Σέλτικ-Γιακουμάκης: Η μεταγραφή του ήταν win-win και για τους δυο

Η Σέλτικ αποφάσισε να πουλήσει τον Γιώργο Γιακουμάκη και πολλοί αναρωτιούνται αν έκανε σωστά. Το England 365 γράφει.  



Σέλτικ-Γιακουμάκης: Η μεταγραφή του ήταν win-win και για τους δυο

Ο Γιώργος Γιακουμάκης ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να ανοίξει νέα σελίδα στην καριέρα του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο MLS με την Ατλάντα Γιουνάιτεντ. Ο διεθνής φορ άφησε την Γλασκώβη και την πρωταθλήτρια Σκωτίας έναντι 4,8 εκατ. ευρώ με την Σέλτικ να παραχωρεί τον περσινό της πρώτο σκόρερ ο οποίος όμως φέτος δεν βρισκόταν στα βασικά πλάνα του Άγγελου Ποστέκογλου.

Αν κάποιος δει τους αριθμούς δικαίως θα αναρωτηθεί για το αν οι «Κέλτες» πήραν την σωστή απόφαση και να δείξουν την πόρτα της εξόδου στον 29χρονο επιθετικό. Η περσινή σεζόν για τον Έλληνα φορ ήταν ονειρική, αφού με σχεδόν ένα γκολ ανά αγώνα πρωταθλήματος κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Premiership, ενώ και φέτος παρά το γεγονός πως δεν ξεκινούσε βασικός, συνέχιζε να σκοράρει αν και όχι με την ίδια ευχέρεια. 

Παρόλα αυτά η φετινή σεζόν δεν είχε καμία σχέση με την περσινή. Πριν αποχωρήσει ο Γιακουμάκης είχε μείνει άσφαιρος στα δέκα τελευταία ματς πρωταθλήματος της Σέλτικ με τον Ποστέκογλου πάντως να του δίνει ευκαιρίες κυρίως προερχόμενος από τον πάγκο. Για τον τεχνικό των πρωταθλητών Σκωτίας αλλά και για την Σέλτικ η απόφαση μπορεί να μην ήταν εύκολη αλλά είχε λογική.

Αν παρατηρήσει κανείς την καριέρα του ο Γιακουμάκης έκανε το μπαμ την σεζόν 2016-17 με τον Πλατανιά όταν με 11 γκολ εκείνη την σεζόν οδήγησε την ομάδα της Κρήτης στην 7η θέση της βαθμολογίας. Οι εμφανίσεις αυτές ανάγκασαν την ΑΕΚ να τον κάνει δικό της, χωρίς όμως ποτέ να τον πιστέψει πραγματικά με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι δανεισμοί σε ΟΦΗ και την πολωνική Γκόρνικ. Τα όσα έκανε στην Πολωνία ανάγκασαν την ολλανδική Φένλο να τον κάνει δικό της έναντι 600.000 ευρώ το 2020.  

Και το «ευχαριστώ» του Κρητικού επιθετικού ήταν να πετύχει 26 γκολ (τα οκτώ με πέναλτι) και να βγει πρώτος σκόρερ στην Eredivisie. Τα γκολ αυτά όμως δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν την Φένλο στην κατηγορία. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Σέλτικ η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 2.5 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Νησί. Και αν η πρώτη χρονιά ήταν ονειρική ή δεύτερη τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο.

Πέρυσι ο Γιακουμάκης είχε 3,48 σουτ ανά 90 λεπτά στην Premiership, τα πιο πολλά από κοντά στην αντίπαλη μικρή περιοχή όπου οι πιθανότητες επίτευξης γκολ ήταν αυξημένες. Σύμφωνα με την Opta  ο μέσος όρος xG (χωρίς πέναλτι), έφτανε στο 0,21, δίνοντάς του ένα ποσοστό xG που έφτανε το 0,73. Αυτή τη σεζόν, ο Γιακουμάκης είναι στο 0,77 xG (χωρίς να υπολογίζονται όπως είπαμε τα πέναλτι), ένας καλύτερος αριθμός σε σχέση με πέρυσι, αλλά το xG του ποσοστό έχει πέσει στο 0,14. Αυτό δείχνει πως φέτος οι καθαρές προσπάθειες για γκολ είναι σε πτώση και πως θα χρειαζόταν περισσότερες προσπάθειες για να φτάσει τον ίδιο αριθμό γκολ σε σχέση με πέρυσι, και το γεγονός πως δεν ήταν στις βασικές επιλογές του Ποστέκογλου δεν βοηθούσε.

Την ίδια ώρα η Σέλτικ άλλαξε τρόπο παιχνιδιού κάτι που σήμαινε πως το στιλ του Γιακουμάκη δεν ταίριαζε σε αυτό που ήθελε ο προπονητής της. Και αυτό γιατί ο Γιακουμάκης είναι φορ περιοχής, που παίζει κυρίως μέσα στο κουτί και δεν ήταν ο κατάλληλος για το συνδυαστικό παιχνίδι που είχε στο μυαλό του ο Ελληνοαυστραλός τεχνικός, κάτι που το προσφέρει πιο εύκολα ο φετινός πρώτος σκόρερ της Σέλτικ, ο Ιάπωνας Φουρουχάσι.  Το γεγονός πως η Σέλτικ δεν ήταν διατεθειμένη να προσαρμοστεί πάνω στον Έλληνα φορ αλλά αντίθετα έπρεπε να τον ενσωματώσει στο τρόπο παιχνιδιού της ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που στο «Σέλτικ Παρκ» πήραν την απόφαση να είναι ανοικτοί σε μια πιθανή πώληση, ενώ και το γεγονός πως τα οικονομικά δεδομένα θα ήταν υπέρ τους, μην ξεχνάμε η Σέλτικ έβγαλε καθαρό κέρδος 2 εκατ. ευρώ έκαμψε και τις τελευταίες αντιστάσεις που μπορεί να υπήρχαν.

Παράλληλα και ο ίδιος ο Γιακουμάκης ήταν πάντα ανοικτός σε νέες προκλήσεις όπως φάνηκε και από το γεγονός πως οι προτάσεις που ήρθαν ήταν από πρωταθλήματα όπως της Ιαπωνίας και του MLS που του πρόσφεραν καλύτερες οικονομικές απολαβές αλλά κι έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με την Σέλτικ.

Έτσι, όταν η πρόταση της Ατλάντα έφτασε, οι πρωταθλητές Σκωτίας αποφάσισαν να πούνε το ναι, αφού με την διαφορά στους εννιά βαθμούς από την αιώνια αντίπαλο Ρέιντζερς αλλά και με την επιθετική γραμμή να μην επηρεάζεται καθόλου από τον φετινό παραγκωνισμό του Γιακουμάκη (η Σέλτικ έχει πετύχει ήδη 78 γκολ, 3 γκολ ανά αγώνα) για τους «Κέλτες» ήταν μια απόφαση απολύτως λογική, μια απόφαση για το καλύτερο τόσο για την ίδια την ομάδα όσο και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.

Θοδωρής Βασίλης