Η τετραετία του ΜακΆλιστερ στη Μπράιτον: Αν ο Κουκουρέγια πουλήθηκε με 60 εκατομμύρια, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής πόσο κοστολογείται;

Αν ο Μαρκ Κουκουρέγια αποτελεί την ακριβότερη πώληση στην ιστορία της Μπράιτον, ο Αλέξις ΜακΆλιστερ θα κοστίσει δεδομένα περισσότερο από 60 εκατομμύρια. Ένας πρωταθλητής κόσμου στα 24 του χρόνια. Ένας ήρωας για το «Άμεξ» και ένα παιδί που συμπληρώνοντας μία τετραετία στον σύλλογο, έχει δει κάθε του παιδικό όνειρο να υλοποιείται με έδρα το «Νησί»! Τα κατάφερε από νωρίς…



Η τετραετία του ΜακΆλιστερ στη Μπράιτον: Αν ο Κουκουρέγια πουλήθηκε με 60 εκατομμύρια, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής πόσο κοστολογείται;

Πριν από τέσσερα χρόνια, ένα ακόμη ταλέντο από την Αργεντινή, ο μικρός Αλέξις, έβλεπε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Είχε εντυπωσιάσει με την Αργεντίνος Τζούνιορς και η Μπράιτον, ένας σύλλογος από την Premier League, του χτυπούσε την πόρτα για να τον φέρει κοντά της.

Πώς θα μπορούσε αυτός να αρνηθεί μία τέτοια πρόκληση; Έμοιαζε έτοιμος. Δύο χρόνια μετά την ενηλικίωσή του, ο ΜακΆλιστερ αποφάσισε να αφήσει την χώρα του και να συστηθεί για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είπε το «ναι» στη Μπράιτον, ταξίδεψε στην Αγγλία και συνάντησε τον Γκρέιαμ Πότερ.

Τα «χνώτα» τους έδειξαν να ταιριάζουν από την αρχή και ο ΜακΆλιστερ έγινε γρήγορα ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Ήθελε να ξεχωρίσει, αλλά χρειάστηκε δεδομένα χρόνο προσαρμογής. Επέστρεψε για έξι μήνες στην Μπόκα Τζούνιορς, αλλά γρήγορα ο Πότερ αντιλήφθηκε πως έχει θέση στο ρόστερ.

Καθιερώθηκε στη Μπράιτον. Ξεκίνησε να γίνεται σημαντικός και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην «αναγέννηση» των «γλάρων» και στην σταθεροποίησή τους στην πρώτη δεκάδα της Premier League.

Η περσινή σεζόν αποτέλεσε σίγουρα την κορυφαία της καριέρας του, καθώς αγωνίστηκε σε 33 από τις 38 αναμετρήσεις της ομάδας του, σημειώνοντας πέντε γκολ και καταγράφοντας δύο ασίστ. Ήταν καταλυτικός, έγινε απαραίτητος στον τρόπο παιχνιδιού της Μπράιτον και «έδεσε» πολύ γρήγορα με τους Τροσάρ και Γκρος, που συνήθιζαν να πλαισιώνουν τον Ντάνι Γουέλμπεκ στην κορυφή της επίθεσης.

Ήταν οριακά… δεδομένο πως θα βρισκόταν στις κλήσεις του Σκαριόλο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αλλά ουδείς φανταζόταν πως θα κερδίσει θέση βασικού. Οι συγκυρίες τον ευνόησαν. Ο Λο Σέλσο είχε χτυπήσει, ο Παρέδες έγινε αλλαγή στην πρεμιέρα της Αργεντινής, ο Πάπου Γκόμες ήταν αρνητικός και ο ΜακΆλιστερ ήταν αυτός που θα ξεκινούσε στην δεύτερη στροφή του Μουντιάλ, απέναντι στο Μεξικό.

Αποδείχθηκε εξαιρετική επιλογή και με αυτόν στα χαφ η «αλμπισελέστε» έδειξε να βρίσκει μία ισορροπία ανάμεσα στις γραμμές. Το πρώτο του γκολ με την φανέλα της χώρας του έμελλε να το πετύχει απέναντι στην Πολωνία, για να ακολουθήσει μία σειρά από ματς στον δρόμο προς τον τελικό, με τον παίκτη της Μπράιτον να μην χάνει κανένα.

Στο τέλος της διαδρομής, η Αργεντινή κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο στον 21ο αιώνα και ο Αλέξις ΜακΆλιστερ γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Μπράιτον, που έχει στην τροπαιοθήκη του το χρυσό μετάλλιο!

Η υποδοχή που γνωρίζει από τους συμπαίκτες του είναι άξια αναφοράς. Δεν είναι άλλωστε λίγο ένα παιδί στα 24 του χρόνια, τέσσερα έτη μετά την άφιξή του στο «Νησί», να έχει κατακτήσει το Μουντιάλ, να έχει σημειώσει το γκολ που διαμόρφωσε τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της ομάδας του (5-2 με τη Λέστερ στο «Άμεξ») και να εντυπωσιάζει και στο πρώτο του ματς μετά το τουρνουά.

Γυρνά στο FA Cup απέναντι στη Μίντλεσμπρο, κάνει ντεμπούτο με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, σκοράρει δις, με το ένα γκολ να είναι το ένα πιο ωραίο από το άλλο και ετοιμάζεται για την επανέναρξη της Premier League.

Θετικότατος και εκεί, με τον ρόλο του να έχει αναβαθμιστεί, να παίζει κάπου ανάμεσα στο «εξάρι» και το «δεκάρι» του συλλόγου και να σημειώνει πέντε γκολ στα μισά της σεζόν, ισοφαρίζοντας και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του, το 2019.

Όσα γκολ έχει πετύχει φέτος σε 17 ματς, κατέγραψε πέρυσι σε ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο. Κυρίες και κύριοι, μιλάμε για τον Αλέξις ΜακΆλιστερ. Την χαρακτηριστικότερη απόδειξη αναφορικά με την κρισιμότητα ενός καλού scouting. Διότι αν ο Μαρκ Κουκουρέγια κοστολογήθηκε από τη Μπράιτον με 60 εκατομμύρια, όντας η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της, ο Αργεντινός πόσο κοστίζει;

Δημήτρης Μανάκος