Κανσέλο – Γκουαρντιόλα: Μια σχέση τοξική που έφερε το τέλος

Ο Ζοάο Κανσέλο άφησε την Μάντσεστερ Σίτι για την Μπάγερν Μονάχου σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, κάτι που όμως ως έκπληξη δεν ήταν για όσους γνώριζαν τις σχέσεις του Πορτογάλου άσου με τον Πεπ Γκουαρντιόλα.  



Κανσέλο – Γκουαρντιόλα: Μια σχέση τοξική που έφερε το τέλος

Η είδηση της συμφωνίας της Μπάγερν Μονάχου με την Μάντσεστερ Σίτι για τον Ζοάο Κανσέλο έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Πώς γίνεται ένας εκ των κορυφαίων παικτών της πρωταθλήτριας Αγγλίας, αλλά κι εκ των κορυφαίων στην θέση του να αφήνει την Σίτι για να μετακομίσει σε έναν από τους βασικούς αντιπάλους για την κατάκτηση του Champions League;

Και όμως για όσους παρακολουθούσαν από κοντά τα τεκταινόμενα στους «πολίτες» η κατάσταση του Κανσέλο στην ομάδα είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον Πεπ Γκουαρντιόλα με αποτέλεσμα ο δανεισμός του να αποτελεί την μοναδική διέξοδο. Όλα ξεκίνησαν με την επιστροφή του Πορτογάλου άσου από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.  Όπως σχεδόν σε όλους τους παίκτες, έτσι και στον Κανσέλο δεν του αρέσει να μην αγωνίζεται βασικός, και μάλιστα όταν αυτό συμβαίνει δεν κρύβει καθόλου την δυσαρέσκεια του. Τουναντίον πολλές φορές εκφράζει την όποια δυσαρέσκεια με άκομψο – είναι η αλήθεια - τρόπο. Άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί όταν ο Γκουαρντιόλα τον είχε αφήσει εκτός τελικού το 2021 κόντρα στην Τσέλσι με τις φήμες να έκαναν λόγο για άνοιγμα του παίκτη προς την Μπαρτσελόνα.

Ο Κανσέλο μετά την επιστροφή του από το Κατάρ δεν βρισκόταν και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, αφού το γεγονός πως ο Φερνάντο Σάντος τον είχε αφήσει εκτός στην φάση των «16» κόντρα στην Ελβετία, ενώ στα προημιτελικά ήρθε από τον πάγκο του είχε προκαλέσει δυσφορία θεωρώντας πως δεν έτυχε της αντίστοιχης αναγνώρισης από τον τότε προπονητή του.

Ο ίδιος θεωρούσε πως με την επιστροφή του στο Μάντσεστερ θα είχε ξανά το στάτους του βασικού, κάτι όμως που διαψεύστηκε άμεσα. Κόντρα στην Έβερτον την Πρωτοχρονιά έμεινε στον πάγκο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα απέναντι στην Τσέλσι έγινε αλλαγή στο ημίχρονο πληρώνοντας το γεγονός ότι αγωνίστηκε σε μία άλλη θέση και όχι σε αυτή των μπακ.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του Κανσέλο με τις φήμες να κάνουν λόγο για επεισόδιο με τους συμπαίκτες του να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν.

«Όταν έχει καλή διάθεση, είναι εξαιρετικός», έχει δηλώσει άνθρωπος της Σίτι, «όταν όμως δεν είναι στα καλά βγάζει έναν άσχημο χαρακτήρα. Νομίζει ότι είναι ο καλύτερος και δεν δέχεται καμία συμβουλή ή διόρθωση». Ο ίδιος βλέποντας αυτή την κατάσταση αποφάσισε να δείξει την δυσαρέσκεια του με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ράθυμος στις προπονήσεις κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συνεργάτες του Γκουαρντιόλα με αποτέλεσμα ο Καταλανός τεχνικός να του δώσει την ευκαιρία να επανακάμψει αγωνιζόμενος στην θέση του κόντρα στην Σαουθάμπτον για τα προημιτελικά του Λιγκ Καπ.  Η απόδοσή του, όμως, όπως και όλης της Σίτι, ήταν τραγική. Η Σαουθάμπτον επικράτησε με 2-0 και την απέκλεισε από την συνέχεια του θεσμού.

Η εμφάνιση αυτή προκάλεσε την οργή του Γκουαρντιόλα που τα έχωσε άσχημα στην ομάδα του, ενώ και η παρουσία του Ρίκο Λιούις, ενός 18χρονου από τις Ακαδημίες που έδειχνε πως μπορούσε να διεκδικήσει χρόνο στο δεξί άκρο της άμυνας μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την οργή του Κανσέλο και η απουσία του από το ματς με την Τότεναμ όπου ο τρόπος που η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε στη νίκη (από 0-2 σε 4-2) και οι δηλώσεις του Γκουαρντιόλα σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους παίκτες του ήταν ο κορυφή του παγόβουνου.

Εκεί το τεχνικό επιτελείο των πρωταθλητών Αγγλίας συνειδητοποίησε πως ο Κανσέλο γινόταν μάλλον τοξικός για το γενικότερο κλίμα της ομάδας και η δικαίωση ήρθε τρεις ημέρες αργότερα κόντρα στην Γουλβς. Ο Κανσέλο δεν θα ξεκινούσε βασικός και ο ίδιος εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα συναισθήματα του. Μόλις η αποστολή έφτασε στο Etihad, κατέβηκε από το λεωφορείο και αντί για τα αποδυτήρια πήγε κι έκατσε κατευθείαν στον πάγκο. Για τον Πεπ αυτό ήταν αδιανόητο και η επιλογή να μην τον ξεκινήσει στο ματς Κυπέλλου με την Άρσεναλ ήταν δεδομένη. 

Την επομένη του αγώνα με την Άρσεναλ, ο Κανσέλο δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram με το μήνυμα: «Μην αφήνετε κανέναν να μειώσει τη λάμψη σας», ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Μέντες να του βρει ομάδα. Ο Γκουαρντιόλα γνώριζε πως θα έπρεπε να πάρει μια δύσκολη απόφαση για το κοινό καλό της ομάδας. Έτσι, συναντήθηκε μαζί του και συμφώνησαν πως μια μεταγραφή θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους.

Για την Σίτι η αποχώρηση του Κανσέλο είναι πλήγμα αν σκεφτεί κανείς πως έξι μήνες πριν έφυγε άλλο ένα μπακ ο Ζιντσένκο και δεν βρέθηκε αντικαταστάτης, αλλά από την άλλη ο Γκουαρντιόλα έπρεπε να σκεφτεί την ομάδα και πως η παραμονή του Πορτογάλου άσου περισσότερο προβλήματα θα έφερνε μέχρι το τέλος της σεζόν.

Από την άλλη, το γεγονός πως ο Κανσέλο έχει δημιουργήσει θέματα και στις προηγούμενες ομάδες που έχει αγωνιστεί, ειδικά στην Ιταλία, είναι και δείγμα χαρακτήρα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή που βγαίνει κερδισμένη από την υπόθεση αυτή είναι η Μπάγερν Μονάχου η οποία θα έχει πλέον στο ρόστερ της έναν παίκτη που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια και αποδεδειγμένα μπορεί να κάνει την διαφορά.

Θοδωρής Βασίλης