντο στο σύνολο του Τόμας Φρανκ με το τελικό 1-1 χάρη σε κεφαλιά στο 90' + 6'!

Κώστας Ζάλιαρης, Δημήτρης Μανάκος