Μεγάλωσε αρκετά ο μαθητής… Αρτέτα για να κερδίσει σε ντέρμπι τίτλου τον δάσκαλο Πεπ;

Ντέρμπι κορυφής στην Premier League την Τετάρτη ( 15/2 ) στις 21:30 στο «Έμιρεϊτς», με την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα και τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα να τίθενται αντιμέτωπες για ακόμη μία φορά. Τι έχει γίνει, όμως, στις προηγούμενες οκτώ αναμετρήσεις μεταξύ τους μετά την φυγή του Ισπανού από το «Έτιχαντ»;  



Μεγάλωσε αρκετά ο μαθητής… Αρτέτα για να κερδίσει σε ντέρμπι τίτλου τον δάσκαλο Πεπ;

Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και από τότε οι δυο τους διατήρησαν μια στενή φιλική και επαγγελματική σχέση. Ο Αρτέτα υπήρξε βοηθός προπονητή του Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι από το 2016 έως το 2019. Προσλήφθηκε ως προπονητής της Άρσεναλ στη συνέχεια και έκτοτε έχει αντιμετωπίσει οκτώ φορές την πρώην ομάδα του.

Έχει νικήσει μόλις σε μία περίπτωση, όμως, μετρώντας ήττες σε όλες τις υπόλοιπες μεταξύ τους αναμετρήσεις. Η μοναδική νίκη ήρθε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας το 2020, με 2-0 με δύο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ, σε μία εμφάνιση όπου η Άρσεναλ άφησε τη μπάλα στη Σίτι και την «πλήγωσε» στους κενούς χώρους.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Σίτι έφυγε είτε με τους τρεις βαθμούς είτε με την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Πέντε νίκες στα τελευταία ισάριθμα παιχνίδια στην Premier League, με τελευταία αυτή με 2-1 στο «Έμιρεϊτς», Πρωτοχρονιά του 2022, με ανατροπή με τέρμα του Ρόδρι στο 90+3’, σε ένα ματς που ο Αρτέτα απουσίαζε λόγω κορονοϊού και η γηπεδούχος ήταν ανώτερη κατά γενική ομολογία.

Εξασφάλισε τη πρόκριση στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ Αγγλίας της σεζόν 2020-2021 επικρατώντας στη φάση των «8» με 4-1 πάλι εκτός έδρας. Τελευταία και πιο πρόσφατη αναμέτρηση μεταξύ των δύο αυτή της 27ης Ιανουαρίου 2023 για τον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου η Σίτι κέρδισε με 1-0 με γκολ του Νέϊθαν Άκε στο 64’.

Πλέον, όμως, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Ντέρμπι τίτλου με την Άρσεναλ να βρίσκεται τρεις βαθμούς μπροστά από την Σίτι, έχοντας και ένα ματς λιγότερο. Μια νίκη για τη φιλοξενούμενη όμως μπορεί να στρέψει τους Λονδρέζους στην εσωστρέφεια αφού θα είναι το 3ο σερί παιχνίδι που δεν θα  «γευτει» τη χαρά του τριπόντου. Από την άλλη μία επικράτηση για τους «κανονιέρηδες» θα τους φέρει έξι βαθμούς μπροστά και επί της ουσίας, ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη Premier League μετά το 2004. Αρτέτα εναντίον Πεπ λοιπόν. Θα βρει λύσεις ο Ισπανός στα προβλήματα που θα του δημιουργήσει ο… δάσκαλος του;

 

 

Χρήστος Σκούρας