Άρσεναλ: Μπορεί να πάρει την Premier League με Τσάκα και Πάρτεϊ, αλλά καλός δεν θα ήταν και ο… Ονανά;

Μόνο με τον Γκρανίτ Τσάκα και τον Τόμας Πάρτεϊ, μπορείς να κατακτήσεις την Premier League; Είναι ένα ερώτημα. Ο τραυματισμός του Μοχάμεντ Ελνένι είναι γεγονός και ο Μικέλ Αρτέτα επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του ματς με τη Σίτι για το FA Cup, πως η Άρσεναλ αναζητά παίκτη στο κέντρο. Ποιον θα μπορούσε να πάρει; Τον Ρενάτο Σάντσες ή τον Ονανά είτε για έξι μήνες, είτε για περισσότερο; Ίσως! Ή τουλάχιστον να δει την κατάσταση στην Γιουβέντους και να επεξεργαστεί αν κάποιος από το ρόστερ των «μπιανκονέρι», θα μπορούσε να την βοηθήσει άμεσα…



Άρσεναλ: Μπορεί να πάρει την Premier League με Τσάκα και Πάρτεϊ, αλλά καλός δεν θα ήταν και ο… Ονανά;

Είναι προφανές πως η Άρσεναλ θέλει να προβεί σε μία ακόμη μεταγραφική κίνηση. Απέκτησε τον Λεάντρο Τροσάρ με 30 εκατομμύρια από τη Μπράιτον και η επίδρασή του στο ντεμπούτο του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέδειξε τον λόγο.

Εν συνεχεία, πήρε τον Γιάκουμπ Κίβιορ από την Σπέτσια, σε μία επιλογή που θύμισε έντονα αυτή του… Τακεχίρο Τομιγιάσου. Ένας ποδοσφαιριστής από την Serie A, με παραστάσεις από το ιταλικό πρωτάθλημα, αριστεροπόδαρος στόπερ, όπως και ο Γκάμπριελ Μανγκαλάες, σε καλή τιμή. Γιατί όχι λοιπόν, με την Άρσεναλ να μην είναι η μόνη ομάδα που ασχολήθηκε με την περίπτωσή του.

Από εκεί και πέρα όμως, με έξι μέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, οι «κανονιέρηδες» φαίνεται πως θέλουν να αγοράσουν ή έστω να «δανειστούν» έναν ποδοσφαιριστή που θα αποτελέσει συμπλήρωμα για τον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής.

Έναν παίκτη που μπορεί να προσφέρει άμεσα, δεν θα αποτελέσει οικονομική υπέρβαση και θα μπορεί να αντικαταστήσει επάξια είτε τον Τόμας Πάρτεϊ, που δεν έχει λείψει φέτος από ματς στην Premier League, είτε τον Γκρανίτ Τσάκα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο Ελβετός δεν είναι διαθέσιμος, δεν θα χρειάζονται πολλές αλχημείες στο ρόστερ, όπως για παράδειγμα να γυρίσει πιο πίσω ο Μαρτίν Έντεγκααρντ, για να παίξει ως «δεκάρι» ο Φάμπιο Βιέιρα.

Το θέμα είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο «εκλεκτός», με το θέμα να έρχεται και πάλι στην επιφάνεια μετά τον τραυματισμό του Μοχάμεντ Ελνένι. Ο Αιγύπτιος δεν παραπονιέται εύκολα για χτύπημα, σύμφωνα με τον Μικέλ Αρτέτα, τώρα το κάνει γιατί… πονάει και κατά συνέπεια έχει τεθεί εκτός αγωνιστικής δράσης, από το ματς με την Όξφορντ (όπου και άνοιξε το σκορ) και έπειτα.

Δεν ήταν στην αποστολή για το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου με την Τότεναμ, έμεινε εκτός στο 3-2 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι επιλογές από τον πάγκο, αυτομάτως περιορίζονται σε μεγάλο ποσοστό. Ο μοναδικός που μένει είναι ο Σάμπι Λοκόνγκα, που γενικότερα δεν πείθει, όπως φάνηκε και στο τελευταίο ματς του FA Cup, ενώ από εκεί και πέρα, αν ο Ισπανός προπονητής θέλει να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να προβεί σε αλλαγές θέσεων.

Μία λύση είναι η αξιοποίηση του Κίβιορ ως αμυντικός μέσος, αλλά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να θεωρείται η… τελευταία επιλογή. Προς τα πού λοιπόν μπορεί να κινηθεί η Άρσεναλ;

Ίσως ο Ρενάτο Σάντσεθ της Παρί Σεν Ζερμέν να μπορούσε να βγάλει τα «κάστανα» από τη φωτιά. Ξέρει ποδόσφαιρο, ουδείς το αμφισβητεί και δεδομένα θα ήθελε να αποχωρήσει από το Παρίσι, καθώς έχει καταγράψει μόλις μία συμμετοχή φέτος. Στα θετικά του συμπεριλαμβάνεται το γεγονός πως γνωρίζει την Premier League, από τη μονοετή θητεία του από τη Σουόνσι, αλλά και ότι δύσκολα οι Γάλλοι θα ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δανεισμού, με ικανοποιητική οψιόν αγοράς.

Αν όχι ο Πορτογάλος όμως, ποιος; Η περίπτωση της Γιουβέντους, στην οποία το κλίμα είναι τοξικό, θα μπορούσε επίσης να είναι μία καλή επιλογή. Ο Λοκατέλι έδειξε την πρόθεσή του να παραμείνει, αλλά ο ΜακΚένι ακούγεται εντόνως πως έχει προτάσεις από την Αγγλία, με τη Λιντς να είναι κοντά.

Την ίδια ώρα, αν το μυαλό σας πήγε στον Ραμπιό, δεν θα πούμε πως δεν θα αποτελούσε μία καλή προσθήκη με άμεσο αγωνιστικό αντίκτυπο, αλλά πολύ δύσκολα ο ίδιος θα δεχόταν να έρθει από την πρωταθλήτρια Γαλλίας, για να μείνει στον πάγκο. Στην προκειμένη περίπτωση άλλωστε, ακόμη και το γεγονός πως η μητέρα του θα εμπλεκόταν στις διαπραγματεύσεις, ίσως να αποτελούσε χάσιμο χρόνο για τον Έντου, με την κλεψύδρα να αδειάζει.

Από εκεί και πέρα, δεν βάζουμε στην κουβέντα ομάδα της Premier League, διότι οι δανεισμοί, σε τέτοιο χρονικό σημείο δεν συνηθίζονται. Και λέμε για δανεισμό, διότι αν όντως ο Ντέκλαν Ράις «ψήνεται» για το καλοκαίρι, είναι σίγουρο πως η Άρσεναλ θα διαθέσει εκεί τον χρόνο της για τον Άγγλο χαφ.

Από Ισπανία… μεριά, οι επιλογές είναι περιορισμένες και οι «κανονιέρηδες» κοιτούν τον μπακ της Βαγιαδολίδ, ενώ από τη Γερμανία δεν συνηθίζουν να αγοράζουν ιδιαίτερα, δίχως προφανώς να αποκλείεται και αυτό το ενδεχόμενο. Έμεινε η Γαλλία. Και εκεί υπάρχει προφανώς ο Ονανά, που μοιάζει ιδανικός, αναλογιζόμενοι το πόσο άμεσα μπορεί να προσφέρει και τη σεζόν που διανύει με την Έβερτον.

Όπως και να έχει, σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως η Άρσεναλ χρειάζεται έναν ποδοσφαιριστή. Πιθανόν άμεσα. Ο Ελνένι θα λείψει, ο Λοκόνγκα δεν είναι υπολογίσιμος και πειστικός και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις θα αυξηθούν από τον Μάρτιο, εξαιτίας του Europa League.

Πολλοί θα πουν δικαίως πως αυτό δεν είναι στόχος. Σύμφωνοι. Αλλά με έναν παίκτη (ακόμη και back – up τραυματία), έναν που δεν προσαρμόστηκε ποτέ και δύο βασικούς και αναντικατάστατους, παίρνεις σίγουρα την Premier League;

Δημήτρης Μανάκος