Ποιος παίκτης από ομάδα του Big 5 θα «χωρούσε» στη ενδεκάδα της φετινής Άρσεναλ;

Είναι μια απορία. Είναι ένα θέμα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να τεθεί προς συζήτηση. Ας ξεκινήσουμε το ερώτημα, θέτοντάς το προς τους φίλους της Άρσεναλ… «Ποιος ποδοσφαιριστής από το ρόστερ του Big 5, θα ξεκινούσε βασικός στους «κανονιέρηδες»;



 Ποιος παίκτης από ομάδα του Big 5 θα «χωρούσε» στη ενδεκάδα της φετινής Άρσεναλ;
Κοιτώντας κανείς το ρόστερ της Άρσεναλ, διαπιστώνει πολύ εύκολα πως ναι μεν δεν έχει το «βάθος» της Μάντσεστερ Σίτι ή τον πάγκο της Τσέλσι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως υπολείπεται σε ποιότητα.

Γνωστό το άντι-επιχείρημα στην εν λόγω συζήτηση… «Έχει 11 ικανούς ποδοσφαιριστές, δεν έχει πάγκο, τι θα συμβεί όταν κάποιος χτυπήσει…» και διάφορες τέτοιες τοποθετήσεις, οι οποίες ναι μεν έχουν την λογική τους, αλλά καλό θα ήταν να φρεσκάρουμε και λίγο τη μνήμη μας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως στο μήνα που παρήλθε, οι «κανονιέρηδες» του Μικέλ Αρτέτα προέβησαν σε διορθωτικές κινήσεις του ρόστερ τους. Απέκτησαν τον Γιακούμπ Κίβιορ, που μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως κεντρικός αμυντικός, όσο και ως αμυντικός μέσος, πήραν έναντι 12 εκατομμυρίων τον Ζορζίνιο από την Τσέλσι και πρόσθεσαν στην επιθετική τους «φαρέτρα» τον Λεάντρο Τροσάρ.

Τρεις παίκτες εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που είχαν στο ρόστερ τους, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Κίβιορ είναι ο μοναδικός παίκτης της αμυντικής γραμμής της Άρσεναλ, που μπορεί να καλύψει τρεις θέσεις (παίζει και αριστερό μπακ), πως η ηρεμία του Ζορζίνιο πιθανώς δεν συγκρίνεται με κάποιον παίκτη σε κάθε σύλλογο της Premier League, και πως ο Βέλγος, πρώην επιθετικός της Μπράιτον διαθέτει άλλα χαρακτηριστικά από αυτά του Γκάμπριελ Μαρτινέλι.

Είναι πιο αργός, αλλά καλύτερος με τη μπάλα στα πόδια, σκοράρει λιγότερα, αλλά απειλεί και με τα δύο πόδια, γεγονός που τον καθιστά πιο απρόβλεπτο. Δεν είναι πιο πειθαρχημένος από τον Βραζιλιάνο τακτικά, αλλά αποτελεί μία λύση που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο «game changer» από τον πάγκο!

Από εκεί και πέρα, η ερώτηση που έχουμε να θέσουμε είναι η εξής… Ποιος παίκτης από τις πέντε εναπομείναντες ομάδες του Big 6, θα ξεκινούσε στην βασική ενδεκάδα της Άρσεναλ;»

Ποια είναι αυτή; Ράμσντεϊλ, Γουάιτ, Σαλιμπά, Γκάμπριελ, Ζιντσένκο, Πάρτεϊ, Τσάκα, Σάκα, Έντεγκααρντ, Μαρτινέλι και Ενκέτια. Εύκολη επιλογή να φύγει ο νεαρός επιθετικός, για να πάρει την θέση του ο Έρλινγκ Χάαλαντ.

Πιθανώς, κάποιοι θα πουν πως και ο Νορβηγός αρχηγός φεύγει, για να τον αντικαταστήσει ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Εν συνεχεία, τι όμως; Θεωρητικά δεν θα αλλάζαμε κάποια μεταγραφή του Ιανουαρίου με άλλον, ο Σάκα και ο Μαρτινέλι θα έμεναν και ο Γκρανίτ Τσάκα με τον Τόμας Πάρτεϊ, δεν έχουν παίξει μαζί σε φετινή ήττα της Άρσεναλ σε όλες τις διοργανώσεις!

Μας μένει λοιπόν η τετράδα της άμυνας. Ίσως ένας δεξιός μπακ, με τον Αλεξάντερ Άρνολντ να είναι ο κορυφαίος σε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού του, αλλά καθόλου συνεπής. Αριστερά με τον Ζιντσένκο δεν τίθεται θέμα, ενώ στα στόπερ, ο Γκάμπριελ με τον Σαλιμπά «ταίριαξαν». Θα άξιζε να «σπάσει» η δυάδα για χάρη του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ;

Εκκρεμεί ο Άαρον Ράμσντεϊλ. Μία ματιά στα highlights του ματς με την Τότεναμ, πείθει για ποιον λόγο θα γίνει πιθανότατα ο κορυφαίος Άγγλος γκολκίπερ, μαζί με τον Νικ Πόουπ… Συνεπώς, όχι…

Η Άρσεναλ είναι εξαιρετική, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς θα επιστρέψει και μοιάζει πλήρης. Αυτή η ομάδα, χωρίς καμία προσθαφαίρεση με ομάδα του Big 6, μπορεί να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα από το 2004. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι 50 βαθμοί του πρώτου γύρου!

Δημήτρης Μανάκος